Kuinka valmistautua perheenä lapsen lääkärikäyntiin?

lapsen_lääkärikäynti
Lääkärissä käynti on niin lapselle kuin usein koko perheellekin hieman jännittävä tapahtuma. On viisasta valmistella lapsi siihen, mitä todennäköisesti tulee tapahtumaan.

1. Kerro lapselle lääkärin tapaamisesta

Vastaanoton aluksi lääkäri tutustuu perheeseen ja perhe lääkäriin. Lääkäri päättää sitten, miten hän tutkii lasta. Tutkimus riippuu vaivasta. Tavallisinta on, että lääkäri kuuntelee stetoskoopilla rintaa ja selkää. Sen jälkeen hän usein kurkistaa korviin ja suuhun. Syvälle suuhun ei työnnetä mitään, mutta joskus lääkäri joutuu kevyesti painamaan kieltä lastalla, jotta hän näkisi kunnolla.

Vanhemman kannattaa kertoa, että hän on lapsen kanssa koko ajan, eikä lasta missään tilanteessa jätetä yksin.

2. Rauhoittuminen ennen vastaanottoa

Vastaanotolle kannattaa tulla hyvissä ajoin. Lapsi ehtii rauhoittua, tutustua odotustiloihin ja hieman leikkiä ennen käyntiä. Lapsi voi kokea stressaavana, jos vieraaseen paikkaan on rynnättävä heti.

Myös omaa käytöstä on hyvä miettiä. Oma kiire, huoli ja stressi välittyvät jo pienelle vauvalle. Hengitä syvään ja rauhoita tahtia. Jo tämä poistaa lapsen jännitystä.

Jos vastaanotolle tulee mukaan myös potilaan sisaruksia, kannattaa kertoa, mitä heiltä odotetaan. Kerro millaisesta käytöksestä olisit iloinen. Joskus sisarus voi olla rauhoittava ja turvaa luova läheinen. Kovin puuhakas tai puhelias sisarus voi toisaalta lisätä lapsipotilaan levottomuutta tai hankaloittaa aikuisten ja lääkärin keskustelua.

3. Rehellisyys kannattaa – Kivuttomuutta ei pidä luvata

Lapselle ei kannata luvata esimerkiksi sitä, ettei vastaanotolla pistetä, sillä joskus voi olla tarpeen ottaa verinäytteitä. Tilanteesta riippuu, otetaanko näyte sormenpäästä vai kyynärtaipeesta. Näytteenottajat ovat taitavia ja neulat pieniä, eikä suurta kipua yleensä tunnu. Täyttä kivuttomuutta ei kannata kuitenkaan luvata.

4. Lääkärikäynti tutuiksi kirjoilla ja leikeillä

Erilaiset lääkärileikkivälineet ovat hyviä, samoin kirjat, joissa kerrotaan vastaanottokäynneistä. Niitä kannattaa lukea yhdessä lapsen kanssa. Jos jokin asia jää mietityttämään, voitte päättää, että kysytte asiasta, kun menette lääkäriin. Voitte myös sopia, että kerrotte lääkärille, jos jokin asia pelottaa erityisesti.

5. Pieni palkinto lääkärikäynnin jälkeen

Pikkujätissä yleensä kaikki lapset saavat tarran, mutta se ei kuitenkaan ole käynnin syy. Tarrasta on viisainta puhua pienenä palkintona.

6. Mitä mukaan vastaanotolle?

Jos vastaanoton aihe liittyy johonkin, jota on jo selvitelty muualla, kannattaa mahdolliset potilaskertomuskopiot ottaa mukaan. Lääkkeistä ja voiteista, jotka ovat jo käytössä, voi ottaa kuvan. Ennen käyntiä kannattaa myös mennä Kanta.fi -sivustolle ja ruksia kohta, jolla annetaan terveydenhuollon ammattilaisille lupa katsoa toistensa kirjauksia.

Myös neuvolakortin voi ottaa mukaan. Jos vastaanoton aihe liittyy kasvuun tai esimerkiksi ravitsemukseen, kannattaa pyytää neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta kopiot kasvukäyristä mukaan. Kasvutiedot eivät näy Omakannassa.

Jos et ole hoitanut lasta viimeisimpien vuorokausien aikana, ennen käyntiä olisi myös hyvä selvittää, miten lapsi on syönyt, juonut, nukkunut ja mitä lääkkeitä hänelle on mahdollisesti annettu. Purkeista voi vaikka napata kuvan muistin tueksi.

Pikkujätissä olemme hyvin tottuneita lapsiin ja perheisiin. Voitte tulla meille luottavaisin mielin. Nähdään Pikkujätissä!

Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, nuorisolääkäri Elina Hermanson.

FacebookTwitterLinkedIn