Lastenlääkärin muistilista: Kesä ja vauva

kesä_vauva
Uuden vauvan kotiin tulo on iloisimpia kokemuksia elämässä. Ilon keskellä herää usein myös paljon kysymyksiä.

Onneksi olkoon!

Uuden vauvan kotiin tulo lienee iloisimpia kokemuksia elämässä ja ensisynnyttäjä-vanhemmille myös hyvin mullistava hetki. Ilon keskellä pienokaisen ympärillä herää myös paljon kysymyksiä ja kenties huoliakin.

Meille isommille vähäoireinen flunssa voi olla hankala vastasyntyneelle ja muutaman kuukauden ikäiselle vauvalle. Pienet vauvat ovat hyvin riippuvaisia nenähengityksestään ja runsasoireisen flunssan myötä syöminen vaikeutuu ja pahimmassa tapauksessa kehittyy sairaalahoitoa vaativa hengenahdistus. Kuumetta vauvalla ei kesähelteessäkään saa olla. Vauvojen kuumeen lämpötilaraja on 38 astetta peräsuolesta mitattuna. Kuume on aina riittävä syy hakeutua lääkärin vastaanotolle saman päivän aikana.

Onneksi pahimmat hengitystie infektiot jylläävät talvisin ja näin ollen kesällä vauvat ovat tältä osin paremmassa suojassa. Joka tapauksessa kesälläkin vastasyntyneen kanssakäymistä nuhaisten ja yskäisten henkilöiden kannattaa välttää. Hyvä käsihygienia on aina tärkeä ennen vauvan käsittelyä.

Vauvojen iho

Vauvojen ihosta kannatta huolehtia hyvin. Vastasyntyneen iholla esiintyy erilaista kirjavuutta ja näppylöintä. Nämä voivat myös korostua helteissä ja vauvan hikoillessa. Nämä ovat sinänsä vaarattomia ja normaalia. Hautuvat paikat kuten ihopoimut ja navan seutu kannattaa puhdistaa ja kuivattaa huolellisesti. Talkkia voi ripotella hautuviin kohteisiin. Perusvoiteita käytetään kuivalle iholle. Vauvan kylvetystä voidaan tehdä 1-2 kertaa viikossa. Jos iholla esiintyy selvästi märkiviä kohtia, ihon haavaumia tai leviävää punoitusta mahdollisen infektion merkkinä, on syytä näyttää vauvaa lääkärille. Monet ihon infektiot leviävät herkemmin kesällä kelien ollessa lämpimiä.

Ulkomailla kummeksutaan suomalaista perinnettä nukuttaa vauvoja ulkona talvella pakkasellakin. Talvella totutellaan lasta asteittain kylmyyteen, sen sijaan kesällä täysiaikaista vauvaa voidaan hyvin alusta alkaen nukuttaa ulkona. Kesällä, kuten talvellakin, vauvan suojaaminen viimalta ja oikea pukeminen on oleellista. Sopiva määrä vaatetusta löytyy kokeilemalla. Raajoista ja niskasta kokeiltuna ihon ei pidä olla kylmä mutta lapsen ei myöskään pidä hikoilla. Pientä vauvaa ei kesähelteilläkään makuuteta ilkosillaan ulkona, vaan aina sopiva suojakerros vaatetusta unohtamatta päähinettä.

Pientä lasta on aina suojattava auringolta. Vanhempien itse liikkuvien lasten kanssa käytetään suojaavien vaatteiden ohella myös aurinkovoiteita, mutta pienellä vauvalla suojaava vaatetus, päähine ja varjossa pysyminen ovat oleellisia.

Vauvan ruokinta

Kesähelteillä nesteen tarve voi tilapäisesti noustakin. Pieni terve vauva säätää itse omaa syömistään ja täysiaikaiset vauvan sopiva maitomäärä ensimmäisinä kuukausina on noin 1/6-osa omasta painosta. Vauvat syövät aluksi noin 3 tunnin välein. Pulloruokinnalla tätä on helppo seurata, rintamaidolla ollessa luonnollisesti vaikeampaa, mutta rintaruokitun vauvan hyvä painonousu on riittävä ravinnon saannin merkki. Lapsen painon pitäisi olla syntymäpainossa viimeistään 2 viikon iässä ja nousta vähintään noin 20 g päivässä. Isommalle vauvalle voi lisäksi tarjota vettäkin, mutta pieni vauva tyytyy syömään tiheämmin ja kerralla suuremmat määrät.

Hyttyskarkotteet

Talvivauvat pääsevät helpommalla joissakin asioissa. Hyttyset voivat tehdä reilujakin reaktioita ja paukamia vauvoille kuten isommillekin lapsille. Hyttyskarkotteet eivät sovi pienille vauvoille. Vaatetus ja hyttysverkkojen käyttö on erinomainen keino pitää hyttyset loitolla.

Lyhyt on Suomen suvi, mutta niin on vauva-aikakin, nauttikaa!


Erik Qvist,
LT, Dosentti, Lastentautien erikoislääkäri
Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema Oy


Julkaistu: MediaPlanet erikoisliite, Helsingin Sanomat 6/2016
Päivitetty  16.6.2020

FacebookTwitterLinkedIn