Hepatiittirokotus lapselle

Ennen ulkomaanmatkaa on tärkeää varmistaa lapsen ja perheen rokotussuoja. Perusrokotusten lisäksi suositellaan hepatiitti A -rokotusta, erityisesti jos matka suuntautuu kohtalaisen tai korkean riskin maihin Kaakkois-Aasiaan, Lähi-Itään, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan tai trooppisille alueille.

Mikä on hepatiitti ja mitä oireita se aiheuttaa?

Hepatiitit A ja B ovat viruksen aiheuttamia maksatulehduksia, joiden oireisiin kuuluu pahoinvointia, vatsakipua ja kuumetta sekä silmänvalkuaisten keltaisuutta.

Hepatiitti A:n aiheuttaman taudin aiempi nimitys on tarttuva keltatauti. Alle kouluikäisillä lapsilla se on usein oireeton, mutta vakavan maksatulehduksen riski lisääntyy, kun lapselle tulee lisää ikää.

Hepatiitti A:han ei ole lääkitystä ja joskus tartunnan saanut tarvitsee sairaalahoitoa.

Maksan toipuminen hepatiitti A:n aiheuttamasta taudista voi viedä aikaa, joten potilaalla voi olla sairauden jälkeen väsymystä ja ruokahaluttomuutta jopa kuukausien ajan.

Tauti johtaa harvoin kuolemaan. Noin yksi sadasta saa hepatiitti A -tartunnasta rajun tulehdusreaktion, joka voi tuhota maksan.

Mistä hepatiitin voi saada?

Hepatiitti A tarttuu ruoan ja juoman välityksellä erityisesti huonon hygienian kohteissa. Siksi hepatiitti A kuuluu matkalle lähtevän perusrokotuksiin.

Viruksen lähteitä voivat olla saastunut tai huonosti kypsennetty ruoka. Myös likainen juomavesi, sillä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot levittävät tautia. Lisäksi virus voi päätyä elimistöön likaisten käsien tai WC-tilojen kautta.

Hepatiitti B leviää lähinnä veri- ja seksikontaktien välityksellä ja on sen vuoksi lapsilla harvinainen. Hepatiitti B:n voi saada huumeneulojen tai suojaamattoman seksin lisäksi myös esimerkiksi steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä.

Missä maissa hepatiittia esiintyy?

Hepatiitti on harvinainen Suomessa. Maailmalla se on yleinen etenkin maissa, joissa on huono hygieniataso.

Tartuntavaara on pieni Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Riski on pieni myös suomalaisille tutuissa lomakohteissa Euroopan puoleisissa Välimeren maissa ja Kanariansaarilla.

Hepatiittiriski on kohtalainen tai korkea Kaakkois-Aasiassa, Intiassa, Lähi-Idässä, Afrikassa ja osassa Etelä-Amerikan maita.

Hepatiittirokote lapselle

Jos olet lähdössä kaukomatkalle, sinun kannattaa selvittää 1–2 kuukautta ennen matkaa, mitä lisärokotuksia perheesi tarvitsee. Ajoissa otetut rokotukset suojaavat koko perhettä heti matkan alusta alkaen ja voitte nauttia reissustanne huoletta.

Matkakohteen eksoottisuudesta riippuen A-hepatiittirokotteen lisäksi saatetaan tarvita myös B-hepatiittirokote tai A ja B -hepatiittiyhdistelmärokote.

Vaikka alle kouluikäisillä hepatiitti A on usein oireeton, pienillekin lapsille suositellaan rokotusta. He voivat nimittäin levittää tartuntaa perheessä tai päivähoidossa, vaikka eivät itse kärsisi taudin oireista.

Lapsen hepatiittirokotuksen hinta

Vapaa-ajan matkojen hepatiittirokotukset eivät kuulu rokotusohjelmaan, vaan ne maksetaan itse.

Alle 16-vuotiaan lapsen A-hepatiittirokote maksaa Pikkujätissä 47,85 € ja A+B-hepatiittirokote 58,40 €. Hintoihin lisätään hinnaston mukainen rokotushoitajan vastaanottohinta.

Ajanvaraus

Varaa aika rokotushoitajalle nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
jäykkäkouristusrokotus

Jäykkäkouristusrokotus on jokaiselle tarpeen

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Lapsi saa rokotteen osana rokotusohjelmaa, aikuisen tulee muistaa ottaa tehoste tietyin väliajoin. Sairaanhoitaja Mira Tuomikoski vastaa vaaralliseen tautiin sekä rokottamiseen liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn