Lapsen ripuli menee yleensä nopeasti ohi – Mutta entä jos ripuli pitkittyy?

lapsen_ripuli_vatsakivut
Lapsen ripuli on usein raju mutta ohi muutamassa päivässä. Löysä kakka kertoo yleensä vatsataudista, mutta sen takana voi olla myös jotain muuta. Pikkujätin lastentautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tytti Jaakkola kertoo, mitä lapsen ripulista kannattaa tietää ja miten päästään pitkittyneen ripulin syiden jäljille.

Lapsen ripulin oireet?

Ripuli tarkoittaa, että tenavan kakka on vetistä, ja sitä tulee vähintään kolme kertaa päivässä.

Jos lapsella tulee vähän löysää kakkaa kolme neljä kertaa päivässä, mutta hän on virkeä ja hyvävointinen, ei tarvitse huolestua. Silloin hänellä vain saattaa olla nopea suoli.

Kannattaakin seurata, muuttuuko kakka vai onko kyseessä vain lapsen ominaisuus.

Lapsen ripuli – mistä se johtuu?

  • Useimmiten tenavan ripulin syy on virusperäinen vatsatauti, esimerkiksi norovirus. Se tarttuu helposti käsien välityksellä melkein mistä vain, kuten päiväkodista tai koulusta, on usein raju ja menee ohi 2—5 päivässä. Lapsi saattaa myös oksentaa.
  • Ripulin voi saada myös matkalta. Silloin kyseessä voi olla myös bakteerin, kuten salmonellan tai kampylobakteerin, aiheuttama tauti. Ripulin lisäksi voi olla vatsakipua.
  • Keliakia ja laktoosi-intoleranssi voivat myös aiheuttaa ripulia. Niistä voi kertoa pitkittynyt ripuli. Siihen saattaa liittyä vatsakipua ja vatsan turvotusta.
  • Taaperoilla ripulin taustalla voi olla myös ummetus. Silloin paksusuolessa on kova kakkamassa, joka ei liiku. Sen ohi vuotaa ripulia.
  • Vauvan ripulin syy voi olla myös maitoallergia, mutta se on harvinainen.
  • Joskus lapsen ripuli voi johtua tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Se on kuitenkin lapsilla harvinaista. Tulehduksellisesta suolistosairaudesta saattaa kertoa pitkittynyt ripuli. Lapsi voi olla tavallista väsyneempi, laihtua ja hänellä voi olla kovia vatsakipuja. Lisäksi vessaan on usein kiire, kakka saattaa tulla housuun tai sänkyyn ja ripuli voi olla veristä.

Lapsen ripuli – milloin lääkäriin?

Jos lapsen ripuli kestää vain muutaman päivän ja lapsi voi hyvin, tilannetta voi seurata kotona.

Varaa aika lääkäriin, jos:

  • Ripuli pitkittyy eli kestää yli viikon.
  • Ripuli on rajua, lapsi on nuukahtanut, ei juo, on kuumeinen tai haluaa vain nukkua. Silloin kannattaa suunnata lääkäriin jo samana päivänä, eikä jäädä kotiin odottelemaan.
  • Ripulin seassa on toistuvasti verta.

Kenelle lääkärille varaan ajan, kun lapsella on ripuli?

  • Äkillisessä ripulissa voit varata ajan lastentautien erikoislääkärille.
  • Pitkittyneessä ripulissa aika kannattaa varata lasten gastroenterologille. Hän on erikoistunut vatsa- ja suolistovaivoihin.

Mihin lapsen ripuli voi johtaa?

Jos lapsen ripuli kestää pitkään tai on raju, se voi johtaa kuivumiseen. Silloin lapsi on veltto ja väsynyt, eikä pissaa tai kyyneleitä tule. Pahimmillaan tila voi olla jopa vaarallinen.

Pitkittynyt ripuli voi tehdä lapsesta kiukkuisen tai väsyneen. Jos sitä ei hoideta, lapsi saattaa laihtua ja hänen kasvunsa voi häiriintyä.

Lapsen ripulin hoito?

  • Kun lapsella on äkillinen ripuli, tärkeintä on juottaa hänelle paljon nestettä ja antaa hänen levätä. Päiväkotiin tai kouluun ei pidä mennä, jottei tartuta muita.
  • Apteekista saa ilman reseptiä neste- ja suolatasapainoa korjaavia ripulijuomia. Niissä on suoloja ja sokereita oikeassa suhteessa ja joskus myös maitohappobakteereita. Jos ne eivät maistu, mehukin käy. Silloin kannattaa antaa laimeaa sokerimehua sekä suolaista syötävää. Tärkeintä on, että lapsi juo edes jotain.
  • Käsienpesu kannattaa aina vessakäynnin jälkeen ja ennen ruokailua.
  • Jos taaperon ripuli johtuu ummetuksesta, aloitetaan ummetuslääkitys.

Milloin lapsi voi palata päiväkotiin?

Lapset paranevat ripulista yleensä nopeasti muutamassa päivässä.

Kotona kannattaa kuitenkin pysyä vielä 1—2 päivää viimeisen ripulikakan jälkeen, jottei tartuta muita.

Lapsen pitkittynyt ripuli – mitä siitä on hyvä tietää?

Tärkeää on selvittää, mistä lapsen pitkittynyt ripuli johtuu.

  • Ensin lääkäri kuuntele tarinan ripulin taustalla: onko muksu ollut ulkomailla, milloin ripuli on alkanut, mikä sitä pahentaa, mikä helpottaa ja onko suvussa keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia.
  • Lääkäri selvittää myös, onko lapsi kasvanut normaalisti ja onko hän laihtunut.
  • Jos lapsella on vatsakipua tai turvotusta, voidaan selvittää laktoosi-intoleranssin tai keliakian mahdollisuus. Laktoosi-intoleranssi testataan ottamalla pumpulipuikolla näyte posken limakalvolta. Keliakia tutkitaan verikokeella.
  • Jos lääkäri epäilee tulehduksellista suolistosairautta eli Crohnin tautia tai haavaista paksusuolen tulehdusta, niin verikokeiden lisäksi voidaan ottaa myös tulehdusnäyte kakasta.


Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tytti Jaakkola.

FacebookTwitterLinkedIn