Influenssarokote

Influenssa on yleinen pikkulapsilla ja taudin torjunnassa rokote on paras suoja. Pikkujätissä influenssarokotteen voi saada pistoksena tai nenäsumutteena.

Influenssarokote 49,70 €. Nenäsumute 68,10 €. Hinta sisältää käynnin ja rokoteaineen. Varmista rokotteiden saatavuus toimipisteestäsi.

Influenssa on yleinen pikkulapsilla

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Influenssa tarttuu helposti esimerkiksi yskiessä, aivastaessa tai kosketuksen kautta. Tartunnan saanut voi levittää virusta jo päiviä ennen oireilun alkua.

Influenssa sekoitetaan helposti tavalliseen flunssaan eli nuhakuumeeseen. Influenssa on kuitenkin huomattavasti rajumpi kuin tavallinen nuhakuume ja jälkitauteineen se voi olla vakava sairaus.

Influenssa on yleinen pikkulapsilla. Keskimäärin joka viides lapsi saa vuosittain influenssan.

Lapsilla influenssan oireita ovat

  • korkea kuume
  • lihassärky
  • päänsärky
  • oksentelu ja vatsakipu
  • nuha ja yskä

Influenssan sairastaminen altistaa lapsen jälkitaudeille, kuten korvatulehduksille ja keuhkokuumeelle. Lisäksi se voi pahentaa perussairautta, esimerkiksi astmaa.

Influenssarokote on tärkeä myös perusterveille lapsille

Influenssan torjunnassa rokote on paras suoja. Pikkujätissä on käytössä kaksi influenssarokotetta: pistettävä rokote sekä nenäsumutteena annettava rokote. Rokotteen valintaan vaikuttaa perheen toiveen lisäksi hoitajan arvio rokotteen soveltuvuudesta lapselle tai nuorelle.

Pistoksena annettava rokote voidaan antaa kuuden kuukauden iästä lähtien ja nenäsumuterokote 2-17 vuotiaille.

Pistettävä influenssarokote sopii lähes kaikille. Nenäsumutetta ei suositella lapselle, joka sairastaa vaikeaa astmaa tai jonka vastustuskyky on heikentynyt. Nenäsumuterokotteen jälkeen on syytä välttää läheistä kontaktia henkilön kanssa, jonka vastustuskyky on voimakkaasti heikentynyt.

Rokotteen antama suoja kehittyy noin kahdessa viikossa ja sen suoja kestää noin vuoden. Rokotteen teho riippuu siitä, kuinka hyvin tällä kaudella kiertävät influenssavirukset vastaavat Maailman terveysjärjestön rokotteisiin valitsemia viruksia.

Influenssarokotteen antaminen

Pistettävä influenssarokote annetaan pienillä lapsilla reiteen ja isommille olkavarteen. Nenäsumute annetaan lapselle molempiin nenäsieraimiin.

Mikäli haluat lapsellesi nenäsumuterokotteen, varaa aika soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000 rokotteen saatavuuden varmistamiseksi.

Pikkujätin rokotushoitaja rokottaa tarvittaessa koko perheen. Varaathan jokaiselle influenssarokotettavalle oman ajan.

Huomaathan, että kuumeista lasta ei rokoteta.

Influenssarokote ja koronarokote

Koronarokotteen ja influenssarokotteen antamisen välillä ei tarvitse pitää varoaikaa.

Influenssarokotuksen haittavaikutukset

Pienellä osalla rokotetuista esiintyy haittavaikutuksia, jotka ovat kuitenkin yleensä ohimeneviä.

Pistettävän influenssarokotteen jälkeen saattaa esiintyä pistoskohdan punoitusta ja aristusta. Nenäsumuterokotteen jälkeen nenä voi olla tukkoinen ja nuhainen. Joskus voi tulla myös lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä ja lämpöä. Nämä menevät kuitenkin ohi muutamassa päivässä kuume- ja kipulääkkeillä.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn