Kitarisaleikkauksen jälkihoito-ohje

Kitarisa sijaitsee nenäonteloiden takana ns. nenänielun katossa, joten haavapintaa ei näy. Haavapinta on melko laaja, joten sylki ja nenän erittämä lima saattavat värjäytyä punertaviksi muutamana päivänä leikkauksen jälkeen.  

Leikkauksen jälkeen saa ottaa heti kylmää mehua ja jäätelöä pienissä erissä. Joskus voi esiintyä pahoinvointia, jolloin oksennuksen mukana voi tulla tummunutta verta. Leikkauspäivänä ei anneta kuumaa juotavaa eikä karkeaa ruokaa. 

Vuoto 

Tukkoisen nenän saa niistää reilusti tyhjäksi. Lapsen ollessa kyseessä on varmistuttava, että ilma kulkee hyvin sieraimista läpi. Niistäminen ei aiheuta verenvuotoa. Jälkiverenvuodot eivät ole tavallisia ja lakkaavat, jos potilas saa istuvassa asennossa niistettyä hyytyneen veren nenästään pois. Ei kuitenkaan pidä niistää jatkuvasti. Jos vuoto jatkuu muutaman kerran kunnollisesta niistämisestä huolimatta, ottakaa yhteys hoitavaan lääkäriin. 

Särky ja kuume 

Leikkauksen jälkeisinä päivinä saattaa esiintyä korviin säteilevää särkyä tai lämmönnousua, jotka yleensä häviävät itsestään. Raajoissa ja suurissa lihaksissa voi olla myös särkyä seuraavana päivänä. Tarvittaessa voi ottaa apteekista saatavaa kuumetta ja särkyä poistavaa lääkettä. Mikäli kuumetta on useita päiviä yli 38 °C astetta, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Antibiootteja tarvitaan melko harvoin. 

Yleisohjeita

Leikkauksesta toipuminen on nopeaa. Parin päivän levon jälkeen voi mennä ulos tai kouluun. Saunaan ja uimaan saa mennä 10 päivän kuluttua leikkauksesta. Ponnistuksia esim. kuntourheilua, pallopelejä ja pyöräilyä on syytä välttää. Mahdolliset lääkemääräykset saatte mukaanne. 

Jos tarvitsette lisäohjeita, ottakaa yhteyttä Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalle tai hoitavaan lääkäriin.