Mehua, välipalaa ja tauko leikeistä – Vältä lapsen auringonpistos

vältä-lapsen-auringonpistos
Kesä on perheen parasta aikaa! Kun pitkät hellekaudet ovat yleistyneet ja aurinko paahtaa, monia vanhempia myös huolettaa: miten ehkäistään lapsen auringonpistos, lämpöuupumus ja lämpöhalvaus. Suojautumalla ja varautumalla, sanoo Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist ja muistuttaa, että helteellä pelkkä vesi ei aina ole paras janojuoma.

Lapsen auringonpistos – näin estät sen

Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä herkempi hän on kuumuudelle. Päähän kohdistuva suora auringonpaiste voi johtaa auringonpistokseen ja helle aiheuttaa lämpöuupumusta.

Kun aurinkoiseen kesäsäähän on varautunut etukäteen, voi ulkoilusta nauttia huoletta myös perheen pienimpien kanssa. Ehkäise lapsen auringonpistos ja lämpöuupumus näin:

  • Suojaa lapsen pää auringossa. Niskan hyvin peittävä lierihattu antaa parhaan suojan.
  • Tarjoa juomista riittävän usein, jotta estät helteellä helposti uhkaavan nestehukan.
  • Pue lapsi kevyesti. Väljät vaatteet antavat kehon hikoilla.
  • Viihdy välillä varjossa. Etenkin keskipäivällä suoraa auringonpaistetta tulee välttää.
  • Pidä taukoja. Hellesäällä lastenkin on hyvä hengähtää välillä, sillä voimakas fyysinen rasitus kuumissa olosuhteissa lisää riskiä saada lämpöuupumus tai jopa lämpöhalvaus.
  • Tarkkaile tenavia. Leikeissä vauhti on välillä kova ja lakit unohtuvat helposti. Aikuisten kannattaa sopia, kuka katsoo lasten perään.

Neste- ja suolavajauksen seurauksena voi olla jopa lapsen lämpöhalvaus – miksi pelkkä vesi ei riitä?

Helteellä lapsi hikoilee runsaasti ja keho tarvitsee siksi tavallista enemmän nesteytystä.

Pelkän veden juominen ei riitä, sillä hikoillessa keho menettää myös suoloja. Kivennäisvesi tai nesteen kaverina tarjottu suolainen naposteltava turvaa tilanteen. Helteellä lapsille voi antaa välillä mehua tai muuta mieleistä juomaa.

Lapsi itse ei yleensä muista juoda riittävästi, joten aikuisen kannattaa tarjota juomista tasaisin väliajoin. Janon tunnetta ei pidä odottaa, sillä nestehukka syntyy äkkiarvaamatta.

Ruoka maistuu kuumalla usein huonosti, mutta syömisestäkin on huolehdittava. Voileivät tai smoothiet tekevät kesällä joskus paremmin kauppansa kuin tuhti ateria. Jäätelöstä saa energiaa ja se viilentää mukavasti.

Vähäinen nesteytys ja riittämätön suolojen saanti johtaa helposti lämpöuupumukseen. Pahimmillaan seurauksena voi olla lapsen lämpöhalvaus, joka onneksi on hyvin harvinaista.

Auringonpistoksen oireet lapsella – känkkäränkän taustalla voi olla lapsen lämpöuupumus

Lapsi voi saada auringonpistoksen, jos hän oleilee pitkään suorassa auringonpaisteessa ilman päähinettä. Jos lapsi valittaa päänsärkyä ja huonoa oloa, on syytä siirtyä pikaisesti varjoon.

Lapsen tilaa tulee seurata ja varmistua, ettei kyseessä ole astetta vakavampi lämpöuupumus.

On hyvä huomioida, että känkkäränkkä voi olla lapsen lämpöuupumuksen ensioire.

Lämpöuupumuksesta kärsivä lapsi on poikkeuksellisen väsynyt ja huonovointinen, ja hänellä voi olla huimausta. Lapsen pissan väri on nestehukan takia tavallista tummempi. Myös poikkeuksellisen kuiva vaippa kielii liian vähäisestä nesteytyksestä.

Lämpöuupumus tai auringonpistos lapsella – hoito onnistuu yleensä kotioloissa

Kun kyseessä on lapsen auringonpistos, niin lepo ja juominen varjossa kohentavat pienokaisen oloa nopeasti.

