Vauvarokko on hyvin yleinen – Näin hoidat oireet ja lievität vauvan oloa

vauvarokko
Vauvan ihottuma, ärtyisyys ja äkillinen korkea kuume viittaavat vauvarokkoon. Lähes jokainen lapsi sairastaa tämän vaarattoman ”kolmen päivän kuumeen”, ja useimmiten oireenmukainen hoito riittää. Pikkujätin lasten infektiotautien erikoislääkäri Tarja Heiskanen-Kosma kertoo, miten lapsen oloa voi helpottaa.

Vauvarokon oireet – mistä tunnistan?

  • Nopea kuumeen nousu on vauvarokon tyypillinen oire. Monella vauvalla on kolmen päivän kuume, mutta toki kuume voi kestää kauemminkin.
  • Vauvarokkoon voi liittyä nuhaa ja ripulia. Vauvan nenä ei kuitenkaan vuoda valtoimenaan, kuten tyypillisessä hengitystieinfektiossa.
  • Vauvan päätä voi särkeä, ja hänen silmänsä ja huulensa punoittavat.
  • Vauvarokkoon sairastuneella on kurja olo. Siksi hän on usein myös ärtyisä ja ärhäkkä.
  • Kun kuume laskee, nousee usein ihottuma. Se sijaitsee tyypillisesti ylävartalolla ja saattaa muistuttaa muodoltaan ruokalappua. Ihottuma voi olla hyvin hento ja huomaamaton.

Mikä vauvarokko on?

Vauvarokko on hyvin yleinen kuumetauti, johon sairastuvat tavallisimmin vauvat ja pienet taaperot. Lähes jokainen lapsi saa sen ennen neljättä syntymäpäiväänsä.

Useimmiten lapsi sairastaa vauvarokon alle kaksivuotiaana. Ihan pieniin vauvoihin vauvarokko ei yleensä tartu, sillä noin kolmen kuukauden ikään asti vauvaa suojaavat äidiltä saadut vasta-aineet.

Onko vauvarokko vaarallinen?

Yleensä ei, mutta erityisesti alle vuoden ikäisillä imeväisillä se voi olla äkäinen tauti ja tehdä vauvan olon tosi kurjaksi. Kuume saattaa olla korkea ja olo tuskainen.

Vauvarokon hoito?

  • Lapselle voi antaa kuumelääkettä pakkauksen ohjeen mukaan ja painon mukaisesti.
  • Jos kuume laskee, lapsi rauhoittuu syliin, syö ja nukkuu rauhassa, pissaa normaalisti, ei ole tuskainen ja vaikuttaa muutenkin omalta itseltään, niin tilannetta voi seurata kotona.
  • Vauvarokko paranee yleensä itsestään.
  • Jos vauva on hyväkuntoinen, mutta haluat näyttää ihottuman lääkärille tai selvittää, onko hänellä hengitystieinfektio, varaa aika lasten infektioiden erikoislääkärille tai lastentautien erikoislääkärille. Olemme täällä teitä varten.
  • Huolehdi myös lapsen nesteytyksestä ja siitä, että hän syö kunnolla.

Vauvarokko – milloin lääkäriin?

  • Jos vauva on tuskainen, ei rauhoitu, herää huonosti tai kouristelee, vie hänet päivystykseen.
  • Lähde vauvan kanssa päivystykseen myös silloin, jos hänen aukileensa pullottaa. Se kertoo, että vauvalla on huono olla.
  • Ihan pieni, vasta muutaman viikon ikäinen kipeä vauva kannattaa myös aina käyttää lääkärissä, vaikka hän olisi vain lievästi kipeä.
  • Alle kuukauden ikäinen kuumeinen, sairas vauva kuuluu sairaalan päivystykseen.

Miten lääkäri tutkii vauvan?

  • Lääkäri tutki vauvan yleisolemuksen: miltä vauva vaikuttaa, onko hän tuskainen, rauhoittuuko hän vanhemman sylissä, millainen hänen jäntevyytensä on ja saako häneen kontaktia.
  • Vauvan sydän ja keuhkot kuunnellaan sekä korviin sekä suuhun katsotaan. Lääkäri tunnustelee lapsen joka puolelta ja tarkistaa kaulan ja niskan imusolmukkeet. Vauvarokossa ne usein suurentuvat.
  • Joskus otetaan myös verikoe. Siitä nähdään, ovatko valkosolut matalat. Se viittaa usein virusinfektioon, jollainen vauvarokkokin on.

Kuumekouristus – mikä se on?

10—15 prosentilla vauvoista vauvarokkoon voi liittyä kuumekouristus. Silloin kuume nousee yleensä nopeasti, vauva kouristaa ja eikä häneen saa kontaktia. Jos epäilet vauvalla kuumekouristuksia, vie hänet sairaalan päivystysvastaanotolle.

Joskus vauvarokko voi aiheuttaa myös vakavaoireisen yleisinfektion, mutta se on terveillä lapsilla harvinaista.

Vauvarokon tarttuvuus?

Vauvarokkoa aiheuttavat herpesvirusten ryhmään kuuluvat HHV6- ja HHV7-virukset. Sen itämisaika on noin kymmenen päivää tartunnasta.

Vauvarokko voi tarttua monella tavalla: sitä eivät tartuta ainoastaan oireiset vauvat ja pikkulapset, vaan myös aikuinen voi erittää herpesvirusta.

Herpesvirukset jäävät nimittäin piileskelemään elimistöön sen jälkeen, kun vauvarokon on kerran sarastanut. Elimistössä piileskelevä virus voi aktivoitua vakavin seurauksin esimerkiksi silloin, kun immuunipuolustus on sairauden tai lääkehoidon vuoksi alentunut.

Vauvarokkoista lasta ei tarvitse eristää muista. Toki arkijärkeä kannattaa kuunnella. Jos lähipiirissä on muita pieniä imeväisiä, heihin on hyvä pitää välimatkaa mahdollisuuksien mukaan.

Miten estän vauvarokon?

Kokonaan vauvarokolta on hyvin vaikea välttyä, sillä se on niin yleinen.


Asiantuntijana Pikkujätin lasten infektiotautien erikoislääkäri, dosentti Tarja Heiskanen-Kosma.

FacebookTwitterLinkedIn