Puutiaiset eli punkit levittävät monia tauteja – Mitä niistä pitää tietää?

punkit
Lue usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia punkeista sekä punkkirokotteesta.

Mikä on borrelia?

Borrelia on bakteeri, jota puutiaiset eli punkit levittävät. Borreliabakteeri voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan yleisimmin borrelioosiksi tai Lymen taudiksi. 

Borrelioosi tarttuu ihmiseen punkin pureman välityksellä. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3–30 vuorokautta.  

Mikä on puutiaisaivotulehdus?

Puutiaisaivotulehdus, TBE (tick borne encephalitis), Kumlingen tauti tai puutiaisaivokuume on TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivotulehdus.  

TBE-virus leviää punkin pureman kautta. Virus tarttuu pureman alkuvaiheessa jo muutamassa minuutissa punkin syljestä. Myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää virusta. Niiden purema onkin vaikeampi havaita.  

Tarvitseeko Ahvenanmaalle, Keski-Eurooppaan tai Baltiaan matkaava aina puutiaisaivotulehdusrokotetteen?

Näillä alueilla esiintyy puutiaisaivotulehdusta, joten tartuntariski on olemassa. Oleellista kuitenkin on, mitä matkalla aikoo tehdä. Jos viettää kaupunkilomaa, ei rokotetta tarvitse. Rokotetta suositellaan niille, jotka liikkuvat luonnossa ja siten altistuvat puutiaisaivotulehdusvirukselle.

Tehoaako rokote borreliaan?

Rokote ei tehoa borreliaan. Borreliaa vastaan ei ole rokotetta – sitä vastaan voi suojautua vaatetuksella ja jokailtaisella punkkisyynillä. Borrelioosia hoidetaan mikrobilääkkeillä.

Estääkö rokote punkkia puremasta?

Rokote ei estä punkkia kiinnittymästä ihoon – rokote ehkäisee ainoastaan infektoituneen punkin levittämää puutiaisaivotulehdusta.

Millaisessa maastossa punkkeja esiintyy?

Aivotulehdusta levittävä punkki viihtyy kosteassa, vehmaassa maastossa. Punkkien tyypillisiä esiintymisalueita ovat lehdot, pellonpientareet, rantapensaikot ja korkeat heinikot.

Kuinka paljon puutiaisaivotulehdusvirusta esiintyy punkeissa verrattuna borreliaan?

Ahvenanmaalla yksi 100-200 punkista kantaa TBE-virusta. On arvioitu, että esimerkiksi Helsingissä yksi kolmesta punkista kantaa borreliabakteeria.

Voivatko kotieläimet tartuttaa ihmiseen punkkeja?

Koira tai kissa voi tuoda punkkeja turkissaan sisätiloihin, missä ne voivat siirtyä ihmiseen. Jos eläimen kanssa esimerkiksi nukutaan samassa sängyssä, punkit voivat siirtyä ihmiseen.

Voiko puutiaisaivotulehdus tarttua muuten kuin punkeista?

Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Pastöroimattomien meijerituotteiden nauttimista onkin syytä välttää alueilla, joilla tautia esiintyy.

Punkin pureman havaitseminen on usein haastavaa. Noin kolmasosa sairastuneista on saanut viruksen punkin pienikokoisen nuoruusmuodon välityksellä ilman, että punkin puremaa on edes huomattu.

Miten punkin puremaa voi ehkäistä?

Punkin puremalta voi suojautua vaatetuksella. Hyvä keino on pukeutua pitkähihaisiin vaatteisiin ja vetää pitkävartiset sukat housunlahkeiden yli. Voi myös kokeilla vaatteisiin suihkutettavia hyönteiskarkotteita. Jos liikkuu alueella, jolla on runsaasti punkkeja, kannattaa aina ulkona liikkumisen jälkeen tarkistaa iho ja vaatteet. Suihkussa käymällä voi poistaa iholta ja hiuksista vielä kiinnittymättömiä punkkeja. Punkki monesti hakee jonkin aikaa sopivaa paikkaa kiinnittyä.

Mitä teen, jos löydän kiinnittyneen punkin?

Punkki on aina syytä poistaa mahdollisimman nopeasti, sillä tautitartunnan todennäköisyys kasvaa mitä pidempään punkki saa olla paikallaan. Punkin poistamiseen tarvitset hyvät pinsetit tai erityiset punkinpoimijat.  

Pyri saamaan punkista ote mahdollisimman läheltä ihoa sekä punkin imukärsää. Vedä punkkia irti ihosta suoraan vetämällä sitä kevyesti, ei kiertäen. Tarkista että punkki on irronnut kokonaan, eikä ihoon jää punkin suuosia. Hävitä punkki huolellisesti ja pese kädet. 

Puremakohta on hyvä puhdistaa desinfiointiaineella. Jos purema-alueella myöhemmin ilmenee punoittavaa ihottumaa tai sinulle tulee muita yleisoireita, on hyvä hakeutua lääkäriin. Puutiaisaivokuumeen oireet alkavat yleensä 4-28 vuorokauden kuluessa, borrelian 3-30 vuorokaudessa.

Lähde:

thl.fi/Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Varaa aika rokotushoitajalle internetajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 380 8000. Varaathan jokaiselle rokotettavalle oman vastaanottoajan.

FacebookTwitterLinkedIn