Enterorokko on lapsella yleensä harmiton – tunnista oireet ja helpota oloa

shutterstock_2203717673
Enterorokko on lapsilla yleensä lievä ja paranee itsekseen. Lähes joka lapsi sairastaa enterorokon ainakin kerran elämässään, osa useamminkin. Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist kertoo, miten enterorokko oirehtii ja miten pienen potilaan oloa voi taudin aikana helpottaa.

Enterorokko lapsella

Enterorokon aiheuttaa jokin enterovirusryhmään kuuluva virus. Tavallisin tauti on leikki-ikäisillä lapsilla, mutta myös aikuiset voivat saada tartunnan. Enterorokko vauvalla on myös mahdollinen.

Suomessa tartuntoja on eniten loppukesällä ja syksyllä, kun lapset palaavat lomalaitumilta päiväkoteihin ja kouluihin. Maailmanlaajuisesti enterovirusinfektioita esiintyy tasaisesti ympäri vuoden.

Enterorokko tarttuu useimmiten ulosteesta

Tartuntaa on vaikea välttää, koska enterorokko lapsella tarttuu helposti sekä käsien kautta että pisaratartuntana hengitysteitse. Useimmiten virus kulkeutuu lasten käsiin ulosteesta, sillä enterovirus lisääntyy nimensä mukaisesti suolistossa. Kreikankielinen sana entero tarkoittaa suolta.

Hyvällä käsihygienialla tartunnoilta voidaan suojautua, mutta pienet lapset usein unohtavat käsien pesun tai pesu on huolimatonta. Kädet myös käyvät vessakäynnin jälkeen herkästi suussa. Suusta suuhun kulkevat niin ikään päiväkodin lelut, joilla kaikki lapset leikkivät. Siksi enterorokon torjuminen on vaikeaa. Tyypillisesti monta samassa päiväkodissa olevaa lasta sairastuu yhtäaikaisesti.

Enterorokon itämisaika on 3-10 vuorokautta tartunnasta. Lapsi tartuttaa tautia eteenpäin jo sen itämisaikana.

Enterorokon oireet vaihtelevat

Enterorokon klassisia oireita ovat rakkulat suussa, käsissä ja jaloissa. Siksi sitä kutsutaan myös käsi-suu-jalkataudiksi. Suuoireet alkavat usein pari päivää ennen ihottumaa. Nielussa olevat rakkulat tekevät kurkun kipeäksi ja vaikeuttavat syömistä.

Enterorokon oireet kuitenkin vaihtelevat. Joillakin tauti on varsin lievä ja muistuttaa tavallista flunssaa. Rakkuloita voi olla pelkästään nielussa. Joskus taas ihottumaa on koko kehossa. Vauvoilla sitä voi esiintyä vaippa-alueella.

Osalla rakkulat kutisevat. Jalkapohjien rakkulat voivat myös olla kivuliaita ja haitata kävelyä.  Lisäksi lapsella voi olla vatsaoireita: ripulia, pahoinvointia ja joskus oksentelua. Kuume ei yleensä nouse korkeaksi eikä kestä kauaa. Joillakin on myös lieviä hengitystieoireita.

Oireiden suuri vaihtelu selittynee sillä, että enterovirusten ryhmään kuuluu paljon eri viruksia, jotka aiheuttavat erilaisia oireita. Lapset myös reagoivat viruksiin yksilöllisesti. Enterorokko ei siis ole kaikilla yksi ja sama tauti, vaan taudinkuva vaihtelee suuresti.

Enterorokkoa vai vesirokkoa?

Enterorokko saatetaan joskus sotkea vesirokkoon, mutta vesirokko on lapsilla nykyään hyvin harvinainen. Se on lähes kadonnut rokotuksien johdosta.

Vesirokossa rakkulat ovat vesikellomaisia, kun enterorokossa niissä on enemmän sisältöä ja ne ovat väriltään harmaampia. Enterorokossa rakkuloita on tyypillisesti vain raajoissa ja suussa, ja vesirokossa niitä on ympäri kehoa.

Enterorokon hoito – Enterorokko paranee yleensä itsestään

Enterorokko on lapsilla tavallisesti lievä tauti, joka paranee itsestään noin viikossa. Enterorokon hoito määräytyy oireiden mukaan.

Näin hoidat:

  • Alenna lapsen kuumetta parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Ne tainnuttavat myös nielun kipua ja helpottavat päänsärkyä.
  • Pidä kuumeisen lapsen huoneen lämpötila viileänä ja vaatetus kevyenä.
  • Käytä tarvittaessa antihistamiinia kutinaan.
  • Suun rakkulat saattavat olla kivuliaita ja syöminen siksi tuskallista. Tarjoa lapselle nestemäistä tai kylmää ruokaa, kuten velliä, keittoja ja jäätelöä. Kiinteää ruokaa voi olla vaikea niellä. Vältä ruuassa polttavia mausteita ja suolaa, koska ne kirveltävät kurkkua.
  • Huolehdi, että lapsi juo runsaasti nesteitä: vettä, mehua sekä maitotuotteita, jotka samalla ravitsevat.

Milloin lääkäriin?

Lastenlääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos

  • lapsen yleisvointi on heikko.
  • oireet ovat hankalia (korkea kuume, voimakas päänsärky tai pahoinvointi) ja jatkuvat pitkään.
  • ihorakkulat tulehtuvat.
  • et ole varma, mistä lapsen oireet johtuvat.
  • olet huolissasi ja haluat asiantuntijalta neuvoja taudin hoitoon.

Joskus pitkittyneet tai hankalat oireet johtuvat siitä, että lapsi sairastaa samanaikaisesti esimerkiksi korvatulehdusta, jonka hoidoksi tarvitaan mahdollisesti antibiootteja. Korvatulehdus voi ilmaantua enterorokon jälkitautinakin. Rakkulainen iho voi myös rikkoontua niin, että siitä seuraa märkärupi tai jokin muu lääkärinhoitoa vaativa ihoinfektio.


On myös mahdollista, joskin harvinaista, että enterovirus aiheuttaa vakavamman taudin, kuten sydänlihastulehduksen tai aivokalvontulehduksen. Tällöin iho-oireita ei yleensä lainkaan ole.

Aivokalvotulehduksen oireita ovat kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys. Tauti saattaa vaatia sairaalahoitoa. Sydänlihastulehduksen tavallisin oire on rintakipu. Mikäli tällaisia oireita ilmaantuisi, on mentävä heti lääkäriin.

Milloin enterorokko ei enää tartu?

Nykykäsityksen mukaan lapsi voi tartuttaa enterorokkoa ulosteen kautta jopa viikkoja, vaikka on itse taudista jo täysin parantunut. Siksi enterorokkoepidemia pyörii pitkään.

Virallista suositusta päiväkodista eristämisestä ei kuitenkaan ole, vaan lapsi voi palata sinne yhden kuumeettoman päivän jälkeen, jos hän on virkeä ja vointi on hyvä. Ihottuman katoamista ei tarvitse odottaa.

Sairastettu enterorokko ei suojaa uudelta tartunnalta

Enterorokkoon ei tule elinikäistä immuniteettiä kuten vesirokkoon. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on runsaasti. Valtaosa lapsista sairastaakin enteroviruksen aiheuttaman taudin useamman kerran. Enterorokko voi siis uusia.

Rokotusta tautia vastaan ei ole kehitteillä, koska enterorokko on pääsääntöisesti harmiton sairaus. Lisäksi rokotteen kehittäminen montaa eri virusversiota vastaan olisi todennäköisesti hyvin haastavaa.

Voiko enterorokkoa ehkäistä?

Taudin ehkäisyssä tärkeintä on hyvä käsihygienia. Niin lasten kuin aikuisten on syytä pestä kädet huolellisesti saippualla vessakäyntien jälkeen sekä ennen ruokailua. Aikuiselle suositellaan käsipesua myös vauvan vaipanvaihdon jälkeen.

Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri, dosentti Erik Qvist

FacebookTwitterLinkedIn