Syylien jäädytyshoidon kotihoito-ohje

Ihomuutosten, kuten syylien, nestemäisellä typellä tehdyn jäädytyksen seurauksena ihoon syntyy paleltumavammaa vastaava ohimenevä ihovaurio, joka paranee tavallisesti 2 – 4 viikon kuluessa.  

Hoitopäivänä jäädytysalueelle ilmaantuu arkuutta, punoitusta ja turvotusta sekä usein myöhemmin myös rakkula. Rakkulan mahdollisesti rikkoutuessa alueella esiintyy vetistystä. Rakkulavaiheen jälkeen alue rupeutuu ja rupi irtoaa itsestään 1 – 3 viikon kuluessa.  

Suihkussa käyminen on jäädytyksen jälkeen sallittua. Nesterakkulan voi puhkaista steriilillä (puhtaalla) neulalla, mutta suositeltavampaa on kuitenkin jättää se ehjäksi. Hoitoalueen vetistäessä on hyvä suihkuttaa alue päivittäin ja suojata esim. rasva- tai silikonitaitoksella (Jelonet, Mepitel One ). Suojaavia levyjä esim. Duoderm voidaan myös käyttää. Kuivan tai rupisen hoitoalueen suojana voi käyttää tavallista laastaria.  

Mikäli paraneminen ei edisty odotetulla tavalla, suosittelemme yhteydenottoa hoitavaan lääkäriin. 

Paksulta ihoalueelta, kuten jalkapohjasta, syyläkovettuma ei välttämättä irtoa itsestään. Sitä voi irrotella tai ohentaa omatoimisesti n. 2 viikon kuluttua hoidosta esim. kyretillä, puhtaalla raspilla tai hienolla hiekkapaperilla. Mikäli syylää on vielä jäljellä, voi jatkaa kotihoidon käyttöä (esim. Verruxin, Syylend) tai varata uuden kryohoitoajan n. 3-4 vkon (+syylän ohentelu) päähän edellisestä.