Kurkunpääntulehduksen kotihoito

Oireet

Kurkunpäätulehdus eli laryngiitti on tavallinen lasten hengitystieinfektio. Tyypilliset oireet lapsella ovat sisäänhengityksen vaikeus (äänekäs sisäänhengitys), hylkeenhaukuntaa muistuttava yskä ja käheys. Lämpöä voi olla. Isommilla lapsilla ja aikuisilla ei esiinny samanlaisia sisäänhengitysvaikeuksia.  

Kurkunpäätulehdus on virustauti, johon antibioottihoito ei tehoa. Hoito on oireenmukainen. Oireet ovat yleensä pahemmat yöaikaan ja lapsi voi hyvin olla oireeton päivällä. Pahimmat oireet helpottavat muutamassa vuorokaudessa.  

Kotihoito

Kotihoitona voi kokeilla yskänlääkettä, jos yskiminen on kivuliasta. Myös kipulääkkeen anto on suositeltavaa. Kohoasentoa voi kokeilla, jos se rauhoittaa lasta ja helpottaa hengitysvaikeutta. Ilman kostuttamisesta ja höyryhengityksestä ei ole tutkittua tietoa, mutta helppo tapa kokeilla oireiden lievitystä on avata ikkuna tai käydä lapsen kanssa ulkona hengittämässä kylmää ulkoilmaa (useimmat tautitapaukset ovat usein syksyllä ja alkutalvella).  

Kyseessä ei ole vaarallinen tauti, vaikka sisäänhengityksen vaikeus ja muut oireet saattavat vaikuttaa hankalilta. Joskus kurkunpääntulehdusta sairastavia pieniä lapsipotilaita otetaan myös sairaalahoitoon hengityksen muodostuttua vaikeaksi.  

Lääkäriin vastaanotolle tai päivystykseen

Jos lapsi on väsähtänyt ja hengitystyö lisääntynyt, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle tai päivystyspoliklinikalle.  

Lääkärin määräämä kortisoni lievittää usein taudin oireita, mutta sitä käytetään harkinnanvaraisesti.  

Lääkärin vastaanotolla tai päivystyksessä voidaan myös antaa sisäänhengitettävää adrenaliinia lääke-sumuttimella annosteltuna.