Lämpöuupumuksessa keho kaipaa jäähdytystä:

  • Siirrä lapsi pois paahteesta, käytä tuuletinta ja hyödynnä ilmastoitua tilaa, jos mahdollista. Vähennä lapsen vaatetusta.
  • Kehoa voi viilentää myös kosteilla pyyhkeillä tai pirskottelemalla vartalolle haaleaa vettä. Lämpöuupumuksesta kärsivää lasta ei kuitenkaan saa laittaa viileään kylpyyn, sillä kehon liian nopea jäähdytys on lapselle haitallista.
  • Juomaksi kannattaa tarjota kylmää mehua tai kivennäisvettä.
  • Suolakurkkujen, sipsien tai muun suolaisen napostelu on helppo tapa palauttaa kehon suolatasapaino.

Suunnatkaa lääkäriin, jos lapsen oireet ovat voimakkaita eikä vointi kohene lainkaan tunnin, parin sisällä. Lapsi saattaa tarvita nesteytyshoitoa.

Lämpöhalvaus lapsella vaatii sairaalahoitoa

Lämpöuupumus saattaa joissain harvinaisissa tilanteissa johtaa jopa lämpöhalvaukseen.

Lämpöhalvaus vauvalla tai lapsella vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Hälyttäviä merkkejä ovat:

  • hikoilun lakkaaminen ja ihon meneminen kananlihalle
  • ripuli
  • kuume
  • kouristelu
  • näköhäiriöt
  • pyörtyminen

Jos epäilet, että lapsi on saanut lämpöhalvauksen, soita hätänumeroon 112. Toimi nopeasti, sillä lämpöhalvaus lapsella on henkeä uhkaava tila.

Ensiapuna toimi kuten lämpöuupumuksessa: siirrä lapsi varjoon ja viileään, vähennä vaatetusta, tarjoa juotavaa ja jäähdytä kehoa kylmäkäärein.

Lapsen lämpöhalvaus on harvinainen, mutta vaaranpaikat kannattaa huomioida

Pienet lapset ovat erityisen herkkiä kuumuudelle ja auringonpaisteelle. On tilanteita, joissa vanhemman on syytä olla tavallista valppaampi.

Lämpimällä säällä lasta ei saa koskaan jättää yksin autoon. Pelkkä suora auringonpaiste voi kuumentaa auton sisälämpötilan korkeaksi. Suljetussa, kuumassa tilassa lapsen lämpöhalvaus on todellinen riski.

Pitkään jatkuva oleilu avoimella, aurinkoisella paikalla voi johtaa auringonpistokseen tai lämpöuupumukseen. Etenkin pelikentillä tai muissa urheiluharrastuksissa on tärkeää seurata lasta ja muistaa riittävä juominen ja suolojen saaminen, pään suojaaminen ja taukojen pitäminen.

Uimarannalla vesi viilentää mukavasti eikä olo tunnu tukalalta, vaikka lämpötila olisi korkea. Nestehukka tai auringonpistos voivat iskeä lapselle äkkiarvaamatta, jos päähine unohtuu uidessa ja juominen jää välistä.

Erityisen tarkkana lasten kanssa kannattaa olla ulkomailla, jossa olosuhteet saattavat yllättää. Trooppisessa ilmastossa lapsen lämpöuupumus tai jopa lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti.

Reissatessa on hyvä muistaa, että varautuminen vaatii vieraassa ympäristössä enemmän vaivannäköä. Lähikaupan sijainti, kraanaveden juontimahdollisuus ja palveluiden aukioloajat on hyvä selvittää matkakohteessa.

Suomessa kesäsää on usein vaihteleva, mutta pitkät hellejaksot ovat yleistyneet meilläkin. Säätiedotusten seuraaminen on järkevää, jotta kesäpäivät sujuvat ilman ylimääräistä huolta.

Lämpöhalvaus ja vauva – näin suojaudut

Lämpöhalvaus vauvalla on äärimmäisen harvinaista, sillä vanhemmat osaavat suojata heidät hyvin auringolta. Kuumuus voi kuitenkin koetella kaikkein pienimpiä.

Vauvat ilmaisevat onneksi herkästi maidon tarpeensa, ja erityisesti kuumalla ilmalla on hyvä tarjota maitoa tiheästi.

Vaunuissa nukkuva vauva tulee aina pitää varjossa. Vaunukopan hyvästä ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia.

Helteellä vauva puetaan mahdollisimman kevyesti. Lierihattu suojaa vauvaa auringonpistokselta.

Asiantuntijana Pikkujätin johtava lääkäri ja lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist.

FacebookTwitterLinkedIn