Märkärupi, atopia vai allerginen ihottuma? Opi tunnistamaan lapsen ihottumat
Atopia, allergia, märkärupi, tali-ihottuma… Lapsen ihottumat ovat yleisiä ja menevät usein ohi tenavan kasvaessa.
Lapsen ihottumaa kannattaa kuitenkin tulla näyttämään meille Pikkujättiin, jos se etenee nopeasti tai pitkittyy, eikä kotihoito auta.
Varaa aika ihotautien erikoislääkärille. Pikkujätin ihotautilääkärit ovat erikoistuneet hoitamaan lasten ja nuorten ihosairauksia.
Aika kannattaa varata myös aina, kun tilanne huolestuttaa. Pikkujätin lääkärit ovat täällä perheitä varten!
1. Lapsen ja vauvan atooppinen ihottuma – Kutinaa ja punoitusta
Atooppinen ihottuma on lapsilla yleinen vaiva. Sitä on 10—20 prosentilla tenavista.
Lapsen atooppinen ihottuma on krooninen ihotulehdus, jonka oireet aaltoilevat: se on välillä rauhallinen ja välillä pahenee.
Atopiassa ihon normaali, suojaava läpäisyeste on heikentynyt. Siksi iho kuivuu ja ärsyyntyy helposti esimerkiksi pakkasilmasta, vedestä ja saippuasta – tai vaikkapa tomaatin mehusta.
Jos lapsella on atooppinen ihottuma, hänen ihonsa on kuiva. Ihossa on punoittavaa ihottumaa, joka kutisee ikävästi. Kun lapsi raapii ihottumaa, iho menee rikki ja paksuuntuu. Sitten se kutisee entistä enemmän ja ongelma pahenee. Atooppinen iho myös tulehtuu normaalia helpommin.
Vauvoilla ihottumaa saattaa olla poskissa tai koko vartalolla, ja jaloissa, käsissä ja pään alueella läiskittäin.
Leikki-ikäisillä ja koululaisilla atooppinen ihottuma ilmenee usein taiveihottumana. Silloin ihottuma puhkeaa polvitaipeisiin, kyynärtaipeisiin, pakaroiden alueelle, takareisiin, nilkkoihin tai ranteisiin. Lapsella voi olla ihottumaa myös suun ympärillä ja korvannipukoissa.
Murrosiässä atooppinen ihottuma usein rauhoittuu, kun talineritys lisääntyy ja nuoren iho alkaa rasvoittua enemmän.
Lapsen atooppisen ihottuman hoito?
- Lapsen ihoa on hyvä rasvata kotona perusvoiteella. Se vähentää kuivumista ja lehahduksia. Aktiivista ihottumaa perusvoide ei yksinään paranna, vaan silloin tarvitaan lääkevoiteita.
- Vauvalle kannattaa antaa öljykylpyjä eli lorauttaa kylpyveden sekaan apteekista saatavaa kylpyöljyä tai esimerkiksi oliiviöljyä.
- Lapsen ihoa on hyvä pestä kerran päivässä, jotta hiki saadaan huuhdeltua pois. Hiki lisää ihon kutinaa. Saippuaa ei kuitenkaan pidä käyttää. Lapsen voi pestä sen sijaan perusvoiteella.
- Makuuhuoneen lämpötila kannattaa pitää viileänä, jottei lapsi hikoile yöllä nukkuessaan. Viileä lämpötila vähentää kutinaa ja parantaa unta.
- Vaatteiksi kannattaa valita mahdollisimman vähän kutiavia materiaaleja. Näitä ovat bambu, silkki ja puuvilla.
- Apteekista ilman reseptiä saatavat hydrokortisonivoiteet rauhoittavat leikki- ja kouluikäisen lapsen atooppisen ihottumaa.
- Pienen vauvan iholle ei pidä levittää omatoimisesti muuta kuin perusvoidetta. Lääkäri voi määrätä myös hänelle hydrokortisonivoidetta tai tarvittaessa muita lääkkeitä.
- Alle vuoden ikäisillä atooppisen ihottuman syynä voi olla myös ruoka-aineallergia. Allergiaepäilyä selvitetään tarvittaessa lääkärin vastaanotolla. Omatoimisiin dieettikokeiluihin ei kannata ryhtyä.
2. Tali-ihottuma – Rasvainen ja hilseilevä ihottuma
Tali-ihottuma eli seborrooinen ihottuma on kevyesti punoittava ja hilseilevä, rasvainen ihottuma. Se kutisee, mutta vähemmän kuin atooppinen ihottuma.
Ihottuma ilmestyy yleensä nenänpieliin, kulmakarvoihin, korvien alueelle ja päänahkaan.
Tali-ihottuma on useimmiten vauvojen ja teini-ikäisten kiusa.
Lapsen tali-ihottuman hoito?
- Ihottumaa hoidetaan pesemällä ihoa ja voitelemalla sitä miedolla hydrokortisonivoiteella.
- Jos ihottuma on päänahassa, hilsesampookin auttaa.
3. Läiskäihottuma eli kolikkoihottuma – Taaperoiden kiusa
Läiskäihottuma eli kolikkoihottuma ilmenee paksuina, tarkkarajaisina, kolikon kokoisina läiskinä lapsen iholla. Läiskä voi mennä rikki ja erittää kudosnestettä.
