Pikkujätin koirahahmot mukana Mauri Kunnaksen elämäntyötä esittelevässä näyttelyssä

mauri-kunnas-piirtaa
Pikkujätin ja Mauri Kunnaksen yhteistyö syntyi sattumalta jo 1980-luvulla. Kunnaksen piirtämä alkuperäinen logo on edelleen käytössä ja lääkäriaiheiset koirahahmot koristavat Pikkujätin lääkäriasemien seiniä ympäri Suomen. Kunnaksen elämäntyö saa pysyvän kodin Näyttelykeskus WeeGeestä.

Näyttelykeskus WeeGee Espoon Tapiolassa avaa 7.10.2022 uuden pysyvän näyttelykokonaisuuden, jonka keskiössä on kansainvälisesti tunnetun kirjailijan ja taiteilijan Mauri Kunnaksen laaja tuotanto ja elämäntyö. Yli 300 m2 kokoisessa näyttelytilassa pääsee sukeltamaan Mauri Kunnaksen luomiin maailmoihin ja teemoihin, joita hänen mittava tuotantonsa käsittelee.

Mauri Kunnaksen hahmot ovat löytäneet tiensä myös osaksi erilaisten kumppaneiden toimintaa. Yhteistyö Lastenlääkäriasema Pikkujätin kanssa syntyi jo 1980-luvulla ja vieläpä melko sattumalta. Pikkujätin toiminnan laajentuessa Tapiolasta, tarvittiin lääkäriasemalle logo: Pikkujätin neurokirurgi Juha Öhman kertoi, että hänen naapurinaan asui mies, joka piirtelee paljon ja tekee lastenkirjoja. Kyseessä oli tietenkin Mauri Kunnas. Öhman otti itse yhteyttä Kunnakseen, joka päätyi lopulta piirtämään Pikkujätille melkein 30 lastenlääkäriaiheista kuvaa sekä logon.

Vuonna 1989 syntynyt logo toimii edelleen valtakunnallisen lastenlääkäriketjun logona, ja Mauri Kunnaksen värikkäät kuvitukset koristavat jokaisen lääkäriaseman käytäviä ja vastaanottohuoneita. Maurin kuvitukset ovat myös tärkeä osa Pikkujätin toimintaa. Lääkäri voi tunnelmaa keventääkseen kertoa satuja seinällä olevien kuvien pohjalta tai laboratoriohoitaja voi ohjata lapsipotilaan ajatuksia toisaalle tuttujen koirahahmojen avulla.

Yhteistyö jatkuu kymmenien vuosien jälkeen aktiivisena. Viimeisimpänä Maurin kynästä syntyi Ukraina-aiheinen kuva, jota käytettiin Pikkujätin lahjoituskampanjassa 2022.

Lääkärileikkejä ja koirahahmoja Pikkujätin kojulla

Mauri Kunnas -näyttelyyn kuuluu kokemuksellinen alue, jossa lapset voivat sukeltaa Kunnaksen monipuoliseen tuotantoon leikkien kirjoista tutuissa ympäristöissä. Lapset pääsevät myös kokeilemaan taitojaan lääkärinä Pikkujätin mobiilikojulla. Lapsille mitoitettu lääkärikoju esittelee Mauri Kunnaksen Pikkujätille piirtämiä lääkäriteemaisia koirahahmoja ja tarjoaa vierailun ajaksi lääkärintakit ja -laukut lasten leikkeihin.

Leikin ohella Kunnaksen henkilötarinaan ja kirjojen syntyprosessiin pääsee tutustumaan näyttelyhuoneissa. Esillä on muun muassa tarkkoja lyijykynäluonnoksia sekä värikkäitä vesiväriluonnoksia.

Pikkujätti mukana avajaisviikonlopun ohjelmassa

Näyttelyn avajaisviikonlopun ohjelma on suunniteltu erityisesti lapsille.

Näyttelyn kumppanina mukana nähdään myös Pikkujätti, jonka oma lastenlääkäriasema päivystää sunnuntaina koiralääkäri Lillin valvonnassa.

Mauri Kunnaksen kirjoista inspiroituneet Teatteri Hevosenkengän lyhyet esitykset ilahduttavat näyttelyvieraita perjantaina. Lauantaina tunnelmaa nostattaa lastenmusiikkiyhtye Höpinätötterö. Lisäksi Kustannusosakeyhtiö Otavan lukunurkkauksessa luetaan lauantaina Kunnaksen kirjoja sekä tavataan yllätysvieras.

FacebookTwitterLinkedIn