Atooppinen ihottuma lapsella

Atooppinen ihottuma ilmaantuu tyypillisesti vauvana, lievittyy usein lapsuusvuosina, mutta voi palata uudelleen aikuisiässä. Tämän kiusallisen ihosairauden hoidossa avainsanoja ovat ihon säännöllinen rasvaus perusvoiteilla sekä lääkevoiteen välitön käyttö ihottuma-alueilla.

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on krooninen kutiseva tulehduksellinen ihotauti. Atopia on laajempi käsite, joka sisältää myös astman sekä ruoka-aine- ja siitepölyallergiat. Atooppinen iho -termiä puolestaan voidaan käyttää atooppista ihottumaa sairastavan ihosta silloin, kun iho on kuiva eikä ihottumaa ole nähtävissä.

Atooppinen ihottuma voi oireilla vain hetkellisesti varhaislapsuudessa tai se voi oireilla toistuvasti ja olla välillä oireetonkin. Vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet ovat sille tyypillisiä. Niitä voi tulla säännöllisesti tai vain harvakseltaan. Valtaosalla lapsista atooppinen ihottuma on lievä ja sen ennuste on hyvä, mutta osalla oireilu voi pahentua uudelleen nuoruus- tai aikuisiässä.

Perimä altistaa atopialle

Atooppisen ihottuman syntyyn vaikuttavat perimä sekä ihonläpäisyesteen puutteellinen toiminta. Jos molemmilla vanhemmilla on atooppinen ihottuma, lapsen sairastumisriski nousee merkittävästi. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

Koska atooppista ihottumaa sairastavalla ihon läpäisyeste on puutteellinen, ihoon pääsee tunkeutumaan toksisia ärsykkeitä, mikrobeja ja allergeeneja. Ne saavat tulehdussolut aktivoitumaan ihossa. Ihon ärtymistä ja kutinaa voivat aiheuttaa useat eri tekijät. Monilla oireet pahenevat talvikuukausina ja lievittyvät kesällä. Ilmallakin on siis merkitystä.

Yhteys astmaan ja allergioihin

Aikuisista noin neljäsosalla atooppista ihottumaa sairastavilla on astma. Yhteys astman ja atooppisen ihottuman välillä on selvin vaikeassa atooppisessa ihottumassa. Aikuisten atooppisella ihottumalla näyttäisi olevan yhteys myös allergiseen nuhaan ja ruoka-allergioihin. Tosin jälkimmäisissä merkitys ei ole suuri atooppisen ihottuman oirekokonaisuudessa.

Atooppista ihottumaa sairastavilla on myös muita enemmän erilaisia silmäsairauksia sekä autoimmuunitauteja, kuten kroonista nokkosihottumaa tai pälvikaljua. Lisäksi sekä aikuisilla että lapsilla on lisääntynyt riski masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön. On myös jonkin verran näyttöä siitä, että atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla on muita useammin aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöitä.

Lapsilla atooppista ihottumaa on noin 10-20 prosentilla. Suurimmalla osalla se alkaa ennen kuin lapsi täyttää viisi vuotta, ja puolella jo ensimmäisen elinvuoden aikana.

Atooppisen ihottuman oireet

Atooppinen ihottuma oirehtii kutisevana ihottumana. Ihottuma-alueella voi myös olla

  • punoitusta
  • näppylöitä
  • hilseilyä
  • raapimajälkiä
  • ihorikkoumia
  • akuuttivaiheessa joskus pieniä nesterakkuloita ja vetistystä

Jos ongelma pitkittyy, iho voi paksuuntua raapimisen seurauksena. Ihottuma ja siihen liittyvä kutina ja mahdollinen ihon kipu voivat haitata lapsen yöunta ja voivat yleisimminkin heikentää lapsen ja koko perheen elämänlaatua.

Atooppinen ihottuma kasvoissa on tavallista

Lapsen ikä vaikuttaa siihen, missä atooppista ihottumaa tyypillisesti esiintyy. Vauvoilla sitä on etenkin päänahassa, poskissa, raajoissa ja vartalolla, muttei yleensä vaippa-alueella.

Isommilla lapsilla murrosikään asti atooppinen ihottuma voi usein olla lievä. Eniten sitä on kyynär- ja polvitaipeissa, kasvoissa, käsissä sekä pakaroiden ja reisien alueella, jolloin puhutaan ratsupaikkaihottumasta. Murrosikäisillä atooppinen ihottuma voi levitä hartioihin, rintaan ja selkään.

Milloin lääkäriin?

