Vatsakipu lapsella – Taustalla voi olla useita eri syitä

lapsen_ripuli_vatsakivut
Lapsen vatsakipu on yksi tavallisimpia syitä hakeutua lastenlääkärin vastaanotolle. Yleistä on, että vatsakipua esiintyy lapsella usein, mutta ei välttämättä joka päivä. Äkillisesti alkaneessa voimakkaassa vatsakivussa on aina syytä hakeutua nopeasti lääkäriin.

Mistä lapsen vatsakivut voivat johtua?

Lapsen vatsakipujen taustalla voi olla esimerkiksi:

  • umpisuolen tulehdus
  • vatsatauti
  • pieneltä lapselta voi myös löytyä täysin vatsasta erillään oleva syy, kuten korvatulehdus
  • pitkäkestoisen ja toistuvan vatsakivun syynä on usein toiminnallinen vaiva, joista tavallisin on ummetus
  • parasiitti-infektio
  • keliakia
  • ruoka-aineallergiat
  • jännitys ja stressi

Harvinaiset syyt ovat nimensä mukaan harvoin vatsakivun taustalla. Toki mitä enemmän kipua ja oireita esiintyy, sitä tarkemmin ja syvällisemmin asiaa on syytä tutkia. Yleisesti ottaen lapsen hyvä kasvu ja yleisvointi poissulkevat merkittävät sairaudet.

Suoliston parasiitti-infektiot yleistymässä

Uusimpien, entistä herkempien tutkimusten perusteella suoliston parasiitti-infektiot ovat yleistymässä. Vatsataudit aiheuttavat yleensä rajuoireista ja lyhytkestoista vatsakipua, mutta suoliston parasiitti-infektiot voivat vaivata lievinä pidempään. Runsas matkustaminen edesauttaa tartunnan saamista, mutta tartunnan voi saada yhtä lailla kotoa.

Lapsen vatsakipujen tutkiminen ja hoito

Vatsan toiminnan seuraaminen ja oireiden kirjaaminen päiväkirjaan ovat hyvä keino aloittaa vatsakipujen kartoitus jo kotona. Lääkärin vastaanotolla vatsakivun syytä selvitetellään tavallisesti rutiinitutkimusten avulla.

Esimerkiksi keliakian seulonta kuuluu usein rutiinitutkimuksiin, vaikkei tauti välttämättä oirehdi vatsakipuna.

Laktoosin alentunut sietokyky on usein jo tiedossa, mutta iän myötä ilmaantuvan laktoosi-intoleranssin mahdollisuutta voidaan tutkia verestä tai posken limakalvolta otettavasta näytteestä.

Ruoka-aineallergiat ovat pääosin pienten lasten ongelmia ja ne helpottuvat iän myötä.

Ummetukseen ja ulostamiseen liittyvä kipu tai epämiellyttävä tunne aiheuttavat pienellä lapsella helposti ulostamisen välttämistä ja panttaamista, mikä entisestään pahentaa ummetusta.

Kierteen katkaisemiseksi on syytä käyttää ulostetta pehmentäviä lääkeaineita riittävän pitkään, jotta rutiinit palautuvat. Lievimmissäkin tapauksissa usein havaitaan, että lapsen vatsaoireet vähenevät ummetuslääkkeiden käytön yhteydessä.

Parasiitti-infektioiden hoitoon määrätään kokeiltavaksi loishäätöön tarkoitettuja antibiootteja. Jos oireet hoidon jälkeen kuitenkin jatkuvat, on syytä miettiä, onko taustalla sittenkin vatsan toiminnallinen vaiva.

Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist.


Katso Erik Qvistin video lapsen vatsakivuista

På svenska: Magont hos barn

FacebookTwitterLinkedIn