Läiskäihottuma kiusaa erityisesti pari-kolmevuotiaita taaperoita, ja useimmiten se puhkeaa jalkoihin tai käsivarsiin.
Läiskäihottuma rauhoittuu lapsella usein jossain vaiheessa.
Lapsen läiskäihottuman hoito?
- Läiskäihottumaa hoidetaan miedolla pesunesteellä ja vahvemmilla kortisonivoiteilla tai kortisonia ja antiseptistä ainetta sisältävällä voiteella.
4. Nokkosihottuma – Iholle kohoaa paukamia
Nokkosihottumassa eli urtikariassa lapsen iholle nousee punoittavia paukamia. Iho ei mene rikki. Paukamat voivat olla isoja tai pieniä. Ne saattavat olla jopa kämmenen kokoisia tai ihan pieniä.
Paukamat tulevat ja menevät. Yksittäinen paukama häviää iholta vuorokaudessa.
Nokkosihottumaa voi olla kaiken ikäisillä lapsilla.
Nokkosihottuma puhkeaa usein infektion, kuten flunssan, seurauksena. Se voi johtua myös allergiasta. Esimerkiksi maapähkinä, ampiaisenpisto tai penisilliini voi aiheuttaa allergisen reaktion, johon liittyy nokkosihottuma.
Lapsen nokkosihottuman hoito?
- Nokkosihottuma hoidetaan antihistamiinilla.
5. Märkärupi – Helposti tarttuva ja märkivä
Märkärupi alkaa yleensä pienestä märkivästä ja tarkkarajaisesta läiskästä lapsen iholla. Jos sitä ei hoideta, läiskiä tulee lisää.
Lapsen märkäruven aiheuttaa stafylokokki- tai streptokokkibakteeri.
Märkärupi tarttuu helposti tenavasta toiseen ja muihin perheenjäseniin.
Lapsen märkäruven hoito?
- Märkärupi hoidetaan saippuapesulla ja antibiootilla.
- Ennen antibiootin aloitusta märkäruvesta voidaan ottaa bakteeriviljelynäyte. Näin lääkäri saa tietää, mistä bakteerista on kyse. Se on tärkeää, sillä stafylokokin ja streptokokin aiheuttama märkärupi hoidetaan eri lääkkeellä.
- Jos läiskiä on vain muutama, hoidoksi voi riittää, että lapsen iho pestään saippualla ja sille levitetään antibioottia sisältävää voidetta. Välillä tarvitaan kuitenkin suun kautta otettava antibioottikuuri.
6. Lapsen allerginen ihottuma – Allergiatesteillä asia selviää
Kosketusallergiassa ihottuma nousee siihen kohtaan, jossa allergian aiheuttaja on koskenut tenavan ihoon. Näin voi käydä esimerkiksi, jos farkun napissa tai korvakoruissa on nikkeliä.
Ruoka-aineallergia aiheuttaa yleensä muitakin oireita kuin ihottumaa. Lapsen suu voi esimerkiksi kutista. Usein ruoka-allergiat aiheuttavat ainoastaan limakalvo-oireita. Välillä ne voivat myös pahentaa atooppista ihottumaa. Vauvojen ruoka-allergiat, kuten maitoallergia, voivat ilmetä laajana ihottumana.
Siitepölyn ristiallergiassa ihottuma voi syntyä esimerkiksi käsiin, kun lapsi koskee niillä siitepölyn kanssa ristiinallergisoivaan kasvikseen, kuten porkkanaan tai omenaan.
Lapsen allergisen ihottuman hoito?
- Jos ihottuman aiheuttajaksi epäillään allergiaa, asiaa selvitellään allergiatesteillä.
- Allergisia ihottumia hoidetaan kortisonivoiteilla ja antihistamiineilla.
7. Rokon aiheuttama ihottuma – Enterorokko ja parvorokko paranevat itsestään
Moniin virustauteihin voi liittyä syheröinen, rokkomainen ihottuma, vaikka vanhat lastentaudit, kuten tuhkarokko ja vesirokko, ovatkin rokotusten ansiosta harvinaistuneet.
Lapsen ihottuman takana voi olla myös enterorokko tai parvorokko.
Enterorokossa käsiin, jalkapohjiin ja sormiin nousee näppylöitä.
Yleensä myös suun limakalvoilla on punoittavia läiskiä ja aftamaisia rikkoutumia, kynnet voivat lähteä tai niihin voi tulla vaurioita ja vatsa voi olla sekaisin.
Kynnet kasvavat takaisin, jos ne ovat lähteneet, joten siitä ei tarvitse olla huolissaan.
Parvorokko vaivaa 5—15-vuotiaita lapsia yleensä keväisin. Siinä poskille kohoaa punoittava, kuuma ihottuma. Näyttää kuin lasta olisi läimäisty poskille.
Parin päivän päästä vartalolle, käsiin ja jalkoihin kohoaa laaja ihottuma. Lapsella voi olla myös kuumetta, lihaskipuja ja kurkkukipua.
Rokon aiheuttaman ihottuman hoito?
- Rokot parantuvat itsestään.
- Lapsen kipua ja kuumetta voi helpottaa parasetamolilla.
Asiantuntijana Pikkujätin ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster.