Hepatiittirokotus lapselle

Ennen ulkomaanmatkaa on tärkeää varmistaa lapsen ja perheen rokotussuoja. Perusrokotusten lisäksi suositellaan hepatiitti A -rokotusta, erityisesti jos matka suuntautuu kohtalaisen tai korkean riskin maihin Kaakkois-Aasiaan, Lähi-Itään, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan tai trooppisille alueille.

Mikä on hepatiitti ja mitä oireita se aiheuttaa?

Hepatiitit A ja B ovat viruksen aiheuttamia maksatulehduksia, joiden oireisiin kuuluu pahoinvointia, vatsakipua ja kuumetta sekä silmänvalkuaisten keltaisuutta.

Hepatiitti A:n aiheuttaman taudin aiempi nimitys on tarttuva keltatauti. Alle kouluikäisillä lapsilla se on usein oireeton, mutta vakavan maksatulehduksen riski lisääntyy, kun lapselle tulee lisää ikää.

Hepatiitti A:han ei ole lääkitystä ja joskus tartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa.

Maksan toipuminen hepatiitti A:n aiheuttamasta taudista voi viedä aikaa, joten potilaalla voi olla sairauden jälkeen väsymystä ja ruokahaluttomuutta jopa kuukausien ajan.

Tauti johtaa harvoin kuolemaan. Noin yksi sadasta saa hepatiitti A -tartunnasta rajun tulehdusreaktion, joka voi tuhota maksan.

Mistä hepatiitin voi saada?

Hepatiitti A tarttuu ruoan ja juoman välityksellä erityisesti huonon hygienian kohteissa. Siksi hepatiitti A kuuluu matkalle lähtevän perusrokotuksiin.

Viruksen lähteitä voivat olla saastunut tai huonosti kypsennetty ruoka. Myös likainen juomavesi, sillä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot levittävät tautia. Lisäksi virus voi päätyä elimistöön likaisten käsien tai WC-tilojen kautta.

Hepatiitti B leviää lähinnä veri- ja seksikontaktien välityksellä ja on sen vuoksi lapsilla harvinainen. Hepatiitti B:n voi saada huumeneulojen tai suojaamattoman seksin lisäksi myös esimerkiksi steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä.

Missä maissa hepatiittia esiintyy?

Hepatiitti on harvinainen Suomessa. Maailmalla se on yleinen etenkin maissa, joissa on huono hygieniataso.

Tartuntavaara on pieni Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Riski on pieni myös suomalaisille tutuissa lomakohteissa Euroopan puoleisissa Välimeren maissa ja Kanariansaarilla.

Hepatiittiriski on kohtalainen tai korkea Kaakkois-Aasiassa, Intiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa ja osassa Etelä-Amerikan maita.

Hepatiittirokote lapselle

Jos olet lähdössä kaukomatkalle, sinun kannattaa selvittää 1–2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotuksia perheesi tarvitsee. Ajoissa otetut rokotukset suojaavat koko perhettä heti matkan alusta alkaen ja voitte nauttia reissustanne huoletta.

Matkakohteen eksoottisuudesta riippuen A-hepatiittirokotteen lisäksi saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote.

Vaikka alle kouluikäisillä hepatiitti A on usein oireeton, pienillekin lapsille suositellaan rokotusta. He voivat nimittäin levittää tartuntaa perheessä tai päivähoidossa, vaikka eivät itse kärsisi taudin oireista.

Lapsen hepatiittirokotuksen hinta

Vapaa-ajan matkojen hepatiittirokotukset eivät kuulu rokotusohjelmaan, vaan ne maksetaan itse.

Alle 16-vuotiaan lapsen A-hepatiittirokote maksaa Pikkujätissä 47,85 € ja A+B-hepatiittirokote 58,40 €. Hintoihin lisätään hinnaston mukainen rokotushoitajan vastaanottohinta.

Ajanvaraus

Varaa aika rokotushoitajalle nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
shutterstock_795847120

Miksi vauva ei nuku?

Ihan pienillä vauvoilla ei ole unirytmiä ja on normaalia, että he heräilevät öisin. Jos tiheä heräily jatkuu vauvan vanhetessa, on koko perhe kovilla. Pikkujätin terveydenhoitaja ja pediatrinen unihoitaja Sari Tammikari neuvoo, miten vauvan unta voi tukea ja miksi unikoulua ei kannata karsastaa.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn