Hepatiittirokotus lapselle

Ennen ulkomaanmatkaa on tärkeää varmistaa lapsen ja perheen rokotussuoja. Perusrokotusten lisäksi suositellaan hepatiitti A -rokotusta, erityisesti jos matka suuntautuu kohtalaisen tai korkean riskin maihin Kaakkois-Aasiaan, Lähi-Itään, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan tai trooppisille alueille.

Mikä on hepatiitti ja mitä oireita se aiheuttaa?

Hepatiitit A ja B ovat viruksen aiheuttamia maksatulehduksia, joiden oireisiin kuuluu pahoinvointia, vatsakipua ja kuumetta sekä silmänvalkuaisten keltaisuutta.

Hepatiitti A:n aiheuttaman taudin aiempi nimitys on tarttuva keltatauti. Alle kouluikäisillä lapsilla se on usein oireeton, mutta vakavan maksatulehduksen riski lisääntyy, kun lapselle tulee lisää ikää.

Hepatiitti A:han ei ole lääkitystä ja joskus tartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa.

Maksan toipuminen hepatiitti A:n aiheuttamasta taudista voi viedä aikaa, joten potilaalla voi olla sairauden jälkeen väsymystä ja ruokahaluttomuutta jopa kuukausien ajan.

Tauti johtaa harvoin kuolemaan. Noin yksi sadasta saa hepatiitti A -tartunnasta rajun tulehdusreaktion, joka voi tuhota maksan.

Mistä hepatiitin voi saada?

Hepatiitti A tarttuu ruoan ja juoman välityksellä erityisesti huonon hygienian kohteissa. Siksi hepatiitti A kuuluu matkalle lähtevän perusrokotuksiin.

Viruksen lähteitä voivat olla saastunut tai huonosti kypsennetty ruoka. Myös likainen juomavesi, sillä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot levittävät tautia. Lisäksi virus voi päätyä elimistöön likaisten käsien tai WC-tilojen kautta.

Hepatiitti B leviää lähinnä veri- ja seksikontaktien välityksellä ja on sen vuoksi lapsilla harvinainen. Hepatiitti B:n voi saada huumeneulojen tai suojaamattoman seksin lisäksi myös esimerkiksi steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä.

Missä maissa hepatiittia esiintyy?

Hepatiitti on harvinainen Suomessa. Maailmalla se on yleinen etenkin maissa, joissa on huono hygieniataso.

Tartuntavaara on pieni Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Riski on pieni myös suomalaisille tutuissa lomakohteissa Euroopan puoleisissa Välimeren maissa ja Kanariansaarilla.

Hepatiittiriski on kohtalainen tai korkea Kaakkois-Aasiassa, Intiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa ja osassa Etelä-Amerikan maita.

Hepatiittirokote lapselle

Jos olet lähdössä kaukomatkalle, sinun kannattaa selvittää 1–2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotuksia perheesi tarvitsee. Ajoissa otetut rokotukset suojaavat koko perhettä heti matkan alusta alkaen ja voitte nauttia reissustanne huoletta.

Matkakohteen eksoottisuudesta riippuen A-hepatiittirokotteen lisäksi saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote.

Vaikka alle kouluikäisillä hepatiitti A on usein oireeton, pienillekin lapsille suositellaan rokotusta. He voivat nimittäin levittää tartuntaa perheessä tai päivähoidossa, vaikka eivät itse kärsisi taudin oireista.

Lapsen hepatiittirokotuksen hinta

Vapaa-ajan matkojen hepatiittirokotukset eivät kuulu rokotusohjelmaan, vaan ne maksetaan itse.

Alle 16-vuotiaan lapsen A-hepatiittirokote maksaa Pikkujätissä 47,85 € ja A+B-hepatiittirokote 58,40 €. Hintoihin lisätään hinnaston mukainen rokotushoitajan vastaanottohinta.

Ajanvaraus

Varaa aika rokotushoitajalle nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn