PikkuTsätti palvelukuvaus

PikkuTsätti palvelukuvaus

Pikkujätin PikkuTsätti-palvelu on ollut edelläkävijä lasten etähoidoissa. Oleelliset asiat eivät ole vuosien aikana muuttuneet, alusta lähtien Sinua on ollut palvelemassa lasten asioihin perehtynyt asiantuntija ja tämä ainutlaatuinen konsepti luonnollisesti jatkuu suomalaisten lastenlääkäriemme toimesta.

Siirry Pikkutsättiin tästä

PikkuTsätissä voit keskustella lastenlääkärin kanssa kaikista lapsen terveyteen ja sairauteen liittyvistä asioista mobiililla, tietokoneella tai tabletilla. Voit olla yhteydessä lastenlääkäriin kotoa tai ulkomailta, kunhan käytössäsi on nettiyhteys. Palvelussa etälääkäri, lastenlääkäri, arvioi hoidontarpeen ja ohjaa tarvittaessa vastaanotolle tai antaa ohjeet kotihoitoon. Palvelu on tarkoitettu alentamaan yhteydenottokynnystä ja poistamaan epätietoisuus vastaanotolle saapumisen tarpeesta.

Palvelussa voit lähettää helposti valokuvia, videoita ja muita dokumentteja.

Etähoidossa voidaan ottaa kantaa erilaisiin ongelmiin. On hyvä muistaa, että lasten sairauksiin suhtautuminen on kokonaisvaltaisempaa kuin keskimäärin aikuisilla. Lapsi ei aina kykene ilmaisemaan vaivaansa samalla tarkkuudella kuin aikuinen. Tästä syystä perusteellinen tutkiminen on usein tarpeen vastaanotolla ja tämä luonnollisesti korostuu mitä nuoremmasta lapsesta on kyse.

PikkuTsätin käyttö ei ole tarkoitettu hätätilanteita varten tai kun tarvitaan muuta kiireellistä hoitoa lapselle. Mikäli lapsellasi on välittömän hoidon tarve, ole viipymättä yhteydessä hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112.

Palvelun toiminta ja aukioloajat

Palvelu on auki vuoden jokaisena päivänä. Aukioloaikamme ovat:
Arkisin klo 8 – 21
Lauantaisin klo 9 – 17
Sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 9 – 21.

 

PikkuTsätin lastenlääkäri pyrkii vastaamaan heti, kun kirjoitat viestisi palveluun. Mikäli palvelussa on ruuhkaa, vastaus voi kestää korkeintaan 30 minuuttia.

Maksaminen ja hinnasto

Rekisteröityessäsi järjestelmä kysyy maksukorttitietosi ja tekee katevarauksen. Palvelun käytön jälkeen maksukortiltasi veloitetaan käyntisi muutaman päivän kuluessa ja saat maksukuitin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Palvelun hinta on arkisin 69,00€/yhteydenotto, viikonloppuisin ja arkipyhinä 89€/yhteydenotto (maksu sisältää kaikki viestit ja mahdolliset reseptit). Palvelusta on mahdollista saada Kela-korvausta.

Vakuutusyhtiön suoraveloitus ei ole vielä käytössä PikkuTsätti-palvelussa.

Mitä lasten etävastaanotolla voidaan hoitaa

Etävastaanotolla voidaan ottaa kantaa lähes kaikkeen lasten terveyden ja sairauden ongelmiin sekä antaa neuvoa ongelmien ja huolien ratkaisemiseksi asiantuntijan toimesta.

Reseptit

Reseptit laaditaan tarvittaessa potilastietojärjestelmämme kautta Kanta-ohjelmaan. Reseptit ovat saatavilla haluamastasi apteekista KELA-kortilla.

Reseptien laatiminen edellyttää, että etälääkäri pystyy arvioimaan kyseisen lääkehoidon tarpeellisuuden lapselle. Lapsilla on aikuisiin nähden huomattavasti vähemmän pitkäaikaissairauksia. Lasten lääkehoito on osa kokonaisvaltaista hoitopolkua, jossa tapauskohtaisesti seurataan ja arvioidaan jokaisen yksittäisen lääkkeen tarpeellisuutta.
Palvelu ei ole tarkoitettu lääkkeiden uusimiseen tilanteissa, jossa asiakas korvaisi tällä asioinnilla vuosikontrollia ja seurantakäyntiä esim. astman takia. Etälääkäri voi auttaa tilanteissa jossa esim. reseptilääke ja/tai ensiapulääke on päässyt loppumaan juuri ennen kontrollikäyntiä.

Etälääkäri voi määrätä reseptilääkkeitä tilanteissa, jossa sairauden tila voidaan arvioida riittävän yksiselitteisen kuvauksen ja kuvien perusteella. Tällaisia esimerkkejä ovat:

 • Kipu- ja kuumelääkkeet
 • Flunssan yhteydessä itsehoitolääkkeet ja oireen lievitykseen tarkoitetut lääkkeet
 • Silmätulehdukseen tarkoitetut lääkkeet
 • Allergiaoireisiin allergialääkkeet
 • Ihottumiin ja iho-oireisiin tarkoitetut erityyppiset voiteet
 • Kihomatohäädön ja ulkoisten loisien häätöön tarkoitetut lääkkeet
 • Ulostuslääkkeet lyhyeen käyttöön
 • Nestetasapainoon tarkoitetut valmisteet vatsataudin yhteydessä
 • Probiootit ja muuta lääkkeet vatsan toiminnallisiin vaivoihin
 • Matkapahoinvointiin vanhemmille lapsille
 • Vitamiinit

Etälääkäri ei voi määrätä antibiootteja infektiosairauksien hoitoon (poikkeuksena paikallishoidot). Hoidot edellyttävät lähes poikkeuksetta fyysistä tutkimusta ja/tai laboratoriotutkimusten tekemistä. Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ei määrätä etävastaanotolla.

Laboratorio

Etälääkäri voi joissakin tilanteissa määrätä Pikkujätin laboratorioon tutkimuslähetteitä, jos lähetteen tekeminen ei edellytä potilaan tutkimusta esim. perheessä toistuneen streptokokkikierteen yhteydessä (oireettomat perheenjäsenet voivat käydä tutkimuksissa). Etälääkäri sopii vielä erikseen tulevan hoidon ja vastausten saamisesta potilaan kanssa. 

Todistukset

Lääkärintodistuksia ei voida laatia lapsen sairastamisesta esim. työnantajaa varten.

Tietoturva

PikkuTsätti toimii suojatussa ympäristössä. Rekisteröidyt palveluun vahvalla tunnistuksella henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Kun asioit toisen puolesta, tässä tapauksessa lapsesi, käytämme väestörekisteristä saatua reaaliaikaista varmistusta asiointioikeudesta, joten kukaan muu ei voi asioida lapsesi puolesta.

Pystyt asioimaan lapsesi asioissa 11 ikävuoteen asti. Nuori voi itse ottaa yhteyttä myös palveluun (tai yhdessä huoltajan kanssa), jos hänellä on käytössä henkilökohtaiset vahvan tunnistuksen välineet esim. henkilökohtaiset pankkitunnukset.

Lapsesi ei tarvitse olla ennestään Pikkujätin asiakas. Olet tervetullut asioimaan aina lapsesi asioissa PikkuTsättiin. Lastenlääkäri kirjoittaa potilastietojärjestelmäämme tietoja lapsesi etäkäynnistä ja yhteydenottosi on löydettävissä myös Kanta-palvelusta.