Apua asiointiin

Pikkujätissä apunasi toimii asiantuntijoita. Asiasta riippuen voit kääntyä Pikkujätin tietosuojavastaavan tai Kanta-arkiston hoitajan puoleen sinua askarruttavissa asioissa. Alta löydät lyhyet kuvaukset eri asiantuntijoiden keskeisistä tehtävistä.

Potilasasiavastaava

Vuoden 2024 alusta lukien potilasasiamiehen nimike muuttui potilasasiavastaavaksi.

Samalla potilasasiavastaavatoiminta siirtyi hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille (laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista 793/2023) myös yksityisen palveluntuottajan osalta.

Mikäli olet tyytymätön hoitoosi tai kohteluusi Aavassa, sinulla on oikeus olla yhteydessä potilasasiavastaavaan.

Potilasasiavastaava ohjaa ja neuvoo potilaita ja heidän omaisiaan potilaan hoitoon ja kohteluun liittyvissä kysymyksissä ja antaa tietoa potilaan oikeuksista.

Mikäli tarvitset potilasasiavastaavan apua tai neuvoja, ole yhteydessä oman hyvinvointialueesi tai Helsingin kaupungin potilasasiavastaavaan. 

Löydät hyvinvointialueesi potilasasiavastaavan tiedot hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Muistutuksen tekeminen

Jos hoitoosi tai kohteluusi liittyy epäselvyyksiä, suositeltavaa on selvittää asiaa ensin hoitavan yksikön palvelupäällikön tai hoitavan lääkärin kanssa.

Terveyden- ja sairaanhoitoonsa tai siihen liittyvään kohteluunsa on potilaalla oikeus tehdä muistutus johtavalle ylilääkärille. Muistutuksen voit tehdä tällä lomakkeella.

Muistutuslomake toimitetaan laatuyhteyshenkilölle, laatuyhteyshenkilö@aava.fi. Tarkemmat lisätiedot löydät muistutuslomakkeelta.

Tietosuojavastaava

Pikkujätissä tietosuojavastaava auttaa tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä. Näitä ovat esimerkiksi henkilötietojen käyttöön liittyvät kysymykset ja selvitykset. Tietosuojavastaavaan voit olla yhteydessä esimerkiksi halutessasi tietää lisää henkilötietojesi keräämisen syistä tai, kuka tietojasi on käsitellyt. Tietosuojavastaava myös opastaa erilaisten pyyntöjen kanssa. Tietosuojavastaavan tavoitat sähköpostitse tietosuoja@pikkujatti.fi.

Kanta-arkiston hoitaja

Potilastiedon arkisto Kanta on keskitetty potilastiedon arkisto, johon potilastiedot tallentuvat niin julkisen kuin yksityisen terveydenhuollon tiedot. Omakannassa voit vaikuttaa tietojesi käyttöön ja katsoa omia terveystietojasi.

Pikkujätin Kanta-arkistonhoitaja vastaa asiakkaiden kysymyksiin koskien Potilastiedon arkisto Kantaa. Kaikki Kantaan liittyvät kysymykset voit lähettää osoitteeseen kanta-arkistonhoitaja@pikkujatti.fi. Pyrimme vastaamaan viestiisi viikon kuluessa.

Tietojen lähettäminen sähköpostitse

Huomioithan, että henkilötietoja ei tule lähettää suojaamattomalla sähköpostilla. Pikkujätissä on käytössä turvaposti, jolla voit lähettää salassa pidettäviä ja arkaluontoisia henkilö- ja terveystietoja Pikkujätin henkilöstölle ja vastaanottajille. Kun haluat lähettää salatun sähköpostin Pikkujättiin.