Lasten toiminnallinen ummetus ei ole sairaus – Asiantuntijan vinkit ummetuksen hoitoon

lapsen_virtsatietulehdus
Terveen lapsen kakkapulmat ovat lähes aina toiminnallisia eli selkeää syytä ei ole osoitettavissa. Vähäkuituinen, runsaasti rasvaa ja proteiineja sisältävä ruokavalio edesauttaa ongelman kehittymistä.

Minkälaisia kakkapulmia lapsella voi ilmetä?

  • kakan koostumus voi vaihdella papanoista ripuliin
  • lapsi käy kakalla harvemmin kuin kerran viikossa tai useamman kerran päivässä
  • kakka saattaa olla kovaa ja kakkaaminen tekee kipeää johtaen herkästi panttaamiseen
  • myös tuhrimista voi ilmetä, samoin kastelua
  • kakkamäärät voivat olla ikä huomioiden erittäin suuria ja kakka tahmaista

Miten toiminnallista ummetusta hoidetaan?

Toiminnallinen ummetus ei ole sairaus ja siksi sen ensisijainen hoito ei ole lääkehoito, vaan arjen tapa-asioiden ohjaaminen. Aluksi tärkeää on siis kartoittaa lapsen ruokarytmi, ruokavalio, juomiset sekä niiden laatu ja määrä. Myös kakkapäiväkirja on tärkeä hoidon suunnittelussa ja seurannassa.

Vastaanotolla lapsen kanssa – ikä huomioiden – tutustutaan muun muassa kuvien, animaatioiden ja videoiden avulla ruuan kulkuun elimistössä. Lisäksi lapsen kanssa pohditaan yhdessä, mitä hän voi itse vanhempien tukemana tehdä kakkapulmia helpottaakseen. Tärkeää on, että lapsi ymmärtää, mistä on kyse. Tällöin  hoitoon on myös helpompi motivoitua. Lapsi saa lisäksi pieniä kotitehtäviä motivaation ylläpitämiseksi. Tapaamisia tarvitaan yleensä 2–4.

Mikäli haastetta kotona riittää, apu saattaa löytyä myös kakkakoulusta. Kakkakoulussa useampi saman pulman kanssa elävä lapsi harjoittelee asioita yhdessä. Ryhmiin pyritään ottamaan 4-6 samanikäistä lasta.

Epäiletkö lapsellasi toiminnallista ummetusta? Varaa aika uroterapeutin vastaanotolle.

Kolmen kohdan ohjelista lapsen toiminnallisen ummetuksen kotihoitoon:

1. Ruokavalio kuntoon

Toiminnallisen ummetuksen hoitamiseksi lapsen olisi tärkeää syödä säännöllisesti viisi ateriaa päivässä kuidut ja lautasmalli huomioiden. Ruokavaliossa suositeltavaa on:

  • täysjyvätuotteet, joissa on kuitua vähintään 6 g/100 g
  • kasviksia viisi omaa kourallista/päivä
  • veden juominen joka aterialla
  • maitotuotteita ei enempää kuin 4-5 dl/päivä

Päiväkoti-ikäisillä lapsilla veden juominen osoittautuu usein haasteelliseksi, sillä pääsääntöinen juoma päiväkodeissa on maito. Lapsi onkin hyvä totuttaa juomaan lasillinen vettä heti aamulla ennen päiväkotiin tai kouluun lähtöä.

2. Säännöllinen kakka-aika rutiiniksi

Säännöllinen kakka-aika on hyvä ottaa päivärutiiniksi jonkin pääaterian jälkeen, vaikka hätä ei tuntuisikaan. Paras ajankohta saattaa olla aamupalan tai päivällisen jälkeen, koska lapset eivät välttämättä halua käydä päiväkodissa tai koulussa kakalla.

Kakalla ollessa hyvä ja rento istuma-asento on tärkeä:

  • pikkujakkara jalkojen alla on välttämätön isommallekin lapselle
  • jalkojen on oltava tukevasti jakkaralla
  • istuma-asennon tulee olla etukumara ja käsien jalkojen päällä, ei pöntön reunoilla
  • potalla asento on aina hyvä, joten kiirettä pöntölle ei ole syytä pitää

3. Lääkitys avuksi

Mikäli lapsi ei halua käydä päiväkodissa tai koulussa kakalla, hyvä antoaika ”apuaineelle” on päivällisen yhteydessä. Iltapalalla annettuna se tulee liian myöhään ja voi haitata nukkumista. Lääkehoidon alussa kakka voi olla hyvinkin löysää ja tuhriminen lisääntyä, mutta syynä tähän harvemmin on liian iso lääkeannos. Koostumus vähitellen kiinteytyy, kun löysä ohivuotokakka ensin poistuu.

Lääkettä ei pidä tästä syystä kiirehtiä vähentämään. Mikäli 3-4 viikon kohdalla on edelleen tuhrimista, annosta pitää yleensä nostaa – ei vähentää. Annoksia ei tule muuttaa päiväkohtaisen kovan tai löysän kakan vuoksi.

Ummetuksen hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Noin puolella ummetus uusii vähintään kerran. Näin ollen laksatiivin käyttöaika on pitkä. Vähennykset tehdään aikanaan hyvin varovasti pitkällä aikavälillä. Vähennyksiä ei ole syytä tehdä ennen juhlapyhiä tai lomia, jolloin ruokavalio ei välttämättä ole arjen tasolla.


Asiantuntijana uroterapeutti Riitta Koppeli, ESH

FacebookTwitterLinkedIn