Halloween-hauskuuksista ei tarvitse luopua korona-aikanakaan – Vinkit turvalliseen juhlintaan

halloween_korona
Lastenlääkäri Erik Qvist on sitä mieltä, että lapset tarvitsevat iloa synkän koronasyksyn keskelle.

Moni hauska asia on peruttu tältä syksyltä, mutta halloweenillä on iso etu puolellaan. Sitä juhlivien asuihin kun kuuluvat usein maskit luonnostaan, toisin kuin vaikka Linnan juhlien iltapukuihin.

– Somistukseen kuuluvat normaalistikin maskit, eli se asia on ikään kuin hoidettu, sanoo lastenlääkäri Erik QvistPikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalta.

Qvist on sitä mieltä, että lapset tarvitsevat iloa koronasynkkyyden keskellä. Siksi halloweenin vietto karkki vai kepponen -kierroksineen on tärkeä, kunhan muistaa noudattaa turvallisuusohjeita.

Qvist listasi Ylelle vinkkejä turvallisen halloweenin viettoon:

Karkki vai kepponen -kierros turvavälillä

Kierrokseenhan yleensä kuuluu vain ovellakäynti eikä sisällemeno, joten siinä mielessä karkkikeppostelu on turvallista. Kierroksen kohde voi halutessaan käyttää maskia. Turvavälit täytyy myös muistaa, vaikka karkinantaja olisi rakas mummo tai pappa. Riskiryhmäläisen halaaminen kun on valitettavasti edelleen kiellettyä.

Ei yhteistä isoa karkkikippoa

Oven avaajan ei kannata missään nimessä laittaa kaikkia karkkeja kulhoon niin, että lapset siitä niitä itse ottavat. Karkkien on hyvä olla käärepaperissa. Niiden antaja voi laittaa ne valmiiksi esimerkiksi erillisiin kuppeihin. Karkkia käsitellessä täytyy antajan muistaa hyvä käsihygienia, eivätkä hanskatkaan haittaa tee.

Liikkeelle vain parin kaverin kanssa

Korona tautina ei ole lasten parissa suuri ongelma, mutta siitä huolimatta suuressa laumassa ei kannata liikkua. Toisaalta karkkikepposteluun normaalistikin lähdetään vain yhden tai kahden kaverin kanssa, joten tästä aiheesta tuskin tulee suurta vääntöä.

Poikkeusaikana kaikki eivät avaa ovea

Iäkkäämpi sukupolvi ja muut riskiryhmäläiset eivät välttämättä avaa ovea koronaepidemian takia. Asia kannattaa hyväksyä ja siitä on hyvä kertoa lapsille ennen kierrosta.

Halloween-bileet pienellä porukalla

Korona-aikanakin lapset ovat pitäneet synttärijuhlia, mutta ne harvoin ovat mitään suuria massatapahtumia. Pienet lasten halloween-bileetkin ovat ihan ookoo, mutta riskiryhmäläisiä niihin ei tule kutsua.

Vain terveenä kierrokselle ja juhliin

Kaikkein tärkein vinkki on se, että keppostelukierrokselle tai juhliin ei mennä, jos on pieniäkin oireita. Myös karanteenissa ollessa täytyy pysytellä kotona, vaikka karkkikierros kuinka houkuttaisi.

Lähde:

Yle Uutiset / Marika Harjumaa

FacebookTwitterLinkedIn