Rokote on paras suoja influenssaa vastaan – Tiedätkö monta influenssaa rokotteella torjutaan?

lapsen_influenssa
Influenssaa esiintyy epidemioittain joka talvi, lapsilla enemmän kuin aikuisilla. Lue mitä hyötyjä rokotteen ottaminen antaa.

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 % aikuisista ja 20-30 % lapsista sairastuu.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Mitä ovat influenssavirusten eri tyypit?

Influenssaviruksia on kolmea päätyyppiä, A, B ja C, joista A- ja B-tyypit aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille.

Influenssa A-tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin. Näistä influenssaepidemioita aiheuttavat nykyisin tyypit influenssa A (H1N1) sekä A (H3N2). Influenssa A (H1N1) on vuoden 2009-2010 pandemian jälkeläinen (ns. “sikainfluenssa” joskin tätä nimitystä ei suositella käytettäväksi), mutta se on muuttunut normaaliksi kausi-influenssaksi.

Influenssa B -epidemiat ovat keskimäärin lievempiä kuin A-tyypin aiheuttamat ja ajoittuvat usein lähemmäs kevättä kuin talvea. Eläimillä (lähinnä linnuilla) esiintyy monia muita influenssa A-tyyppejä, joita ei todeta ihmisillä.

Miten influenssa tarttuu?

Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Tartunnan saanut henkilö voi tartuttaa päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 3-4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2-3 päivää.

Mitkä ovat influenssan oireet?

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Miten influenssa todetaan?

Talviepidemioiden aikana tyypillisellä influenssan taudinkuvalla hoitoon hakeutuneista valtaosalla on todennäköisesti influenssa. Influenssadiagnoosin varmistaminen vaatii kuitenkin laboratoriokokeita.

Influenssavirus ja sen rakenteita voidaan osoittaa ylähengitystie-eritteistä useilla menetelmillä. Pikatesteillä se voidaan todeta 15-30 minuutissa. Pikatestit ovat hyödyllisiä harkittaessa lääkehoidon aloitusta.

Miten influenssan tarttuminen ehkäistään?

Influenssatartuntoja ehkäistään rokotuksilla.

Influenssarokotteella on useita hyötyjä

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu:

  • terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä.
  • lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä.
  • ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Influenssarokote vähentää

  • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja.
  • vakavan influenssan ilmaantuvuutta.
  • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia.
  • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.
  • Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Lähde:

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos

Influenssarokotteet koko perheelle Pikkujätti-asemilta

Pikkujätin rokotushoitaja rokottaa samalla kertaa kätevästi koko perheen. Varaathan jokaiselle influessarokotettavalle oman ajan. Jos sinulla on kysyttävää rokotuksesta tai internetajanvarauksesta ei löydy vapaita aikoja, ota yhteyttä Pikkujätin ajanvarauksen numeroon 010 380 8000.

FacebookTwitterLinkedIn