Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

lapsen
Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.


Norovirus on Suomessa yleisin vatsatautien aiheuttaja niin lapsilla kuin aikuisilla. Vain sata ruuansulatuskanavaan päässyttä virusta riittää aiheuttamaan tartunnan. Se voi kuulostaa maallikon korvissa paljolta, mutta kun sitä vertaa siihen, että yhdessä oksennuksessa tai ripuliulosteessa on miljardeja viruksia, on helpompi ymmärtää, että tartunta syntyy jo ihan minimaalisesta kosketuksesta.

Norovirus säilyy pinnoilla pitkään

Norovirustartunnan voi saada

  • toiselta ihmiseltä suoraan.
  • saastuneesta juomavedestä tai elintarvikkeista. Esimerkiksi kasvikset voivat saastua, jos norovirusta on vedessä, jolla niitä kastellaan tai pestään.
  • pinnoilta, joita sairastunut on koskenut.

Virus säilyy pinnoilla taudinaiheuttamiskykyisenä jopa vuorokausia. Siksi epidemia-aikana viruksen voi poimia mukaansa melkein mistä vain. Epidemiat ajoittuvat kevättalveen. Niitä esiintyy myös laitoksissa ja sairaaloissa.

Norovirustauti alkaa äkillisesti

Norovirustartunnan itämisaika on lyhyt. Taudin oireet alkavat 12-48 tunnin sisällä tartunnan saamisesta.

Tavallisimmat oireet ovat oksentelu ja ripuli, joihin voi liittyä myös kuumetta ja lihassärkyä. Norovirustartunta voi olla myös oireeton. Yleensä, jos perheessä yksi sairastuu, kaikki saavat tartunnan, mutta eivät välttämättä oireile.

Hoidossa tärkeintä nesteytys

Norovirustartunnan hoidossa tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä pahoinvoinnista huolimatta ja pyrkiä korvaamaan ripuloidessa ja oksentaessa menetetty neste. Jos suuret nestemäärät aiheuttavat lapselle pahoinvointia, kannattaa juomista annostella pieniä määriä kerrallaan. Lapsen paastottaminen ei ole tarpeen, vaan hänelle voi antaa helposti sulavaa iän mukaista ruokaa, kuten jogurttia tai soseita.

Jos ruoka ei maistu, pitää huolehtia siitä, että juoma on energiapitoista. Sinällään ei ole väliä, mitä lapsi juo. Kaikki neste on vatsataudissa hyväksi. Jaffaa ja muita vastaavia limsoja on perinteisesti pidetty eräänlaisina ”vatsalääkkeinä”, mutta sitä ne eivät kuitenkaan ole. Ne – kuten muutkin juomat – auttavat vain pitämään yllä elimistön normaalia nestetasapainoa. Toki Jaffoissa on myös runsaasti sokeria ja sitä kautta runsaasti energiaa, mutta vatsalle parempi vaihtoehto voi olla sokeripitoinen mehu tai maito.

Pikkulapsille kannattaa käyttää apteekin ripulijuomia, koska jos nesteytys on puutteellista, heidän elimistönsä kuivuu nopeasti. Nämä juomat sopivat myös isommille lapsille sekä aikuisille.

Norovirustartunnan kesto on lyhyt

Noroviruksen aiheuttama vatsatauti on yleensä lyhyt, vuorokaudesta pariin vuorokauteen, mutta voi joskus kestää pitempäänkin. Päiväkotiin tai kouluun lapsi voi palata kaksi päivää siitä, kun ripuli ja oksentelu ovat lakanneet. Tartuttavuuden katsotaan tällöin olevan ohi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tauti voi tarttua pinnoilta ainakin parin päivän ajan, joten lapsen kavereita ei kannata kutsua kylään kuin vasta muutaman vuorokauden päästä. Vastaavasti lasta ei kannata ihan heti päästää kylään sellaiseen kotiin, jossa on juuri sairastettu norovirustautia. Aivan päivälleen tarkasti ei voida sanoa, milloin norovirus ei enää tartu lapsesta toiseen.

Vaarana nestehukka

Jos nesteytys ei onnistu riittävästi ja lapsi muuttuu voipuneeksi, pitää hakeutua lääkäriin. Myös limakalvojen kuivuus suussa ja raajojen viileys ovat kuivumisen merkkejä. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä huonommin lapsi kestää nestehukkaa, joten erityisesti taaperoiden kanssa on oltava tarkkana.

Lääkäri arvioi, pystytäänkö lasta edelleen hoitamaan kotona omahoitoa tehostamalla. Tarvittaessa hän ohjaa ripulijuomien käytössä. Mitään lääkkeitä, joilla norovirustaudin paranemista voitaisiin nopeuttaa, ei ole.

Jos lapsen elimistö on vaikeasti kuivunut, tarvitaan sairaalahoitoa. Sairaalassa nesteytys tapahtuu joko nenämahaletkun kautta tai suonensisäisesti.

Tavallisesti norovirus paranee muutamissa päivissä eikä aiheuta jälkitauteja.


Miten noroviruksen tarttuminen ehkäistään?

Norovirukselle ei kehity pysyvää immuniteettia, joten pahimmillaan siihen voi sairastua jopa peräkkäisinä vuosina. Lisäksi virustyyppejä on useita eikä yksi tartunta juuri suojaa muilta virustyypeiltä.

Norovirustartuntaa ehkäistään hyvällä käsien saippuapesulla, joka vähentää virusten määrää käsissä merkittävästi. Alkoholihuuhteet yksinään eivät hävitä viruksia, mutta niitä voi käyttää pesun lisänä.

Vuodevaatteet on syytä pestä 60 asteessa. Eritteet, toisin sanoen oksennukset sekä toisaalle kuin vessanpyttyyn päätynyt ripuliuloste, tulee hävittää huolellisesti.  Vaipat kannattaa paketoida tiukkaan muovipussiin. Kodin pinnat tulisi pestä ainakin vessassa klooripitoisella puhdistusaineella.


Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri ja lasten infektiotautien erikoislääkäri Katri Backman

FacebookTwitterLinkedIn