Hinkuyskä vauvalla ja lapsella
Hinkuyskä lapsella - erityisesti vauvalla - voi johtaa vakaviin, jopa hengenvaarallisiin komplikaatioihin. Siksi on tärkeää tunnistaa taudin oireet mahdollisimman varhain ja hakea heti apua. Hinkuyskän ehkäisyssä olennaisinta on huolehtia, että lapsi saa hinkuyskärokotukset ajallaan.
- Mikä on hinkuyskä?
- Miltä hinkuyskä kuulostaa?
- Vauvan hinkuyskäoireet
- Hinkuyskän oireet lapsella
- Hinkuyskän hoito
- Hinkuyskärokote ja rokotusohjelma
- Voiko hinkuyskä uusiutua?
- Milloin lääkäriin?
- Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikä on hinkuyskä?
Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama vakava hengitystieinfektio, joka tarttuu helposti pisaratartuntana. Hinkuyskä aiheuttaa voimakasta puuskittaista yskää, joka voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Tauti on erityisen vaarallinen vauvoille.
Miltä hinkuyskä kuulostaa?
Hinkuyskän voi tunnistaa sisäänhengityksessä vinkuvasta hengityksestä (hinkuminen) yskänpuuskan aikana. Yskänkohtaukset voivat olla varsin voimakkaita ja lapsi saattaa kokea yskiessään tukehtumisen tunnetta. Vanhemmilla rokotetuilla lapsilla ja aikuisilla ei yleensä ole hinkumista.
Vauvan hinkuyskäoireet
Vauvoilla, etenkin alle kuuden kuukauden ikäisillä, hinkuyskä saattaa ilmetä seuraavilla tavoilla:
- Hengityskatkokset ja sinertävä iho: Vauvoilla ensimmäisiä oireita voivat olla hengityskatkokset, jotka voivat saada ihon sinertämään. Sinerrys on merkki hapenpuutteesta ja voi johtaa hengenvaarallisiin tilanteisiin.
- Yskän puuttuminen: Pienillä vauvoilla yskä ei välttämättä ole yhtä selkeä oire kuin isommilla lapsilla ja alkuvaiheessa yskä olla hyvin vähäistä. Yskän sijaan voi esiintyä epäsäännöllistä hengitystä tai hengitysvaikeuksia.
- Hengityksen vinkuminen ja limaoksentelu: Taudin edetessä yskä on tyypillisesti voimakasta ja hinkuvaa. Kohtauksen jälkeen vauva saattaa oksentaa limaa.
Vauvat tarvitsevat usein sairaalahoitoa. Erityisen riskialttiita ovat alle kuuden kuukauden ikäiset vauvat, jotka eivät ole vielä saaneet täyttä rokotesuojaa.
Hinkuyskän oireet lapsella
Isommilla lapsilla hinkuyskän kulku on usein vähemmän vaarallinen, varsinkin jos lapsi on rokotettu. Hinkuyskän ainoa oire voi olla vain pitkittynyt yskä, jonka takia hakeudutaan lääkäriin viikkojen sairastamisen jälkeen.
Yleisiä oireita ovat:
- Puuskittainen yskä: Hinkuyskä alkaa usein flunssan kaltaisilla oireilla, mutta yskä muuttuu noin kahden viikon kuluttua voimakkaaksi ja tikahduttavaksi. Yskä voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia.
- Hinkuääni hengityksessä: Yskänpuuskat ovat tyypillisesti niin voimakkaita, että lapsi voi kokea vaikeuksia hengittää, ja sisäänhengitys voi aiheuttaa hinkuvan äänen.
- Yskän aiheuttama oksentelu: Lapsi saattaa oksentaa limaa yskänpuuskien jälkeen, mikä voi olla hyvin uuvuttavaa.
- Kuumeettomuus: Taudissa ei yleensä ole kuumetta. Lapsella voi olla pitkäaikaisia yskänpuuskia ilman kuumetta. Tämä saattaa johtaa siihen, että hinkuyskää ei tunnisteta heti, etenkin jos oireet eivät ole voimakkaita.
Rokotetut lapset voivat sairastua lievempään hinkuyskään. Heidän oireensa ovat yleensä vähemmän vakavia kuin rokottamattomilla lapsilla.
Hinkuyskän hoito
1. Antibioottihoito
Hinkuyskän hoidossa käytetään antibiootteja. Ne voivat estää taudin tarttumisen muihin, mutta eivät aina lievitä oireita nopeasti. Antibioottihoito on tehokkain taudin alkuvaiheessa. Yli kuukauden oireilleita lapsia ei kannata hoitaa antibiootilla.
2. Sairaalahoito
Pienet vauvat tarvitsevat aina sairaalaseurantaa ja hoitoa, erityisesti alle kuuden kuukauden ikäiset vailla rokotussuojaa. Sairaalassa voidaan tarkkailla vauvan hengitystä ja tarvittaessa tukea hengittämistä.
3. Tukihoito kotona
Jos lapsi ei tarvitse sairaalahoitoa, hoito on oireiden lievittämistä kotona. Lepo ja runsas nesteytys ovat tärkeitä, sillä pitkät yskänpuuskat voivat uuvuttaa lasta. Jos yskänpuuskat ovat voimakkaita, on tärkeää yrittää pitää lapsi rauhallisena, sillä levottomuus saattaa pahentaa oireita.
4. Kontaktien rajoittaminen
Koska hinkuyskä on erittäin tarttuva tauti, on tärkeää välttää kontakteja erityisesti vauvoihin. Tartunnan leviämisen estäminen on ensisijainen keino ehkäistä vakavia tapauksia.
Hinkuyskärokote ja rokotusohjelma
Paras tapa suojautua hinkuyskältä on hinkuyskärokote, joka annetaan yhdessä jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotuksen kanssa (DTaP). Rokote sisältyy Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan. Ensimmäiset annokset rokotteesta annetaan lapselle kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä. Tehosteannoksen lapsi saa 4- sekä 14-15-vuotiaana ja myöhemmin nuorena aikuisena.
Hinkuyskärokote on vauvalle erityisen tärkeä, koska hinkuyskään sairastuminen voi olla imeväisille hengenvaarallista. Myös raskaana oleville suositellaan rokotusta, sillä äidin saama rokotesuoja siirtyy osittain vauvalle suojaamaan häntä ensimmäisinä elinkuukausina.
Kansallinen rokotusohjelma on onnistunut vähentämään hinkuyskätapauksia merkittävästi. Tautia kuitenkin esiintyy yhä ajoittain epidemioina, ennen kaikkea rokottamattomilla tai vajaasti rokotetuilla lapsilla ja nuorilla.
Voiko hinkuyskä uusiutua?
Hinkuyskän sairastaminen ei takaa pitkäaikaista immuniteettiä, minkä vuoksi tautiin voi sairastua uudestaan. Myöskään rokote ei anna pysyvää suojaa. Siksi tehosterokotteet on tärkeä ottaa ajallaan. Tehosterokotuksia suositellaan myöhemminkin viiden vuoden välein niille, jotka ovat läheisessä kontaktissa pienten lasten kanssa.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin tai päivystykseen on syytä hakeutua välittömästi, jos lapsella tai vauvalla esiintyy seuraavia hinkuyskän oireita:
- Hengityskatkokset, sinertävä iho tai hengitysvaikeudet.
- Voimakkaat ja toistuvat yskänpuuskat, jotka estävät hengittämisen tai aiheuttavat oksentelua yskimisen jälkeen.
- Pitkittynyt puuskittainen yskä, joka kestää viikkoja ja pahenee öisin.
- Yskäkohtaukset toistuvat usein tai muuttuvat pahemmiksi, vaikka lapsi näyttää olevan hyväkuntoinen kohtausten välissä.
Pienillä vauvoilla hinkuyskä voi aluksi olla huomaamaton. Heidän kohdallaan onkin tärkeää hakeutua lääkäriin pelkän hengitysvaikeusepäilyn tai epätavallisen yskän vuoksi, jotta oireiden syy voidaan selvittää.
Ajanvaraus Pikkujättiin
Pikkujätissä hinkuyskäepäilyjä hoitavat lastenlääkärit. Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakas- ja neuvontapalvelumme numeroon 010 380 8000.
Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.