Mitä jos lapset kasvattavatkin meitä, eikä toisinpäin?

Tämä on keskusteluohjelma lasten kasvattamista aikuisista. Emme puhu nyt siitä miten kasvatamme lapsiamme, vaan siitä miten lapset ovat kasvattaneet meitä. Mitä olemme vanhemmuuden kautta oivaltaneet itsestämme, omasta lapsuudestamme, omista vanhemmistamme ja maailmasta?

Keskusteluohjelmassa Duudsoneista tuttu Jukka Hilden ja toimittaja Marja Hintikka juttelevat muiden lasten kasvattamien vanhempien kanssa kaikesta syntymän ja kuoleman välillä. Kakkoskaudella opitaan muun muassa että seiskapuolen vanhemmuus riittää, lapset estävät burnoutin ja tekevät laulajasta jopa paremman rakastajan. Että riidat loppuvat, kun ne päättää lopettaa ja teinien kanssa voi olla oikeasti kivaa – ja todetaan että vanhemmuus on hot. Tosi hot.

Lasten kasvattamat vieraat

Vieraina toisella kaudella ovat Juha Tapio, Jani Toivola, Konsta ja Aami Hietanen, Mika Aaltola, Arman Alizad, Laura Saarikoski, Kaksi äitiä sekä Juha Itkonen. Ensimmäinen jakso tulee vapaaseen kuunteluun Suplassa 19.10. Tämän jälkeen uusi jakso julkaistaan joka toinen torstai.

Ensimmäisellä kaudella Vieraina olivat Jari Sarasvuo, Erin Anttila, Piritta Hagman, Kari Kanala, Ali Jahangiri, Laura Malmivaara, Mikael Gabriel, Jenny Lehtinen ja Duudsoneiden Jarppi. Keskustelut polveilivat huutoitkusta hengenvaaralliseen sotkuun, faijahaavoista isovanhempien tunteisiin, pommeista egokuolemaan, ja syyllisyydestä itseensä rakastumiseen.

Kausi 2 - jakso 1: Juha Tapio
“Epäonnistua voi, muttei kusettaa.”

Tässä jaksossa opitaan että lapset tekevät iskelmätähdestäkin paremman rakastajan, että identiteetti voi muuttua yhdessä päivässä pojasta isäksi, ja että vaikka suhde lapseen olisi kuinka vaikea, kaikkein tärkeintä on, että suhde on olemassa. 

Muusikko Juha Tapio on kahden parikymppisen pojan isä, mutta hän ei koe, että homma olisi lähimainkaan taputeltu. Hän on tähän asti suojellut lapsiaan julkisuudelta, mutta nyt on vihdoin aika puhua siitä, miten isä on tällä reissulla kasvanut.

Kausi 2 - jakso 2: Jani Toivola
“Rakkauden kauneimmat ja karuimmat sävyt ja kaikki siltä väliltä.”

Tässä Lasten Kasvattamissa opitaan että yksinhuoltajana et pääse mistään tilanteesta tai konfliktista pakoon, että isä voi kuulostaa neuvolassa ihan äidiltä – ja että vanhemmat saa olla ihan paskana.

Jani Toivola on Suomen virallinen sinkkuisä. Hänellä on kymmenvuotias tytär, Pantteri, jonka kanssa kasvamisesta hän uskaltaa puhua suorastaan kipeän avoimesti. Puhumme myös siitä miten raivorehellisyys vanhemmuuden pimeistä puolista voi tuoda turvaa, Marja miettii pilaako omat lapset ihan vaan olemalla oma itsensä ja Janille tulee vauvakuume.

Kausi 2 - jakso 3: Konsta ja Aami
“Kuuspuolen vanhemmuus ja kympin väsymys.”

Tässä jaksossa vieraina on Lasten Kasvattamien historian ensimmäinen pariskunta, Aami ja Konsta Hietanen, jotka väittävät etteivät ole vanhemmuuden supersankareita vaikka heillä on viisi lasta. Eli nyt äänessä on yhteensä kolmentoista lapsen kasvattamat aikuiset!

