Miksi vauva ei nuku?
Miksi vauva heräilee öisin?
Pienellä vauvalla ei vielä ole unirytmiä, eikä päivällä ja yöllä ole hänelle merkitystä siinä mielessä kuin aikuiselle.
Siksi on normaalia, että alle kolmekuinen vauva herää yössä useamman kerran ja tarvitsee vanhemman apua nukahtaakseen uudestaan.
Vauvat ovat kuitenkin yksilöitä: osa osaa jo ihan pienenäkin saada itse unen päästä kiinni.
Missä iässä vauva alkaa nukkua paremmin?
Noin kolmen kuukauden iässä vauvan uni- ja päivärytmi alkaa kehittyä. Silloin unen rakenne muuttuu, ja useimmat vauvat alkavat nukkua pisimmät unijaksonsa öisin.
Neljän kuukauden iässä vauvoille tulee tyypillisesti niin kutsuttu hulinavaihe, jolloin vauva alkaa heräillä jopa tiheämmin kuin varhaisvaiheessa. Muutos johtuu vauvan kehityksestä.
Tihentynyt heräily voi jäädä tavaksi, jos vauva on tottunut nukahtamaan vain vanhemman avulla. Hän on siis yhdistänyt nukahtamisen siihen, että vanhempi hyssyttelee häntä, ottaa syliin tai heijaa, eikä osaa nukahtaa enää itse. Se saattaa olla syy siihen, miksi vauva ei nukahda.
Vauvan yöheräily – milloin se on ongelma?
Jos yli kolmekuinen vauva heräilee vaikkapa 5–6 kertaa yössä ja tarvitsee aina vanhemman apua nukahtaakseen uudestaan, vanhemmat voivat olla vaarassa väsyä.
Toki perheitä ja vanhempia on monenlaisia. Jos vauva herää monta kertaa yössä syömään, mutta vanhemmat saavat silti nukuttua ihan hyvin, asia ei ole ongelma.
Tärkeää onkin se, miltä vauvan yöheräily tuntuu vanhemmista. Jos se kuormittaa, apua kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen kuin uupuu itse.
Mitä tehdä, kun vauva herää yöllä?
Kun vauva herää yöllä ja kitisee tai liikahtelee, tarkkaile häntä hetki ennen kuin teet mitään. Vauva saattaa hyvinkin nukahtaa pian itse uudestaan.
Moni vanhempi olettaa, että vauva tarvitsee herätessään rauhoittelua tai hänet pitää syöttää uneen, vaikka tosiasiassa vauvalla olisi valmius nukahtaa itse. Jos vauva tottuu siihen, että vanhempi aina hänen herätessään tulee hyssyttelemään, vauva toteaa, että näin tämän kuuluu mennä. Silloin hän ei osaa enää nukahtaa itse.
Jos vanhempi menee turhaan rauhoittelemaan vauvaa, voi myös käydä niin, että hän tulee häirinneeksi tämän nukahtamista. Vauvasta voi tulla tulee yliväsynyt, ja tarvitaan pidempi nukuttelu ennen kuin hän nukahtaa uudestaan.
Jos vauva herää yöllä itkemään, silloin häntä tietenkin on mentävä rauhoittelemaan. Itkun syy kannattaa selvittää, jos se toistuu. Vauvalla voi olla esimerkiksi refluksi tai korvapulmia, jotka itkettävät häntä.
Milloin vauvaa ei kannata mennä nukuttamaan?
Vastasyntyneet vauvat voivat vääntyillä ja kääntyillä unissaan ja nukkua vaikka silmät auki. Vauva voi myös olla juuri nukahtamassa, kun vanhempi tulee hyssyttelemään häntä. Se voi harmittaa vauvaa, sillä vauvatkin kaipaavat omaa rauhaa. Mieti vaikkapa tilannetta, että olet juuri nukahtamassa ja puoliso tulee kyselemään, onko kaikki hyvin. Vähempikin ärsyttää. Sama pätee vauvoihin.
Vanhempi vauva voi herätessään yöllä esimerkiksi heijata itseään konttausasennossa, nousta seisomaan tai kääntyillä. Se on normaalia kehitystä liikkumaan opettelevalla vauvalla ja liittyy tiettyyn univaiheeseen. Jos vauva osaa itse kääntyä molempiin suuntiin, häntä ei tarvitse mennä kääntämään selälleen, vaan hänen voi antaa hakea nukkuma-asentonsa itse.
Puhumaan opetteleva lapsi voi herätä aamuyöllä ja höpötellä tai laulella pitkäänkin itsekseen. Se on lapsen laatuaikaa ja tärkeää puheen kehityksen kannalta. Lapsi ei tarvitse silloin nukuttamista.
Miksi vauva ei nuku päiväunia?
Päiväunien nukkuminen rytmittyy muita unia myöhemmin. Siksi vauva ei välttämättä nuku säännöllisesti päivällä, vaikka nukkuisi jo yönsä hyvin.
Päiväunien nukkuminen on myös yksilöllistä. Osa vauvoista alkaa nukkua noin puolivuotiaana kunnon päiväunia, mutta osa nukkuu silloinkin vain lyhyitä pätkiä.
Vauvan päiväunet saattavat myös häiriintyä, jos nukkumapaikka on rauhaton tai valoisa. Kannattaakin varmistaa, että vauvalla on hiljainen ja pimeä paikka, jossa hän saa nukkua päivällä rauhassa.
Jos vauvan on vaikea nukahtaa päiväunille, hän voi olla myös yliväsynyt. Etenkin pienillä vauvoilla yliväsymys johtaa nukahtamisongelmiin ja päivistä tulee pelkkää nukuttamista. Silloin kannattaa tuoda vauva vastaanotolle meille Pikkujättiin. Vastaanotolla tarkistetaan vauvan rytmiin liittyvät asiat ja korjataan pienen väsymys.
Milloin hakea apua, kun vauva ei nuku?
Jos vauva ei nuku tai jos vauva heräilee öisin tiuhaan tahtiin, apua kannattaa hakea mahdollisimman ajoissa. Näin vanhemmat eivät ehdi väsyä pahasti.
Meiltä Pikkujätistä saa apua kaikkiin vauvan uneen liittyviin ongelmiin. Vastaanotolla selvitetään, mistä vauvan huonounisuus johtuu ja ongelmaa lähdetään purkamaan sen mukaan.
Toisinaan unet parantuvat melko pieninkin keinoin. Yksin ei siis kannata jäädä.
Miten vauva opetetaan nukkumaan?
Vauvan unitaitoja parannetaan askel kerrallaan. Usein muutoksia tehdään vauvan päivärytmiin ja ateriarytmiin. Lisäksi opetellaan rauhoittelutapoja, jotka eivät vaadi vanhemmalta niin paljon.
- Jos vauva on esimerkiksi nukahtanut aina vain syömiseen, tapaa aletaan muuttaa pikkuhiljaa. Ensin syömiseen tuodaan esimerkiksi mukaan taputtelua ja ääniä ja vähitellen jäljelle jätetään vain äänet. Näin vauva tottuu rauhoittumaan näitä ääniä kuullessaan.
- Jos vauva lähestyy jo vuoden ikää ja nukkuu samassa huoneessa vanhempien kanssa, nukkumista usein rauhoittaa vauvan nukkumapaikan siirtäminen omaan huoneeseen. Näin isompi vauva ei heräile öisin vanhempiensa ääniin.
- Itkuhälytin voi olla syytä sammuttaa, jos talo ei ole iso ja vauva ei nuku kaukana. Usein vanhempi herää ihan turhaan, kun monitorista kuuluu vaikkapa vauvan ähkäisy, kun tämä on kevyen unen vaiheessa. Jos vauvalla on hätä, vanhemmat kyllä kuulevat sen ilman hälytintäkin.
Unikoulu kuulostaa rankalta – mitä siitä pitäisi tietää?
Välillä perhe tarvitsee kunnon unikoulun. Unikoululla on hieman huono maine, mutta turhaan. Unikoulu vain tarkoittaa tapoja opettaa vauva nukkumaan kunnolla.
Suomessa ei suosita unikoulua, jossa vauva jätetään koko yöksi yksin.
Unikoulu saattaa sen sijaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos äiti on ollut vastuussa yöheräilyistä ja on aivan uupunut, hän siirtyy nukkumaan toiseen huoneeseen ja isä ottaa vauvan viereensä ja auttaa äitiä ja vauvaa irtaantumaan vaikkapa yösyötöistä.
Unikoulu tehdään vauvan ja perheen ehdoilla, ja se tepsii usein jo parissa viikossa.
Asiantuntija Pikkujätin terveydenhoitaja ja pediatrinen unihoitaja Sari Tammikari.