Influenssarokote

Influenssarokote

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Influenssa tarttuu helposti esimerkiksi yskiessä, aivastaessa tai kosketuksen kautta. Tartunnan saanut voi levittää virusta jo päiviä ennen oireilun alkua.
Influenssa sekoitetaan helposti tavalliseen flunssaan eli nuhakuumeeseen. Influenssa on kuitenkin huomattavasti rajumpi kuin tavallinen nuhakuume ja jälkitauteineen se voi olla vakava sairaus.

Influenssa on yleinen pikkulapsilla, keskimäärin joka viides lapsi saa vuosittain influenssan.
Lapsilla influenssa oireita ovat

  • korkea kuume
  • lihassärky
  • päänsärky
  • oksentelu ja vatsakipu
  • nuha ja yskä

Influenssan sairastaminen altistaa lapsen jälkitaudeille, kuten korvatulehduksille ja keuhkokuumeelle. Lisäksi se voi pahentaa perussairautta, esimerkiksi astmaa. Influenssarokote on tärkeä myös perusterveille lapsille.

Influenssan torjunnassa rokote on paras suoja.
Pikkujätissä on käytössä pistettävä rokote Vaxigrip Tetra sekä nenäsumute Fluenz Tetra. Pistoksena annettava rokote voidaan antaa 6 kuukauden iästä lähtien ja nenäsumuterokote 2-17 vuotiaille. Rokotteen antama suoja kehittyy noin kahdessa viikossa ja sen suoja kestää noin vuoden. Rokotteen teho riippuu siitä, kuinka hyvin tällä kaudella kiertävät influenssavirukset vastaavat Maailman terveysjärjestön rokotteisiin valitsemia viruksia.

Pienellä osalla rokotetuista esiintyy haittavaikutuksia ja ne ovat yleensä ohimeneviä. Pistettävän influenssarokotteen jälkeen saattaa esiintyä pistoskohdan punoitusta ja aristusta. Nenäsumuterokotteen jälkeen nenä voi olla tukkoinen ja nuhainen. Joskus voi tulla myös lihas-ja nivelkipua, päänsärkyä ja lämpöä. Nämä menevät ohi muutamassa päivässä kuume- ja kipulääkkeillä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Pistettävä influenssarokote sopii lähes kaikille, mutta nenäsumutetta ei suositella lapselle, joka sairastaa vaikeaa astmaa tai jonka vastustuskyky on heikentynyt. Nenäsumuterokotteen jälkeen on syytä välttää läheistä kontaktia henkilön kanssa, jonka vastustuskyky on voimakkaasti heikentynyt. Kuumeista lasta ei rokoteta.

Pikkujätin rokotushoitaja rokottaa koko perheen. Rokotteen valintaan vaikuttaa perheen toiveen lisäksi hoitajan arvio rokotteen soveltuvuudesta asiakkaalle. Varaathan jokaiselle influenssarokotettavalle oman ajan. Voit varata ajan rokotushoitajalle netistä (erikoisalat ja palvelut: rokotushoitaja) tai ajanvarauksen kautta numerosta 010 380 8000. lähde: THL

Muut rokotukset:

Pikkujätti palvelee Sinua ja lastasi:
Etävastaanotot
Internetajanvaraus
Neuvontapalvelu ja ajanvaraus puh. 010 380 8000.

Takaisin Palvelut-sivulle.

Palvelu saatavilla: