Imetysohjaus

Imetysohjaus pyrkii auttamaan kaikissa imetykseen liittyvissä pulmissa perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Imetysohjaajat ovat ammattilaisia myös korvikeruokinnan ja pulloruokinnan parhaiden käytäntöjen ohjaamisessa, joten vastaanotolle voi tulla huoletta, vaikka lasta ei imetettäisi lainkaan.

Miksi imetys kannattaa?

Imetys edistää vauvan terveyttä ja kehitystä hyvin kokonaisvaltaisesti: rintamaidon lukuisat hyödyt vauvan kehitykselle ja lapsen koko elinikäiselle terveydelle ovat yleisesti tiedossa, ja myös imettävälle vanhemmalle terveyshyödyt ovat merkittäviä.

Ravitsemuksellisten ja terveydellisten seikkojen lisäksi imetyksellä on hyvin suuri emotionaalinen ja vuorovaikutuksellinen merkitys vauvaperheiden arjessa. Suurimmassa osassa vauvaa odottavia perheitä imetys onkin ensisijainen toive vauvan ruokintatavaksi.

Imetyksessä saattaa kuitenkin tulla eteen monenlaisia pienempiä tai suurempia haasteita sekä erilaisia vaiheita, jolloin imetyksen sujuminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Pahimmillaan imetyshaasteet voivat olla äärimmäisen kuormittavia ja nostattaa vanhemmissa suuria huolen ja riittämättömyyden tunteita, ja mikäli haasteiden kanssa jää yksin, on imetyksen ennenaikainen ja toiveiden vastainen päättyminen todellinen riski.

Kaikenlaisiin imetykseen liittyviin huoliin ja haasteisiin voi kuitenkin saada osaavaa ja asiantuntevaa apua imetysohjauksesta, ja suurin osa ongelmista on ratkaistavissa osaavan ammattilaisen tuella.

Milloin imetysohjaukseen?

Imetysohjauksesta on hyötyä monenlaisissa eri tilanteissa, esimerkiksi jos:

  • vauvan painokehityksessä on haasteita
  • maidon riittävyys huolettaa tai haluat lisätä maitomäärääsi
  • imetys sattuu tai rinnanpäissäsi on haavoja
  • hyvän imetysasennon löytyminen on hankalaa
  • et ole varma, onko vauvan imuote kunnossa
  • vauva nielee runsaasti ilmaa, raivoaa tai lakkoilee rinnalla, tai vauvan muu käytös rinnalla huolettaa
  • toiveena on täysimetys ja lisämaitojen lopetus
  • kaipaat vinkkejä osittaisimetyksen tai korvikeruokinnan toteuttamisessa
  • haluat eroon rintakumista
  • haluat ottaa käyttöön imetysapulaitteen
  • imetät useampaa vauvaa/lasta
  • kaipaat vinkkejä rintamaidon pumppaamiseen
  • olet palaamassa töihin/opiskelemaan, ja imetyksen jatko mietityttää
  • haluat lopettaa imetyksen
  • haluat jatkaa imetystä lopetettuasi sen kertaalleen
  • olet kokenut imetyspettymyksen, ja kaipaat kuuntelevaa korvaa ja apua sen käsittelyyn.

Syyt ja vaikuttavat tekijät imetyshaasteiden takana ovat aina yksilöllisiä ja usein moninaisia, niin vauvaan, vanhempaan kuin ympäristötekijöihinkin liittyviä seikkoja. Imetysohjauksessa paneudutaan jokaisen perheen yksilölliseen tilanteeseen ja toiveisiin, selvitetään syitä haasteiden takana ja tehdään yhdessä suunnitelmaa pulmien ratkaisemiseksi.

Oli toiveenasi sitten täysimetys, osittaisimetys korvikkeen tai kiinteiden ohella, rintamaidon pumppaus tai vaikka imetyksen lopetus kokonaan, imetysohjaaja kuuntelee ja auttaa sinua löytämään juuri teidän tilanteeseenne, tarpeisiin ja toiveisiinne sopivat tavat toteuttaa imetystä tai muuta vauvanruokintaa ja -hoitoa.

Nimestään huolimatta imetysohjaajat ovat ammattilaisia myös korvikeruokinnan ja pulloruokinnan parhaiden käytäntöjen ohjaamisessa, ja vastaanotolle voi tulla huoletta, vaikka lasta ei imetettäisi lainkaan. Fokus on aina perheen toiveissa ja yksilöllisissä tilanteissa.

Imetysohjauksen tavoitteena on tarjota sinulle ammattilaisen tukea ja ymmärrystä tilanteessanne sekä antaa käytännöllisiä työkaluja ja vahvistaa luottamustasi sinun ja vauvasi ainutkertaisella imetystaipaleella.

Kenelle imetysohjaus on tarkoitettu?

Imetysohjaukseen voi tulla missä vaiheessa imetystaivalta tahansa: pian vauvan syntymän jälkeen, kiinteitä ruokia aloitellessa tai vaikkapa vasta taaperoimetysvaiheessa.

Olet erittäin tervetullut imetysohjaukseen myös jo raskausaikana, jolloin saat ammattilaisen tuen valmistautumisessasi tulevaan imetykseen ja pääset kysymään asiantuntijalta kaikista sinua askarruttavista asioista imetykseen liittyen.

Tämä on hyödyllistä niin ensimmäiseen, kuin uuteenkin imetystaipaleeseen valmistautuvalle etenkin silloin, jos tiedossa on jotain imetykseen vaikuttavia terveydellisiä tai muita haasteita, tai aiempi imetyskokemus on ollut vaikea.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Imetysohjausvastaanotolle tullessa asiakkaalta kysellään ensin hieman taustatietoja. Sen jälkeen vastaanottokäynti etenee asiakkaan tarpeiden mukaisesti pitäen useimmiten sisällään vauvan tutkimisen ja punnitsemisen, imetystarkkailun ja konkreettiset vinkit imetyshaasteisiin liittyen sekä suunnitelman jatkon suhteen.

Tapaaminen voi pitää sisällään myös esimerkiksi rintojen tutkimisen, tai koostua asiakkaan toiveen ja tilanteen mukaan myös pelkästä keskustelusta.

Miten hoito jatkuu kotona?

Saatte vastaanotolla haasteisiinne liittyen käytännölliset ohjeet, joita voitte toteuttaa kotona tilanteenne edistämiseksi.

Monissa tapauksissa yksi tapaaminen imetysohjaajalla voi olla täysin riittävä, toisissa taas on hyvä sopia jatkokäyntejä. Useat imetysohjaajat tekevät myös kotikäyntejä tai tarjoavat etäohjausta.

Miten valmistautua ennen vastaanottoa?

Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan vauvan neuvolakortti, mutta muuten tapaamiseen ei tarvitse ihmeemmin valmistautua.

Mikäli vastaanotolla on tarkoitus tarkkailla imetystä, olisi hyvä, jos vauva ei olisi syönyt itseään aivan täyteen juuri ennen tapaamista. Vauvaa ei kuitenkaan tarvitse eikä pidäkään pitää nälässä vastaanottoa odotellessa, joten jos vauva on kovasti nälkäinen, on häntä tärkeä syöttää.

Ajanvaraus

Varaa aika imetysohjaukseen nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

FacebookTwitterLinkedIn