Aivokalvontulehdus on lapsella vakava sairaus
Aivokalvontulehdus on aivoja peittävän kalvon tulehdus, jonka voi aiheuttaa virus tai bakteeri. Virusperäinen aivokalvontulehdus on yleisempi sekä lievempi kuin bakteerin aiheuttama vaikea tauti.
Bakteereista yleisimpiä aiheuttajia ovat pneumokokki ja meningokokki. Vastasyntyneillä taudin taustalla ovat tavallisemmin B-streptokokit ja harvemmin E.Coli- ja listeria-bakteeri.
Alle kaksivuotiailla sairastumisriski on suurin
Aivokalvontulehdusta aiheuttavat virukset ja bakteerit tarttuvat ihmisestä toiseen, mutta eivät välttämättä aiheuta toisessa ihmisessä samanlaista taudinkuvaa. Esimerkiksi pneumokokit voivat aiheuttaa myös korvatulehdusta ja keuhkokuumetta. Alle kaksivuotiailla lapsilla aivokalvontulehduksen riski on suurin, koska vastustuskyky on vielä kypsymätön. Taudin voi saada jopa vauvana. Heti syntymän jälkeen aivokalvontulehdus liittyy yleensä syntymän yhteydessä saatuun infektioon.
Virusperäistä aivokalvontulehdusta edeltää usein jokin muu infektiotauti, kuten esimerkiksi tietyn enteroviruksen aiheuttama infektio. Bakteeriperäisessä aivokalvontulehduksessa ei välttämättä ole sairastumista edeltäviä oireita, vaan infektio etenee nopeasti, jopa muutamissa tunneissa.
Aivokalvontulehduksen oireet ovat lapsilla vaikeammin tulkittavia
Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on vakava ja välitöntä lääkärinhoitoa vaativa sairaus. Sen tyypillisiä oireita ovat:
- kuume
- päänsärky
- oksentelu
- väsymys
- yleistilan lasku
- niskajäykkyys
- tajunnantason häiriöt
- pienillä lapsilla käsittelyarkuus sekä valittelu
Meningokokin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen voivat liittyä myös verenpurkaumat iholla.
Virusperäisen aivokalvontulehduksen oireet ovat samankaltaiset kuin bakteeriperäisessä taudissa, mutta useimmiten lievemmät ja ne etenevät hitaammin. Yleensä lapset paranevat muutamassa päivässä.
Aivokalvontulehdus voi edetä tunneissa
Aivokalvontulehduksen oireet voivat lapsilla olla vaikeammin tulkittavia kuin aikuisilla. Erityisesti pienillä lapsilla aivokalvontulehduksen tyypillisenä oireena pidetty niskajäykkyys voi puuttua. Lapsi on kuitenkin aina poikkeavan sairas.
Mikäli aivokalvontulehduksesta on pieninkin epäilys, lapsi tulee viedä pikaisesti lääkärin vastaanotolle. Aivokalvontulehdus voi edetä nopeasti aiemmin terveelläkin lapsella. Korkea kuume ja yleistilan lasku saattavat liittyä muihinkin vakaviin bakteeri-infektioihin ja ovat jo yksin syy hakeutua lääkäriin, jotta saadaan selville, mistä on kyse.
Lääkärissä lapselta otetaan verikokeita sekä aivo-selkäydinnestenäyte. Näin saadaan useimmiten selville, onko tauti bakteerin vai viruksen aiheuttama. Lisäksi yleensä tehdään aivojen magneettitutkimus. Pelkkien oireiden perusteella tautimuotoja ei voi erottaa toisistaan.
Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus vaatii sairaalahoitoa
Bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta hoidetaan antibiooteilla sairaalassa. Viruksen aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen riittää yleensä lepo ja kipulääkitys. Mikäli lapsella on voimakkaita oireita, vointia saatetaan seurata tovi sairaalassa.
Paraneminen bakteeriperäisestä aivokalvontulehduksesta on hyvin yksilöllistä. Tahti riippuu siitä, miten vakava tauti alkuvaiheessaan on. Antibioottihoito kestää yleensä viikosta kahteen viikkoon. Meningokokki-bakteerin aiheuttaman aivokalvontulehduksen yhteydessä myös lähipiirille annetaan ennaltaehkäisevä antibioottihoito, koska heidän riskinsä sairastua on kohonnut.
Jos hoito päästään aloittamaan nopeasti, paraneminen on yleensä nopeaa ja täydellistä. Bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus on kuitenkin hyvin vakava sairaus, johon liittyy kuolleisuutta ja vammautumisen riski, joskus myös riippumatta nopeasta hoidosta. Yleisin komplikaatio on kuulovaurio.
Kouluun ja harrastuksiin lapsi voi palata, kun vointi sen sallii. Tähän voi mennä pitkäkin aika.
Rokotukset suojaavat sairastumiselta
Aivokalvontulehdus on nykyään harvinainen, koska hemofilus- ja pneumokokkirokotus kuuluvat lasten yleiseen rokotusohjelmaan. Rokotteet ovat vähentäneet aivokalvontulehduksia merkittävästi. Ennen rokotuksia näiden patogeenien aiheuttamat aivokalvontulehdukset aiheuttivat merkittävää sairastavuutta ja kuolleisuutta erityisesti lasten keskuudessa.
Meningokokkirokote sen sijaan ei kuulu lasten rokoteohjelmaan, mutta riskipotilaille, kuten immuunipuutossairauksia sairastaville, on olemassa rokote myös meningokokkia vastaan.
Asiantuntijana lastentautien erikoislääkäri, lasten infektiotautien erikoislääkäri Katri Backman.