Influenssarokote nenäsumutteena – 5 pistämätöntä faktaa

lapsen_korona
Nenäsumutteena annettava influenssarokote on vaihtoehto pistettävälle rokotteelle. Se on tarkoitettu 2-17-vuotiaille lapsille.

Pikkujätissäkin tarjolla oleva Fluenz Tetra -nenäsumute on lapselle usein miellyttävämpi, kivuton ja vähemmän pelottava, mutta tehokas tapa rokottautua influenssaa vastaan.

1. Miksi influenssalta kannattaa suojautua?

Influenssa on flunssaa rajumpi sairaus, johon kuuluu muun muassa:

 • korkea kuume
 • päänsärky
 • lihassärky
 • nuha
 • yskä ja
 • vatsakipu

Lapset ja riskiryhmiin kuuluvat sairastavat influenssan muita useammin. Joka viides alle 3-vuotias sairastaa vuosittain influenssan. Influenssaan voi lapsilla liittyä myös ikäviä jälkitauteja, kuten korvatulehduksia. Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan.

Riskiryhmään kuuluvat myös muun muassa raskaana olevat naiset ja iäkkäät isovanhemmat. Riskiryhmien lisäksi heidän läheistensä suojautuminen influenssarokotteella pienentää riskiryhmään kuuluvien todennäköisyyttä sairastua. Siksi koko perheen kannattaa rokottautua. Pikkujätissä voitte hoitaa koko perheen rokotussuojan nopeasti kerralla kuntoon.

Influenssarokote on WHO:n tutkijoiden paras yritys minimoida riskit ja maksimoida meidän kaikkien terveys. Influenssaa ei ole kiva sairastaa ja rokote onkin terveydelle riskittömin ratkaisu. Rokotesuoja on sitä kattavampi, mitä useampi huolehtii rokotukset kuntoon ajoissa ennen influenssakauden alkua marras-joulukuussa.

2. Kenelle nenäsumutteena annettava influenssarokote sopii?

Nenäsumutteena annettava influenssarokote antaa 2-17-vuotiaille lapsille ja nuorille tehokkaan suojan influenssaa vastaan ilman pistämistä.

Lapsen tulee olla terve rokottautumishetkellä, mutta esimerkiksi nenän tukkoisuus ei haittaa. Pistettävä rokotevaihtoehto on saatavilla myös yli kuusi kuukautta vanhoille lapsille sekä aikuisille.

Nenäsumutteena annettava influenssarokotetta ei voida antaa lapsille, joilla on todettu allergia kananmunalle tai rokotteen muille ainesosille, aikaisempi vakava allerginen rokotusreaktio, aspiriini-lääkitys, huonossa hoitotasapainossa oleva astma tai vinkunaoire.

Lapsen tai lapsen lähipiirissä olevan immuunipuutos voi myös olla este nenäsumutteena annettavan rokotteen ottamiselle. Nenäsumutteen ottamisen jälkeen varotoimena on vältettävä lähikontaktia voimakkaasti immuunipuutteisen henkilön kanssa noin kahden viikon ajan.

Pikkujätin hoitaja varmistaa rokotteen soveltuvuuden lapselle keskustelemalla vanhempien kanssa etukäteen.

3. Miten nenäsumute influenssarokote annetaan lapselle?

Vastaanotolla hoitaja annostelee sumuteaineen lapselle molempiin nenäsieraimiin. Lapsi saa istua vanhemman sylissä. Rokotetta annettaessa lapsen ei tarvitse hengittää sisään. Nenäsumutteen ottaminen on kivutonta ja siksi nenäsumute soveltuu myös pienille lapsille.

4. Kuinka tehokas nenäsumute on ja miten se toimii?

Tutkimusten mukaan nenäsumute vähentää influenssan riskiä lapsella jopa tehokkaammin kuin perinteinen influenssarokote. Influenssarokotteet torjuvat yleensä noin 5-8 influenssaa kymmenestä. Kuten pistettäväkin rokote, myös Fluenz Tetra -nenäsumute sisältää neljää heikennettyä viruskantaa: kahta A-virusta, joista toinen on H1N1-virus, ja kahta B-influenssavirusta.

Rokotteen antama suoja kehittyy kahdessa viikossa. Virukset muuntuvat vuosittain, ja rokote suojaa aina kuluvan kauden viruksilta. Suojan teho vaihtelee vuosittain sen mukaan, kuinka hyvin Maailman terveysjärjestö (WHO) on onnistunut ennustamaan kyseisen vuoden viruskantoja.

5. Mitä haittavaikutuksia nenäsumuterokotteesta voi olla?

Nenäsumutteena annettava influenssarokote on ollut kansainvälisessä käytössä jo 10 vuotta. Se on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi keinoksi suojautua influenssalta.

Pienellä osalla rokotetuista esiintyy haittavaikutuksia, jotka yleensä menevät ohi nopeasti. Tyypillisiä haittavaikutuksia ovat nenän tukkoisuus ja nuhaisuus. Toisinaan lapsella voi olla lievää päänsärkyä tai lihas- ja nivelkipuja, lämpöilyä, huonovointisuutta tai ärtyneisyyttä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Neljä viikkoa nenäsumuterokotteen ottamisen jälkeen ei saa käyttää asetyylisalisyylihappoa (aspiriinia). Muuten haittavaikutuksia voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä.

Influenssarokote nenäsumutteena pähkinänkuoressa:

 • Soveltuu 2-17 vuotiaille lapsille.
 • Rokotettavan lapsen tulee olla terve, eikä hänellä saa olla kohdassa kaksi tarkemmin lueteltuja rokottamisen esteitä.
 • Usein mukavin ja helppo vaihtoehto pistoksena otettavalle influenssarokotteelle.
 • Nenäsumute on maailmalla useita vuosia käytetty valmiste, joka on todettu turvalliseksi. Yleisimmät haittavaikutukset ovat lieviä ja lyhytaikaisia.
 • Suoja kehittyy kahden viikon kuluessa ja suojaa kuluvan kauden influenssaviruskannalta.
 • Rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen kuin influenssakausi alkaa marras-joulukuussa.
 • Pikkujätissä koko perhe voidaan rokottaa kerralla, jolloin suoja on kattavimmillaan.
FacebookTwitterLinkedIn