Opimme miltä näyttää kuuspuolen vanhemmuus ja kympin väsymys, että mikään ei koskaan mene putkeen, ja että lapset kasvattavat meistä kriisinhallinnan asiantuntijoita. Konsta paljastaa miten tehdään suurperhe saman puolison kanssa ja Aami oivaltaa että on ensimmäistä kertaa ilman sylivauvaa 15 vuoteen.

Kausi 2 - jakso 4: Mika Aaltola
“Kun paikalla on lapsi, päätöksenteko on tehokkaampaa.”

Tässä Lasten kasvattamien jaksossa opitaan että lapsi on paras lääke suurvaltapolitiikan aiheuttamaan ahdistukseen, mikään ei naurata niin paljon kuin oman lapsen pieru ja että lapsi räjäyttää myös Suomen virallisen skenaariomiehen skenaariot.

Mika Aaltola tuli isäksi yli viisikymppisenä, samaan aikaan kun alkoi Ukrainan sota. Puhumme kuolatahroista suorassa TV-lähetyksessä ja Putinin lapsuudesta. Tänään selviää myös, pelastaisiko Mika Aaltola ennemmin maailman vai olisi hyvä isä.

Kausi 2 - jakso 5: Arman Alizad
“Ei tulivuoriakaan voi tukahduttaa.”

Tässä jaksossa opitaan että mikään ei ole koskaan hallinnassa, miten lapsilta voi oppia olemaan vihainen, ja että tarpeen tullen täytyy olla valmis eliminoimaan kaikki huoneessa olijat.

Lasten Kasvattamat esittää: Sirkus Alizad – nöyrä muttei vaatimaton. Vieraana puoliso, isä, tutkimusmatkailija ja rakastaja Arman Alizad. Puhumme turvan maksimoimisesta ja omasta rajallisuudesta, tiimalasin keskellä olemisesta ja miten suhtautua siihen, kun oma viimeinen käyttöpäivä lähestyy.

Kausi 2 - jakso 6: Laura Saarikoski
“Bonuslasten kanssa saa elämästä vain ne parhaat puolet.”

Tässä jaksossa opitaan että vauvaperheen kiire ja härdelli tekee päätoimittajasta chillimmän, että teinien kanssa voi olla kivaa, ja että sana äitipuoli pitää poistaa suomen kielen sanakirjasta.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski reilasi teininä yksin ympäri Eurooppaa, muttei uskalla antaa oman 16-vuotiaansa jäädä yksin yöksi kotiin. Puhumme median vastuusta, siitä mitä amerikkalaisesta koulujärjestelmästä voi oppia ja siitä että bonuslasten kanssa saa elämästä vain ne parhaat puolet. Ja Laura yllättyy siitä, että lapset rakastavat myös takaisin.

Kausi 2 - jakso 7: Kaksi äitiä
“Vanhemmuus on hot. Tosi hot.”

Tässä Lasten Kasvattamissa opitaan että lapset estää burnoutin, ettei tarvitse maksaa retriiteistä kun hankkii lapsia – ja todetaan että vanhemmuus on yber hot.

Jaksossa kyläilevät Ella Rosti ja Susana Silvander-Rosti eli @kaksiaitia, jotka alkoivat heti ekoilla treffeillä suunnitella suurperhettä. Nyt heillä on 5-vee kaksoset ja 2-vuotias kuopus. Marja kadehtii äitipareja siitä, ettei heidän tarvitse synnyttää itse kaikkia lapsiaan ja Jukka paljastaa että haluaisi olla raskaana.

Kausi 2 - jakso 8: Juha Itkonen
“Haluatteko tulla katsomaan kuinka epäonnistun?”

Tässä jaksossa opitaan miten selvitä leikkipuistoahdistuksesta, että vanhempien riidat loppuu kun ne päättää lopettaa – ja että äiti saa kiroilla kun näkee vauvan ultrakuvan ekaa kertaa.

Lasten Kasvattamien tuplaspesiaalissa vieraana on kirjailija Juha Itkonen, jonka Marja ja Jukka nostavat lastenkasvattamaksi guruksi. Puhumme vanhemmuuden kasvulajeista (shokkikasvu ja refleksiivinen kasvu), Marja pitää ylistyspuheen kaikille isille ja Juha lukee meille vanhemmuuden kymmenen käskyä.


Kausi 1

Jakso 1: Mikael Gabriel
“Huutoitku, faijahaavat, egokuolema”

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 2: Laura Malmivaara
“Hyvät äitipuolet, tunnelukot ja eksien kehuminen”

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 3: Jari Sarasvuo
"Rakkauden kulkukoirat, toinen tuotantokausi ja kotiin löytäminen"

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 4: Jenny & Jarppi
”Julkinakuilu, etupyllyt ja ylävartalokipsi”

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 5: Erin
"Hengenvaarallinen sotku, kakan raapiminen, muovikassien viikkaaminen"

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 6: Piritta Hagman
"Naiseuden korkeakoulu, napanuoran venyminen ja mummon muurit"

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 7: Ali Jahangiri
"Pommit, etuoikeus, itselleen nauraminen"

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Jakso 8: Kari Kanala
"Kuolema, elämä ja kaikki siinä välissä"

Kuuntele jakso | Apple Podcasts | Spotify | Supla

Pikkujätissä olemme onnekkaassa asemassa, koska asiakkaamme ovat lapsia. Meihin on tarttunut heistä kaikista jotain mikä tekee meistä parempia – ammattilaisia ja vanhempia.

Olemme lasten kasvattamia, ja ylpeitä siitä.


"Lasten kasvattamat talk show’n teko sai taas sielun auki sille, miten ihana on lapsen avoimuus ja villi hulluus, josta voi ottaa oppia ihan joka päivä. Lapset läpäisevät asenteiden muurit ja murskaavat egot. Ei tarvitse lähteä etsimään gurua kaukomaille - ne löytyvät kotoa tai naapurista - siis lapset."

– Marja Hintikka

Artikkelit ja tiedotteet
karkkeja-lapsen-kasissa Miten puhua lapsen ylipainosta lapselle? Lastenlääkäri: ”Ei ole olemassa kiellettyjä ruokia”
Lapsen ylipainoon liittyy riskejä, mutta miten asia tulisi ottaa puheeksi lapsen kanssa? Pikkujätin lastenlääkäri kertoo, miksi lasta mitataan ja antaa vinkkejä ylipainoisen lapsen ruokavalioon ja kehonkuvan vahvistamiseen.
Lue lisää
miten_puhua_vaikeista_asioista_lapselle Miten puhua lapselle sodasta, erosta, seksistä ja muista vaikeista asioista? Psykologin 7 neuvoa
Onko sota aihe, jolta haluat suojella lastasi? Tai menetkö hämillesi, kun lapsi kysyy seksistä? Pikkujätin psykologin Leea Mattilan mukaan yleensä totuus on lapselle helpotus. Siksi lapselle kannattaa puhua rehellisesti ja lapsen huolia ja tunteita arvostaen. Näillä psykologin neuvoilla pääset alkuun vaikeilta tuntuvissa keskusteluissa.
Lue lisää
lasten Ulkonäköpaineet koskettavat myös poikia – Näin puhut ulkonäöstä lapsen kanssa
Lähes jokainen kokee joskus ulkonäköpaineita. Kun ulkonäköpaineet painavat lasta tai nuorta, on tärkeää auttaa häntä ymmärtämään omia tunteitaan. Niiden taustalla voi olla itsetunto-ongelmia, riittämättömyyden kokemus tai turvattomuutta. Pikkujätin psykologi ja psykoterapeutti Leea Mattila kertoo, miten ulkonäköpaineet voi ottaa puheeksi lapsen kanssa.
Lue lisää