Tärykalvoputkituksen jälkihoito-ohje

Lapsesi tärykalvolle on asetettu ilmastointiputket, joiden tehtävänä on huolehtia välikorvan pysymisestä ilmapitoisena sekä estää limaisen / märkäisen eritteen syntyminen välikorvaonteloon. Putki pysyy paikallaan keskimäärin 9 kuukautta. Se tulee itsestään pois ilman oireita. Useimmiten putki jää vahan sekaan korvakäytävään, josta se voidaan kätevästi poistaa. 

Toipuminen 

Leikkauksen jälkeen korvasta saattaa tulla limaista joskus myös verensekaista eritettä 2 – 5 vuorokauden ajan. Mikäli vuoto jatkuu pidempään tai lapsi on kivulias tai korvasta vuotaa kirkasta verta, on syytä ottaa yhteyttä omaan lääkäriin tai lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujättiin. Putkien asettamisen jälkeen lapsen voi viedä seuraavana päivänä hoitoon. 

Vesisuojaus 

Vesiroiskeet eivät pääse putken kautta välikorvaan. Tutkimusten mukaan putkitetun korvan vesisuojausta ei tarvita normaalissa pesussa, suihkussa tai uinnissa. Mikäli lapsi on innokas sukeltaja tai raju vesileikeissään, korvatulppien käyttö on suositeltavaa. Apteekista voi ostaa tulpat ja tarrapannan (Ear Band-it) ja internetin kautta voi tilata tulpat osoitteesta www.proplugs.com. Putkikorvakin voi tulehtua. Mikäli putki on toimiva, alkaa korva vuotaa märkää, jonka seassa saattaa olla vertakin. Sanottavaa kipua ei tällöin yleensä ilmene. Mikäli vuoto korvasta jatkuu yli vuorokauden, on syytä hakeutua lääkäriin. 

Korvatipat 

Kuivaan putkikorvaan ei saa laittaa mitään tippoja. Vuotavan putkikorvan tukihoitona voidaan käyttää lääkärin ohjeiden mukaan joitakin tippoja estämään putken tukkeutumista ja suojaamaan korvakäytävän ihoa ärtymiseltä. 

Jälkitarkastukset 

Ilmastointiputkien toimintaa seurataan kontrollikäynneillä 1 – 6 kuukauden välein, kunnes putket ovat poistuneet ja tärykalvo parantunut. 

Jos tarvitsette lisäohjeita, ottakaa yhteyttä Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalle tai hoitavaan lääkäriin.