Näin asioit Pikkujätissä

Pikkujätissä käynti on huoletonta, kun pidät muutaman asian mielessä. Näitä askelia seuraamalla saatte lapsesi kanssa eniten irti lääkärikäynnistänne.

Ajan varaaminen

Voit valita joko vastaanottoajan Pikkujätin asemalle tai puhelimitse tapahtuvan etävastaanoton. Voit myös asioida ilman ajanvarausta PikkuTsätissä (lastenlääkäri-chat).

Voit tutustua palveluihimme ja asiantuntijoihimme nettisivuillamme. PikkuTiedoista ja PikkuÄpistä näet lastesi käyntihistorian Pikkujätissä. Voit varata ajan näppärästi nettiajanvarauksemme kautta haluamallesi asiantuntijalle. Jollet tiedä kelle varata aika, tai et löydä etsimääsi aikaa, soita neuvontapalveluumme 010 380 8000.

Vastaanottokäynnin voi perua veloituksetta 12 tuntia ennen vastaanottoajan alkua PikkuÄpissä, puhelimitse, PikkuTiedot -palvelussa tai varausvahvistuksen linkin kautta. Peruuttamattomasta tai liian myöhään perutusta ajasta perimme hinnaston mukaisen maksun.

Seuraavat asiat on hyvä varmistaa ennen (etä)vastaanottoa

  • Ovatko lapsen ja huoltajan yhteystiedot ajan tasalla? Muuttuneet yhteystiedot voit päivittää kätevimmin PikkuTiedoissa tai PikkuÄpissä.
  • Onko lapsella sairauskulu- tai tapaturmavakuutus? Jos olet epävarma vakuutuksen korvaavuudesta, olethan yhteydessä vakuutusyhtiöön. Teemme yhteistyötä usean eri vakuutusyhtiön kanssa, saat siitä lisätietoa täällä.
  • Onko Kela-kortti tallennettu PikkuTietoihin tai PikkuÄppiin? Kun näin on, saa Kela-vähennyksen myös etähoidon palveluista.
  • Onko lapsen potilastietojen luovutuksen suostumus annettu Omakanta-palvelussa? Tietojen katseluoikeus rajautuu vain niihin Pikkujätin työntekijöihin, joihin lapsi on hoitosuhteessa. Kun lapsen terveystiedot seuraavat mukana, hoidon jatkuvuus ja suunnitelmallisuus paranee.
  • Onko lapsi ollut äskettäin hoidossa tai tutkimuksissa muualla? Ota esille muiden lääkärikäyntien sairauskertomukset ja tutkimustulokset. Tiedot Pikkujätin käynneistä löytyvät potilastietojärjestelmästämme.
  • Onko lapsella käytössä lääkkeitä? Ota esille tiedot lapsen käyttämistä lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen. Tiedot Pikkujätissä määrätyistä lääkkeistä löytyvät potilastietojärjestelmästämme.
  • Jos mielessäsi on kysymyksiä lääkärille, ne kannattaa kirjoittaa ylös, jotta muistat varmasti selvittää sinua askarruttavat asiat.

Yleisohjeita infektiopotilaille ja mukana oleville aikuisille

  • Lääkäriasemalla on hyvä pitää etäisyyttä toisiin potilaisiin. 
  • Huolehdithan sekä lapsen että itsesi käsihygieniasta käsiä pesemällä ja käsidesiä käyttämällä sekä saapuessanne että pois lähtiessänne. 
  • Huolehdithan parhaasi mukaan, että aivastatte ja yskitte hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan. Kiitos!  

Ilmoittautuminen ja saapuminen Pikkujätin asemalle

Lääkärikäynti alkaa ilmoittautumalla. Voit ilmoittautua joko PikkuTiedoissa tai PikkuÄpissä tai Pikkujätin aseman vastaanotossa itsepalveluautomaatilla tai kassalla henkilökunnalle.

Suosittelemme, että saavutte toimipisteeseen noin 5-10 minuuttia ennen varatun vastaanottoajan alkua. Vältä myöskin menojen sopimista sille kellonlyömälle, kun vastaanottoajan on tarkoitus loppua. Lääkärimme pyrkivät pysymään aikataulussa, mutta pieneen myöhästymiseen kannattaa varautua. Vastaanottokäynti saattaa venyä esimerkiksi laboratoriotutkimusten vuoksi.

Puhelimitse tapahtuva etävastaanotto ja PikkuTsätti ovat siellä missä sinäkin, eli sitä varten ei tarvitse saapua toimipisteeseen.

Jätä eläinystävät kotiin

Huomioithan eläinallergikot ja jätät elävät karvaiset kaverit kotiin Pikkujätissä asioidessasi. Pehmolelut sekä opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita lääkärikeskustemme tiloihin.

Vastaanotolla

Vastaanottaja kutsuu vastaanottohuoneeseen lapsen nimellä. Lääkäri kartoittaa lapsen tilanteen keskustelemalla ja tutkimalla. Hän voi ohjata laboratoriokokeisiin, minkä jälkeen hän antaa hoito-ohjeet ja kirjoittaa tarvittavat reseptit.

Teemme parhaamme, että Pikkujätissä lapsesi hoito on sujuvaa ja teillä on aina selkeä tieto siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vastaanoton jälkeen lääkäri kirjaa tapaamisen tiedot Pikkujätin potilastietojärjestelmään tiedoksi seuraavaa käyntiä varten. Kirjaukset ovat useimmissa tapauksissa nähtävissä PikkuÄpissä ja Pikkutiedot-palvelussa.

Tarvittaviin jatkotutkimuksiin lapsi pääsee Pikkujätissä yleensä saman tien. 

Ajanvarausta vaativiin jatkotutkimuksiin saatte apua neuvontapalvelustamme 010 380 8000 tai asemalla käydessänne vastaanoton hoitajilta.

Lääkäri sopii miten vastaanottokäynnin jälkeen valmistuvien tutkimusten tulokset käydään läpi. Laboratoriotutkimusten tulokset näkyvät useissa tapauksissa heti niiden valmistuttua PikkuÄpissä, PikkuTiedoissa, ja pienellä viiveellä Omakannassa

Maksaminen

Lasku muodostuu asiantuntijan palkkiosta, tutkimusten ja toimenpiteiden kustannuksista, hinnaston mukaisesta palvelumaksusta sekä Kanta-maksusta, joka kattaa kansallisen potilasarkiston ja e-reseptin kustannukset. Olemme koonneet yleisimpiä hintoja tänne.

Huomaathan, että yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset muuttuvat 1.1.2023. Lue lisää korvausperusteista Kelan sivuilta.

Kela korvaa osan kustannuksista, kun käyt sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi yksityisellä lääkärillä tai käytät etävastaanottoa. Pikkkujätissä on käytössä Kelan suorakorvaus.

Kun näytät Kela-kortin aseman kassalla, tai tallennat kortin kuvan PikkuTiedot-palveluun, saat lapsesi hoidosta Kela-korvaukset, eikä niitä tarvitse itse hakea.

Teemme yhteistyötä useiden eri vakuutusyhtiöiden kanssa. Jos sinulla on suoralaskutuslupa vakuutusyhtiöltä, maksat vain mahdollisen omavastuun.

Maksutavoista voit lukea tarkemmin täällä.

Asiakkaan oikeudet

Potilasasiamieheen voi ottaa yhteyttä potilaan hoitoon ja kohteluun liittyvissä kysymyksissä. Häneltä saa tarvittaessa myös tarkemmin tietoa potilaan oikeuksista.

Lämpimästi tervetuloa Pikkujättiin!

PikkuTiedot

PikkuTiedot kokoaa asiakkaan käyntitiedot kätevästi yhteen paikkaan.