Koronavirustesti lapselle

Mikäli lapsesi todetun covid-19 –infektion vuoksi tarvitsee lääkärin arviota, ole ensin yhteydessä neuvontapalvelu- ja ajanvarausnumeroomme 010 380 8000 tai etähoidon palveluihimme. Teemme koronatestausta lääketieteellisen arvion perusteella. Koronavirustestiin tarvitaan siis aina lääkärin lähete. 

Voiko kyseessä olla korona?

Flunssaoireisen lapsen kohdalla moni huoltaja pohtii voiko kyseessä olla koronavirustartunta. Lapsilla koronatartunnat ovat lisääntyneet, mutta hengitystieoireiden taustalla on useammin muu aiheuttaja kuin koronavirus. Perheessä todettu koronatartunta lisää selvästi lapsen riskiä sairastua. 

Koronaoireet lapsella

Koronatartunnan oireet ovat täysin samat kuin muissakin virusten aiheuttamissa tavallisemmissa hengitystieinfektioissa. Oireita ovat muun muassa: 

  • kuume 
  • yskä 
  • nuha 
  • kurkkukipu 
  • päänsärky 
  • suolisto-oireet kuten löysävatsaisuus 

Lieväoireisuudesta huolimatta koronatartuntojen löytäminen on erittäin tärkeää, jotta lapsi eristetään ja vähennetään taudin leviäminen ja erityisesti riskiryhmien sairastuminen. 

Yhtä tärkeää on päästä mahdollisten muiden oireiden taustalla olevien infektioiden, kuten influenssan ja angiinan, jäljille. 

Kuinka toimia, kun lapsellani ilmenee hengitystieinfektio-oireita tai epäilen koronavirustartuntaa?

Jos lapsellasi ilmenee hengitystieinfektion oireita, Pikkujätissä pystymme selvittämään pikamenetelmillä sekä mahdollisen koronatartunnan että muita keskeisiä tauteja samalla käyntikerralla. Koronatestin pikatestinä toimi antigeenitesti, jolla vastaus saadaan jo puolen tunnin kuluessa näytteenotosta. 

Teemme myös koronan PCR-testejä, joiden tulos valmistuu noin vuorokaudessa. 

Lääkäri määrittää, mikä testi/testit sopivat lapsesi tilanteeseen parhaiten, joten sinun ei tarvitse osata itse pyytää tiettyä testiä. 

Mikäli lapsellesi tehdään etävastaanotolla sähköinen lähete koronan PCR-tutkimukseen, voit varata ajan laboratorioomme näytteenottoa varten Pikkujätin nettiajanvarauksesta tai soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000. Otathan lapsesi Kela-kortin valmiiksi esille. Saat vahvistuksen varatusta ajasta tekstiviestinä. 

Mikäli lääkäri arvioi, etteivät koronavirustestauksen kriteerit täyty, saatte lääkäriltä kotihoito-ohjeet lapsenne hoitoa varten. 

Missä Pikkujätin toimipisteissä koronavirustestauksia tehdään?

Pikkujätissä koronatestejä tehdään kaikilla lääkäriasemilla. 

Koronatestiin valmistautuminen ja saapuminen

Lapsen tulee olla kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan. 

Huomaattehan, että varattuja lääkäri- ja testausaikoja tulee noudattaa täsmällisesti. Turvallisuussyistä paikalle ei pidä tulla liian aikaisin. Toivomme, että lapsen saattajana toimii yksi vanhempi ilman sisaruksia. Suosittelemme, että saavutte testaukseen autolla. 

Suojaudumme kaikissa hoitotilanteissa viranomaisten suosittamalla tavalla ja pidämme erityistä huolta hygieniasta. 

Näyte otetaan Pikkujätin tiloissa, jotka on suunniteltu lapsia varten. Hoitajamme ovat tottuneita lasten näytteenottoon ja osaavat ottaa lapsen pelon ja jännityksen hyvin huomioon. Näyte otetaan näytteenottotikulla lapsen nenänielusta eli sieraimesta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi. 

Koronavirustestin tulokset

Antigeenitestin tulos saadaan noin puolen tunnin kuluessa näytteenotosta. 

Koronan PCR-testin tulos valmistuu pääsääntöisesti yhden vuorokauden kuluessa. Tämän ajan testattavan lapsen tulee olla karanteenin kaltaisissa oloissa kotona. 

Koronatestin (PCR) tulos ilmoitetaan tekstiviestitse, mikäli annoit ajanvarauksen yhteydessä matkapuhelinnumerosi sekä luvan hoito-ohjeiden ja tutkimustulosten lähettämiseen tekstiviestitse. 

Jos lapsen koronatestin tulos on negatiivinen, mutta tarvitset kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa hoitavan lääkärisi kanssa. 

Mikäli tulos on positiivinen, saatte lääkäriltä toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten ennalta sovitulla tavalla. 

Lapsen tai nuoren koronatestin hinta ja maksaminen

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn