
Muita auttavia käsiä lasten ja nuorten mielenterveyshaasteisiin
Asiantuntijoidemme lisäksi Suomessa on olemassa lukuisia muita tahoja lasten ja nuorten mielenterveyden tueksi. Näitä ovat esimerkiksi:
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Mieli ry:n perustehtävä on mielenterveyden edistäminen ja ongelmien ehkäisy.
Mieli ry:n 24/7 päivystävä kriisipuhelin: 09 2525 0111
Valtakunnalliset chatit
- Mieli Kriisichat aikuisille (Mieli ry)
- Sekasin-chat 12–29-vuotiaille nuorille (Sekasin Kollektiivi)
- Sekasin Gaming 12–29-vuotiaille nuorille (Sekasin Kollektiivi)
- Apuu-chat 7–15-vuotiaille lapsille (SOS-Lapsikylä).
Mielenterveystalo
Mielenterveystalosta saa julkisen terveydenhuollon tarjoamaa luotettavaa apua mielen hyvinvointiin. Tarjolla on muun muassa oirekyselyitä, omahoito-ohjelmia, nettiterapiaa ja muita mielenterveyspalveluita kaiken ikäisille.
Lasten ja nuorten keskus
Lasten ja nuorten keskus on olemassa, jotta kukaan ei jää yksin. Keskus tuo turvallisia aikuisia lasten ja nuorten arkeen ja tukee perheitä luomalla ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen toimintamalleja.
Lasten ja nuorten keskus tarjoaa 12–29-vuotiaille nuorille maksutonta ja anonyymiä walk-in-terapiaa, joissa nuori pääsee keskustelemaan koulutettujen terapeuttien kanssa.
SOS lapsikylä
SOS-Lapsikylä on lapsen oikeuksia edistävä kansainvälinen lastensuojelujärjestö. Se on voittoa tavoittelematon lastensuojelun asiantuntija, palveluntuottaja sekä lasten, nuorten ja perheiden auttaja.
Apuu-chatin toiminnan ylläpitämisestä ja koordinoinnista vastaa SOS-Lapsikylä.
Suomen Punainen Risti
SPR:nNuorten turvatalo tarjoaa apua nuorille ja heidän vanhemmilleen valtakunnallisesti verkossa. Viidellä eri paikkakunnalla toimivat Turvatalot tarjoavat apua arkisin ympäri vuorokauden ja viikonloppuisin ilta- ja yöaikaan.
MLL
- Vanhempainnetti keskusteluapua vanhemmuuteen liittyvissä asioissa. Soita 0800 92277, chattaa osoitteessa mll.fi tai kirjoita nettikirje.
- Nuorten Tukilinja tarjoaa akuuttiapua nuorille joka arki-ilta klo 20–00 numerossa 166 111.
- Lasten ja nuorten puhelin ja chat päivystävät joka päivä numerossa 116 111.
Hätänumero ja päivystysapu
Hätätilanteessa soita aina 112.
Monilla hyvinvointialueilla on käytössä myös neuvoa antava päivystysapu 166 177.
Koulut ja oppilaitokset
Jos käyt koulua tai opiskelet, voit pyytää apua oppilaitoksesi psykologilta, kuraattorilta tai terveydenhoitajalta.
Seurakunnat
Seurakunnat kautta maan tarjoavat keskusteluapua yksinäisyyteen, suruun, menetykseen, ihmissuhdeongelmiin ja mielenterveyden haasteisiin.
Evankelis-luterilaisen kirkon apu on maksutonta ja tarkoitettu kaikille. Apua saadakseen ei tarvitse olla kirkon jäsen tai uskonnollinen.
Kirkon palveleva puhelin 0400 221180.


