Kun lapsen peppu kutisee – Näin häädät kihomadot

lapsen_kihomadot
Voi ei, kihomatoja! Lähes jokainen lapsiperhe saa jossain vaiheessa kihomadot riesakseen. Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Anna Huhtala neuvoo, miten kihomadoista pääsee eroon – ja muistuttaa, ettei niiden takia tarvitse tehdä suursiivousta.

Kihomatojen oireet?

  • Kihomadot aiheuttavat tyypillisesti voimakasta kutinaa erityisesti iltaisin ja öisin. Jos lapsen peppua kutittaa, kyse voi olla kihomadoista.
  • Kihomatojen aiheuttama kutina voi häiritä lapsen yöunta. Tenava voi nukkua levottomasti, kiemurrella tai vaikertaa unissaan ja herätä yöllä.
  • Kihomadoista voi kertoa myös se, jos lapsi on jo oppinut kuivaksi mutta yökastelu alkaa yllättäen uudestaan.

Mitä kihomadot ovat?

Kihomadot ovat paksusuolessa eläviä matoja. Ne ovat leikki- ja alakouluikäisillä lapsilla hyvin tavallisia ja koskettavat lähes jokaista lapsiperhettä jossain vaiheessa. Kihomatoja ei siis kannata hävetä!

Kihomadot ovat ihmisen loisia. Ne siis tarttuvat toisista ihmisistä, eivät eläimistä. Kihomadot tarttuvat suun kautta, kun tenava vie madon munia suuhunsa esimerkiksi käsiensä välityksellä.

Kun kihomadon munat kulkeutuvat suusta paksusuoleen, ne muuttuvat madoiksi. Sitten naarasmadot luikertelevat peräaukolle munimaan uusia munia ja erittävät samalla kutittavaa ainetta. Silloin lapsen peppu alkaa kutista. Tähän menee aikaa kuukausi tai kaksi – tartunta on siis saatu paljon ennen kuin oireita tulee.

Kertovatko kihomadot huonosta hygieniasta?

Eivät. Ne tarkoittavat vain, että lapsi on saanut tartunnan.

Kihomatoja ei kannata hävetä, vaan on tärkeää kertoa niistä tenavan kavereiden vanhemmille ja ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun. Näin kavereidenkin perheissä osataan varautua.

Miltä kihomadot näyttävät?

Jos lapsen peppua kutittaa iltaisin tai öisin, kannattaa kurkistaa lapsen peräaukkoa hyvässä valaistuksessa.

Kihomadot ovat valkoisia, langanpätkän näköisiä ohuita matoja, jotka liikkuvat.

Kun kihomadoista on näköhavainto, enempää tutkimuksia ei tarvita, vaan pulma voidaan hoitaa sen perusteella.

Mikäli taas kihomatoja ei näy, mutta niitä epäillään silti, lääkäri voi määrätä kihomatonäytteen. Se otetaan pyörittelemällä pumpulipuikkoa peräaukon seudulla. Näyte analysoidaan laboratoriossa.

Kihomadot – hoito?

Kihomadot kannattaa aina hoitaa, sillä muuten ne tarttuvat helposti muihin. Lapsi tartuttaa myös usein itsensä uudelleen, jos hän raapii kutisevaa peppuaan. Kutina on tietysti myös kurjaa.

Oireettomia tartuntoja on paljon. Jos yhdellä perheenjäsenellä on kihomatoja, on tärkeää hoitaa koko perhe, jotta madoista päästään varmasti eroon:

  • Kihomadot hävitetään suun kautta otettavalla matolääkkeellä.
  • Lääkkeitä on kahta erilaista: toisen saa apteekista ilman reseptiä, toinen on vähän tehokkaampi, ja siihen tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti. Yleensä ilman reseptiä saatava lääke riittää.
  • Kerta-annos lääkettä tappaa kaikki suolessa olevat madot. Se ei kuitenkaan tepsi madon muniin. Siksi hoito uusitaan kahden viikon kuluttua, jotta kaikki madot ovat ehtineet kuoriutua ja ne saadaan häädettyä.
  • Kutina helpottaa lääkkeen avulla parissa päivässä.
  • Kutinan helpottamiseksi peppua voi myös suihkutella ja rasvata.

Kihomadot – milloin lääkäriin?

Jos kihomadoista on selkeä näköhavainto, lääkärin tutkimusta ei välttämättä tarvita. Etävastaanottokin voi hyvin riittää. Voit myös hakea apteekista matolääkettä ilman lääkärin diagnoosia.

Tosin jos lapsella on kihomatoja usein, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Silloin saatetaan tarvita pidempiaikaista hoitoa tai lääkärin määräämää lääkettä.

Perheessä on kihomatoja – mitä kotona pitää tehdä?

  • Jos lapsella on kihomatoja, kotona kannattaa siivota. Suursiivoukseen ei kuitenkaan ole tarvetta, perussiivousriittää. Kukaan ei pysty siivoamaan niin hyvin, että ihan kaikista munista päästäisiin eroon.
  • Tärkeää on pestä lakanat ja pyyhkeet.
  • Alusvaatteita kannattaa vaihtaa muutaman päivän ajan kahdesti päivässä.
  • Vessat kannattaa puhdistaa tavallista tarkemmin.
  • Pyyhi myös kaikki pinnat sängyn lähistöltä ja pese unilelut ja lelut, joita lapsi on laittanut suuhun.

Kihomadot – ehkäisy?

Kihomatojen pulma on se, että niiden munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi paljain silmin nähdä.

Lapset taas koskettelevat sormillaan eri paikkoja ja vievät ne helposti suuhun. Siksi kihomadot tarttuvat usein juuri pikkulapsiin.

Kihomatoja voi ehkäistä pitämällä lapsen kynnet lyhyinä ja pesemällä kädet huolellisesti vessakäyntien jälkeen ja ennen ruokailua.

Jos päiväkotiryhmässä tai kavereilla on ollut kihomatoja, käsihygieniaan kannattaa kiinnittää vielä enemmän huomiota.


Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Anna Huhtala.

FacebookTwitterLinkedIn