Pienten lasten vatsavaivat – Mistä ne voivat johtua ja milloin lääkäriin?

lapsen_ripuli_vatsakivut
Kun pieni lapsi on tyytymätön, itkuinen ja levoton, herää vanhemmille usein epäilys vatsavaivoista. Silloin on tärkeää, että terveydenhoitaja ja lääkäri kuuntelevat vanhempia ja selvittävät perusteellisesti lapsen oireet.

Miten pienten lasten vatsavaivat voivat näkyä?

Pienten lasten vatsavaivat voivat näyttäytyä esimerkiksi:

  • yleisenä itkuisuutena, tyytymättömyytenä tai levottomuutena. Taustalla voi olla vatsakipua, mutta on hyvä muistaa, että vauvat ja pienet lapset reagoivat itkulla myös moniin muihin epämiellyttäviin asiohin, kuten nälkään, väsymykseen, kuumuuteen ja kylmyyteen.
  • ilmavaivoina
  • ripulina tai löysinä ulosteina
  • oksenteluna
  • ulostamisen vaikeutena tai kivuliaisuutena, kovina ulosteina tai harvoin tapahtuvana ulostamisena

Mikä aiheuttaa pienen lapsen vatsavaivoja?

Monet asiat voivat aiheuttaa pienelle lapselle vatsavaivoja. Näitä ovat esimerkiksi:

  • uuden ruuan aloitus
  • ruoka-aineallergiat
  • keliakia
  • ummetus

Uuden ruuan aloitukseen liittyvät vatsavaivat yleensä ohimeneviä

Joillakin lapsilla uusien ruokien aloitukseen saattaa liittyä lieviä oireita, kuten ilmavaivoja. Oireet menevät kuitenkin yleensä ohi, kun lapsi on syönyt ruokaa useamman kerran. Asiasta ei ole tutkittua tietoa.

Vauvan suolisto ja etenkin suolen immuunijärjestelmä tarvitsevat kontakteja sekä uusiin ruokiin että ympäristön mikrobeihin kehittyäkseen normaalisti. Turhille välttämisruokavalioille ei siis ole tarvetta. Myös suomalaisen allergiaohjelman yksi tavoite on lapsen sietokyvyn lisääminen.

Ruoka-aineallergiat aiheuttavat harvemmin suolistoperäisiä oireita

Ruoka-­aineallergiaa on vain 5–7 %:lla kaikista lapsista. Suolistoperäiset oireet ovat mahdollisia, mutta eivät yleisiä. Ne ilmenevät nopeasti tietyn ruoka-aineen syömisen jälkeen oksenteluna ja ripulina. Lapsi voi olla myös itkuinen.

Yleisemmin ruoka-aineet aiheuttavat kuitenkin välittömiä iho-oireita, kuten ihon punoitusta, nokkosrokkoa sekä atooppisen ihottuman merkittävää pahenemista. Tyypillistä on, että oireet ilmenevät toistuvasti sekä nopeasti (10-20 minuutin kuluttua) ruoka-aineen syömisen jälkeen.

Tavallisimmin ruoka-aineallergiaa aiheuttavat lehmänmaito, kananmuna ja vehnä. Lapsista 1–2 %:lla esiintyy näihin ruoka-aineisiin liittyvää allergiaa.

Laktoosi-intoleranssi on pääsääntöisesti aikuisilla ja kouluikäisillä lapsilla ilmenevä vaiva, eikä se yleensä aiheuta oireita alle kouluikäisillä lapsilla.

Pienten lasten ruoka-aineallergiat paranevat yleensä nopeasti

Tärkeää on löytää oikeasti allergiset lapset ja auttaa heitä. Lapsen kasvulle ja kehitykselle tärkeitä ruoka-aineita, kuten lehmänmaitoa ja viljaa ei pidä poistaa lapsen ruokavaliosta omin päin pitkäksi aikaa, vaan asia pitää ensin tutkia tarkemmin lääkärin vastaanotolla.

Kasvun kannalta ei-välttämättömän ruuan, kuten mansikan tai tomaatin, voi jättää ruokavaliosta pois, ja kokeilla sitä uudestaan esimerkiksi puolen vuoden kuluttua.

Positiivista on, että pienten lasten ruoka-aineallergia paranee yleensä nopeasti. Useimmat lapset ovat toipuneet etenkin maitoallergian aiheuttamista suolisto-oireista jo 2–3 vuoden ikään mennessä varsinkin silloin, kun allergiatestien tulokset ovat olleet kielteisiä. Yli vuoden ikäisellä lapsella uuden ruoka-aineallergian ilmeneminen on harvinaista.

Keliakiaa esiintyy 1-2 %:lla suomalaisista

Jos lapsella on ripulia tai löysiä ulosteita, yleistä tyytymättömyyttä, kivuliaisuutta, itkuisuutta tai lapsi kasvaa huonosti, on syytä selvittää keliakian mahdollisuus. Yleisemmin keliakia kuitenkin todetaan vasta vanhemmilla lapsilla tai nuorilla aikuisilla. Mikäli suvussa esiintyy keliakiaa, on myös lapsen riski saada sairaus suurempi.

Keliakian aiheuttamat oireet johtuvat etenkin vehnän gluteenin aiheuttamasta suolen limakalvon tulehduksesta. Keliakia diagnosoidaan veren vasta-aineista sekä suolinukan koepalasta. Sairaus edellyttää elinikäistä vehnän, ohran ja rukiin välttämistä.

Milloin on syytä epäillä ummetusta?

Jos lapsen ulostaminen on vaikeaa tai kivualista, lapsi ulostaa harvoin tai uloste on kovaa, on syytä selvittää, onko lapsella ummetus. Ummetus johtuu usein liian vähäisestä kuidun ja nesteen saannista. Ummetusepäilyissä lapsen ulostamistottumukset pitää selvittää.

Tavallisesta taaperoripulista ei tarvitse huolestua

Vuoden ikäisillä lapsilla ilmenee usein löysiä ulosteita, joita voi tulla useamman kerran päivässä. Ne voivat sisältää osin sulanutta ruokaa, kuten porkkanan paloja tai marjoja. Jos lapsi on tyytyväinen ja kasvaa hyvin, on kyseessä niin sanottu taaperoripuli. Taaperoripuli on hyvänlaatuinen ja itsestään rauhoittuva, eikä se vaadi hoitoa tai ruokavaliomuutoksia.

Milloin pienen lapsen vatsavaivojen takia lääkäriin?

Pienen lapsen lieviä ja todennäköisesti ohimeneviä oireita voi jäädä seuraamaan joksikin aikaa. Perhe ei kuitenkaan saa jäädä huolensa kanssa yksin. Jos oireet ovat voimakkaat tai jatkuvat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.


Asiantuntijana lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Mikael Kuitunen.

FacebookTwitterLinkedIn