Kumea yskä ja hinkuva hengitys – Tällainen on lapsen ja vauvan kurkunpääntulehdus
Kurkunpääntulehdus lapsella – oireet?
Lapsen kurkunpääntulehdus on usein helppo tunnistaa oireista:
- Äänen menetys ja äänen käheys. Lapsen voi olla vaikea puhua.
- Haukkuva, kumea yskä, joka muistuttaa hylkeen ääntelyä.
- Yskä vaivaa tenavaa useimmiten yöllä, ja hänen voikin olla vaikea nukkua. Päivällä lapsi saattaa olla oireeton.
- Hinkuva sisäänhengitys ja hengitysvaikeudet.
- Kurkkukipu.
- Joskus myös nousee kuume.
Lapsen kurkunpääntulehdus – millainen se on?
Kurkunpääntulehdus on nimensä mukaisesti tulehdus kurkunpäässä. Yleensä se on virusinfektio, jonka saa aikaan parainfluenssavirus. Myös muut virukset, kuten koronavirus, voivat aiheuttaa samanlaisia oireita.
Kurkunpääntulehdus on lapsilla erittäin yleinen. Se tarttuu hyvin helposti pisara- ja kosketustartuntana ja on syksyllä ja talvella yksi tenavien tavallisimmista infektioista.
Useimmiten kurkunpääntulehdus on leikki-ikäisten tauti, mutta vauvakin voi sairastua siihen. Kurkunpääntulehdus vauvalla on yleensä samanlainen kuin leikki-ikäisilläkin.
Kurkunpääntulehduksen oireet alkavat yleensä hyvin äkillisesti ja kestävät noin kolme yötä. Sen jälkeen tauti yleensä rauhoittuu ja oireet lievenevät tavalliseksi yskäksi tai limaiseksi yskäksi.
Onko kurkunpääntulehdus vakava juttu?
Useimmiten kurkunpääntulehdus on lapsella ja vauvalla lievä ja kotihoito riittää. Yskä ja hinkuva hengitys kuulostavat yleensä vakavammilta kuin ovat.
Pienellä osalla lapsista kurkunpää voi kuitenkin turvota niin pahasti, että tenavan on vaikea hengittää. Silloin pitää lähteä päivystykseen. Pahaa hengenahdistusta hoidetaan sairaalassa.
Kurkunpääntulehduksen ehkäisy?
Kuten viruksia yleensäkin, kurkunpääntulehdustakin on hankala ehkäistä. Toki ihmisjoukkojen välttäminen ja hyvä käsihygienia auttavat.
Kurkunpääntulehdus – milloin lääkäriin?
Jos tenavalla on vain kumea yskä mutta hän voi muuten hyvin, tilannetta voi seurata kotona.
Vastaanotolle tai päivystykseen kannattaa lähteä, jos lapsi hengittää raskaasti, vaikuttaa kärsivältä tai on paniikissa hengitysvaikeuksien tähden.
Kurkunpääntulehdus – hoito kotona?
- Paras ensiapu lapsen kurkunpääntulehdukseen on kylmän ulkoilman hengittäminen. Vie siis lapsi ulos – lämpimästi puettuna tietenkin – tai avaa ikkuna. Erityisesti kylmän ja kostean syysilman hengittäminen tekee hyvää ja voi rauhoittaa tenavan yskän ja hengityksen.
- Pienelle potilaalle voi antaa myös särkylääkettä ja hunajaa. Särkylääke auttaa kurkkukipuun ja hunaja saattaa vähentää yskän aiheuttamaa ärsytystä. Varsinaisista yskänlääkkeistä ei yleensä ole kovin paljon apua.
- Tärkeää on myös rauhoitella lasta, jotta hänellä on turvallinen olo.
- Lapsi käyttäytyy vointinsa mukaisesti. Jos hän jaksaa leikkiä, anna hänen tehdä niin. Urheiluharrastuksista kannattaa kuitenkin pitää taukoa.
Miten kurkunpääntulehdus todetaan?
Koska kurkunpääntulehdus oireilee yleensä öisin, lapsi voi olla vastaanotolla oireeton. Kurkunpääntulehdusta ei näe nieluun katsomalla, sillä se tulehdus sijaitsee syvällä kurkussa. Sitä ei myöskään voi todeta keuhkoja kuuntelemalla.
Siksi lääkäri toteaa lapsen kurkunpääntulehduksen usein vanhempien kertomuksen perusteella. Hän myös varmistaa, ettei tenavalla ole jokin vakavampi infektio, kuten keuhkokuume.
Kurkunpääntulehdus – hoito lääkärissä?
Kurkunpääntulehdus menee ajan kanssa ohi itsestään, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Sen oireita voidaan kuitenkin helpottaa.
Suun kautta otettava kortisoni rauhoittaa kurkunpääntulehdusta ja lievittää yskää sekä hinkuvaa hengitystä. Se auttaa noin vuorokauden verran.
Hengitettävä adrenaliinisumute auttaa myös oireisiin.
Milloin lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun?
Kurkunpääntulehdus tarttuu noin muutamasta päivästä viikkoon oireiden alkamisen jälkeen. Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun pahimmat oireet ovat ohi ja hän voi hyvin.
Asiantuntijana Pikkujätin johtava lääkäri, lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist.