Parvorokko lapsella vaatii harvoin lääkärinhoitoa

parvorokko
Parvorokko on lapsille vaaraton, mutta raskaana oleville se voi aiheuttaa keskenmenon. Lisäksi se voi aiheuttaa sikiölle vaikean taudin. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Pentti Ukkonen vastaa parvorokkoa koskeviin kysymyksiin.

Mikä aiheuttaa parvorokon ja miten se tarttuu?

Parvorokko on parvoviruksen aiheuttama rokkotauti. Aiemmin siitä puhuttiin pikkurokkona. Parvovirus löydettiin vasta vuonna 1975.

Tavallisimmin parvovirus tarttuu hengitysteiden eritteistä eli pisaratartuntana. Se tarttuu myös veren välityksellä verensiirrossa sekä äidistä sikiöön. Taudin itämisaika tartunnasta on yleensä 6–16 vuorokautta.

Minkä ikäisillä parvorokko on yleisin?

Parvorokkoon sairastutaan tyypillisesti lapsena, viisivuotiaasta alkaen. Parvovirus voi aiheuttaa keväisin lasten keskuudessa pieniä epidemioita.

Aikuisista noin 50-60 prosenttia on sairastanut parvorokon. Tauti jättää jälkeensä pysyvän immuniteetin. Toisin sanoen sen voi sairastaa vain kerran.

Mitkä ovat parvorokon tyypilliset oireet?

Suurin piirtein puolet tartunnan saaneista saa oireita. Toisella puolella parvorokko on oireeton.

Tauti etenee näin:

  • Oireet alkavat usein kuumeella ja päänsäryllä.
  • Ihottuma ilmaantuu muutaman päivän kuluttua siitä. Ensin poskiin tulee voimakasta punoitusta.
  • Päivän parin kuluttua ihottuma leviää raajoihin ja muualle vartaloon. Se muuttuu vähitellen verkkomaiseksi punoitukseksi.

Ihottuma kestää tyypillisesti noin viikon verran, mutta joskus se saattaa uusiutua, jolloin iho voi punoittaa viikkojenkin ajan. Lämpötilan vaihtelut, rasitus tai auringonvalo voivat pahentaa ihottumaa. Näppylät ja rakkulat eivät kuulu parvorokkoon.

Voiko lapsella olla vaikeita oireita?

Murrosiästä alkaen parvorokko voi oirehtia myös nivelvaivoina. Aikuisilla niitä on paljonkin. Parvorokko on heillä merkittävä niveltulehduksen aiheuttaja. Pienellä lapsella niveloireita ei ole.

Parvovirus lisääntyy luuytimessä punasolujen varhaismuodoissa. Se aiheuttaa punasolutuotannon pysähtymisen viikoksi. Terveelle ihmisille siitä ei ole haittaa, mutta jos ihmisellä on jokin sairaus, jonka vuoksi punasolujen elinikä on normaalia lyhyempi, hemoglobiini voi laskea anemian tasolle. Yleensä parvorokko on kuitenkin kaiken ikäisillä lievä.

Onko parvorokko raskaana olevalle riski?

Jos parvovirus tarttuu raskaana olevaan naiseen, joka ei ole sairastanut parvorokkoa, virus voi myös tarttua sikiöön. Näin tapahtuu puolessa tapauksista. Raskauden alkuvaiheessa tauti voi johtaa keskenmenoon. Sen riski on noin 10 prosenttia. Parvovirustartunta voi myös aiheuttaa sikiölle anemian. Siitä saattaa seurata sikiön kudosten turvotusta, joka vaatii hoitoa, joskus jopa verensiirtoa. Sikiön epämuodostumia parvovirus ei aiheuta.

Jos raskaana oleva nainen on altistunut parvovirukselle, mahdollinen tartunta tai immuniteetti selvitetään verestä tehtävällä vasta-ainemäärityksellä. Positiivinen tulos kertoo, että hän on aiemmin sairastetun parvorokon myötä immuuni uudelle tartunnalle. Negatiivisen tuloksen saanut ohjataan neuvolaan sikiön seurantaan.

Vaatiiko parvorokko lääkärinhoitoa?

Parvorokko paranee itsessään eikä aiheuta jälkitauteja. Tautiin liittyy harvoin korkeaa kuumetta, joten kuumelääkettäkään ei yleensä tarvita. Niveloireita voi lievittää kipulääkkeillä. Ihottuman kutinaa voi tarvittaessa rauhoittaa antihistamiinilla.

Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi palata heti, kun hän jaksaa toimia normaalisti. Tauti tarttuu ennen ihottuman ilmaantumista, ei enää sen jälkeen. Siksi ei haittaa, vaikka iho vielä kouluun palatessa punottaisi.

Lääkäriin parvorokon vuoksi tulee hakeutua, jos lapsi on ollut tekemisissä raskaana olevan naisen kanssa. Silloin on syytä varmistaa verinäytteellä, onko lapsella varmasti parvorokko. Jos kyse on siitä, raskaana olevan naisen mahdollinen tartunta tulee selvittää.

Miten parvovirus torjutaan?

Parvovirusta vastaan ei ole rokotetta. Virus tarttuu melko herkästi ihmisestä toiseen ja tartuttavuus on suurimmillaan ennen ihottuman ilmaantumista. Niinpä tartunnan ehkäiseminen on hyvin vaikeaa. Toki hyvästä käsihygieniasta on hyötyä.

Miten enterorokko eroaa parvorokosta?

Parvorokko ja enterorokko ovat aivan erilaisia sairauksia. Enterorokkoon liittyy yleensä suutulehdus. Siinä on näppylöitä suun ympärillä, kasvoissa, kämmenissä ja jalkaterissä. Kuume voi olla joskus korkea. Taudinkuva on paljon hankalampi kuin parvorokossa. Tosin tauti voi olla kestoltaan hieman lyhyempi.


Asiantuntijana Pikkujätin lasten infektiotautien erikoislääkäri Pentti Ukkonen

Artikkelit ja tiedotteet
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn