Lapsi koko ajan kipeänä? Tietopaketti huoltajille vallitsevasta tautitilanteesta

lapsi_koko_ajan_kipeänä
Infektiokausi on käynnistynyt lasten keskuudessa rajuna ja sairaalahoidon tarve on kasvanut. Ylimitoitettuun huoleen ei kuitenkaan ole tarve, sanoo Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist. Lue olennaisimmat asiat ja suositukset vallitsevaa tautitilannetta silmällä pitäen.

Mistä on kyse?

Lapset sairastavat tällä hetkellä enemmän ja rajummin kuin keskivertoinfektiokautena. Liikkeellä on monia eri viruksia, mutta sairaaloita kuormittaa tällä hetkellä eniten rs-virus. Myös koronavirusinfektiot ovat lisääntyneet syksyn aikana erityisesti alle rokotusikäisillä lapsilla. Lapset sairastuvat koronaan kuitenkin yleensä hyvin lievästi. Influenssatapauksia on ollut yksittäisiä. Influenssakausi on kuitenkin tekemässä vasta tuloaan.

Miksi infektiokausi on nyt erityisen raju?

Rajumpi infektiokausi oli odotettavissa, kun koronarajoituksia alettiin purkaa. Kun virustaudit ovat olleet hetken aikaa poissa, ottavat ne tyypillisesti sijaa, kun siihen annetaan mahdollisuus. Mahdollisuus avautuu, kun ihmiset liikkuvat enemmän ja ovat toistensa kanssa tekemisissä.

Minkä ikäiset lapset tällä hetkellä sairastavat?

Kaiken ikäiset. Isommille lapsille rs-virus ei ole kuitenkaan niin vaarallinen kuin pienemmille lapsille. Erityisesti vauvat ja etenkin alle puolivuotiaat kuuluvat rs-viruksen riskiryhmään. Myös esimerkiksi lapsen astma voi pahentaa oireita.

Mitkä ovat rs-virusinfektion oireet?

Pelkkien oireiden perusteella huoltajan on vaikea varmuudella arvioida, onko kyseessä rs-virus, korona, influenssa vai jokin muu flunssapöpö. Rs-viruksen aiheuttamassa taudissa oireet ovat kuitenkin yleensä keskivertoa rajummat. Tyypillisesti lapselle tulee yskää ja nuhaa, ja he ovat hyvin rohisevia ja limaisia. Osalle lapsista voi nousta korkeakin kuume. Aina kuumetta ei kuitenkaan tule.

Myös taudin kesto on pitkä, tyypillisesti kahdesta kolmeen viikkoa. Runsaimmat oireet tulevat yleensä noin viikon kohdalla. Lapselle kehittyy usein rs-viruksen jälkitautina myös korvatulehdus.

Erityisesti pienemmillä lapsilla ja vauvoilla rs-virus voi aikaansaada hengitysvaikeuksia, jotka voivat vaatia sairaalahoitoa. Sairaalahoidossa lapsen limaisuutta pyritään poistamaan ja hapetusta parantamaan.

Miten voin helpottaa lapsen oloa kotona?

Pienille lapsille nenähengitys on tärkeä, joten sitä on syytä pyrkiä tukemaan. Apuna voi käyttää esimerkiksi erilaisia nenän huuhteluun käytettäviä keittosuolaliuoksia sekä liman poistoon tarkoitettuja imulaitteita. Kuumeessa myös kuume- ja kipulääkkeet tulevat kyseeseen.

Milloin on syytä lähteä lapsen kanssa lääkäriin?

Lapsen yleisvointi on hyvä mittari. Jos lapsi jaksaa taudista huolimatta innostua ympäristöstään, leikkiä, syödä ja juoda, tilanne on yleensä hyvä. Jos lapsi ei jaksa näitä asioita tehdä, on hyvä käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärissä. Lääkäriin kannattaa lähteä sitä herkemmin, mitä pienemmästä lapsesta on kyse.

Pitääkö tauti diagnosoida?

Pikkujätissä tehdään yhdistelmätestejä, joilla voidaan testata samanaikaisesti sekä korona-, influenssa- että rs-virus. Rs-viruksen kohdalla diagnoosin saaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä sen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa muuta kuin oireen mukaista hoitoa. Diagnoosi voi kuitenkin helpottaa taudin kulun ja keston arviointia. Koronadiagnoosin saaminen voi puolestaan olla tarpeen enemminkin ympäristön kuin lapsen itsensä kannalta.

Miten voin suojata lastani ja muita vallitsevalta tautitilanteelta?

Rajun rs-virustautitilanteen takia tärkeintä on pyrkiä suojaamaan pienimmät lapset ja vauvat. Hyvä käsihygienia on kaiken a ja o. Vauvojen turhaa koskettamista kannattaa välttää.

Myös influenssarokotus on suositeltavaa ottaa mahdollisimman pian, sillä influenssa-aalto tekee tuloaan. Kolmen merkittävän taudin jyllätessä samaan aikaan ja huonoimmassa tapauksessa osan taudeista iskiessä yhtä aikaa, voidaan influenssarokotuksella pienentää tautitaakkaa olennaisesti. Rs-virusta vastaan ei ole olemassa rokotetta.

Pitääkö vallitsevasta tautitilanteesta olla huolissaan?

Vaikka infektiokausi jyllää nyt rajuna ja liikkeellä on useampi merkittävä virus, ei ylimitoitettuun huoleen kuitenkaan ole tarvetta. Tautien leviämistä on hyvä pyrkiä ennaltaehkäisemään omalta osaltaan niin hyvin kuin mahdollista ja tarpeen vaatiessa kääntyä lääkärin puoleen. On hyvä muistaa, että lasten vaikeammatkin tautitapaukset ovat lopulta hoidettavissa.

Vaikeaan infektiokauteen on kuitenkin hyvä varautua henkisesti. Lapset voivat olla yhtämittaisesti pitkiäkin aikoja kipeänä, eikä heitä voi viedä päiväkotiin tai kouluun.

Pikkujätti apunasi

Pikkujätti on sinun ja lapsesi apuna ja tukena. Voit varata ajan lastenlääkärimme vastaanotolle helposti netistä tai soittamalla ajanvarausnumeroomme 010 380 8000. Pääset lastenlääkärimme puheille kätevästi myös lastenlääkäri-chat-palvelu PikkuTsätissä. Palvelussa etälääkärimme arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa tarvittaessa lähivastaanotolle tai antaa ohjeet kotihoitoon.


Asiantuntijana lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist.

FacebookTwitterLinkedIn