Jos lapsellasi on ihottumaa, joka ei hoidu perusvoiteella, hänet kannattaa viedä lääkäriin. Aina oireiden aiheuttaja ei ole atooppinen ihottuma, vaan kyse voi olla hormoninäppylöistä, seborrooisesta ihottumasta, ihokeliakiasta, iktyoosista, psoriasiksesta tai joskus jopa immuunipuutostilasta. On tärkeää saada varmuus oireiden syystä, jotta osaat hoitaa lapsen ihoa oikein.

Atooppinen ihottuma voidaan todeta vastaanotolla oireiden pohjalta. Mitään erityisiä tutkimuksia ei tarvita. Pikkujätin ihotautilääkäreillä on lasten atooppisesta ihottumasta ja sen hoidosta pitkä kokemus.

Atooppisen ihottuman hoito

Atooppisen ihottuman ensisijainen hoito on paikallishoito. Se tarkoittaa lapsen ihon säännöllistä rasvausta perusvoiteella 1-2 kertaa päivässä. Perusvoide korjaa ihon kosteustasapainoa ja sen käytöllä pyritään vähentämään ihottuman uusiutumista. Ihottuma-alueita hoidetaan lääkärin määräämällä lääkevoiteella. Se rauhoittaa ihon tulehdusreaktiota. Näitä voiteita on eri vahvuuksia ja sopiva valmiste valitaan lapsesi iän, ihottuman paikan ja oireiden voimakkuuden mukaan.

Jatkossa lääkevoiteen käyttö tulee aloittaa heti, kun atooppinen ihottuma lapsella aktivoituu. Käyttöä jatketaan yleensä, kunnes iho on jälleen rauhallinen noudattaen lääkärin ohjeistusta voiteen käytöstä. Oireettomana ajanjaksona ihon hoidoksi riittää pelkkä perusvoide.

Tarvitaanko seurantaa?

Jos lääkevoide ja lääkäriltä saadut ohjeet eivät auta lastasi tarpeeksi, on syytä palata vastaanotolle. Aina sopivin voide ei löydy ensi käynnillä. Joskus alle vuoden ikäisen lapsen vaikean atooppisen ihottuman taustalla voi olla ruoka-allergia. Tällaisen epäilyn herätessä allergiatutkimukset ovat tarpeen.

Säännöllisiä kontrolleja ei välttämättä tarvita, jos lapsen iho on rauhallinen. Mikäli tilanne myöhemmin pahenee – kuten voi joskus käydä lapsen kasvaessa – saatetaan tarvita tehokkaampia voiteita. Esimerkiksi kuiva sisäilma, talvi tai liian karheat vaatteet voivat saada ihon ärtymään ja siten pahentaa atooppista ihottumaa.

Päivittäinen pesu ei pahenna

Pesu poistaa likaa, karstaa, bakteereja ja hikeä, jotka ärsyttävät ihoa. Siksi lapsen ihoa voi ja mahdollisesti kannattaakin pestä päivittäin. Pesunesteen tulisi olla hajusteeton, hapan ja neutraali. Vaihtoehtoisesti ihon voi pestä perusvoiteella.

Saunassa lapsi voi käydä normaalisti. Tarvittaessa voit rasvata lapsen ennen ja jälkeen saunan perusvoiteella. Etenkin jälkimmäinen rasvaus on tärkeää, jotta iho pysyy hyvässä kunnossa. Miedot ja kosteat löylyt voivat sopia atooppista ihottumaa sairastavalle parhaiten.

Lapsesi voi käydä myös uimassa luonnonvesissä ja uimahallissa normaalisti. Huomioithan, että uimahallivesi saattaa kuivattaa ihoa, minkä vuoksi silloinkin kannattaa käyttää perusvoidetta ennen ja jälkeen uinnin.

Muutkin liikuntaharrastukset ovat suositeltavia. Hikoilu saattaa hetkellisesti pahentaa atooppista ihottumaa, mutta haalea suihku ja perusvoiteella rasvaaminen liikuntasuorituksen jälkeen voivat rauhoittaa ihoa.

Atooppisen ihottuman ehkäisy

Toistaiseksi ei ole näyttöä yksittäisistä keinoista, joilla atooppisen ihottuman ilmaantuvuutta voitaisiin pienentää. Onneksi nykyään on saatavilla yhä enemmän tehokkaita hoitoja eri ikäisille potilaille.

Ajanvaraus

Jos lapsesi ihottuma mietityttää, varaa aika Pikkujätin ihotautilääkärin tutkimuksiin nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn