Skolioosi lapsella kannattaa hoitaa ajoissa

skolioosi_lapsella
Lapsen skolioosi hätkähdytti? Sairauden löytyminen ajoissa on hyvä juttu! Kun hoito aloitetaan lapsuusiässä, skolioosi ei pääse pahenemaan ja aiheuttamaan kurjia vaivoja aikuisena. Pikkujätin lastenortopedian erikoislääkäri Matti Ahonen kertoo, milloin lapsen skolioosia tulee hoitaa ja millaisia hoitomuotoja perinteinen luudutusleikkaus on saanut rinnalleen.

Skolioosi lapsella – mikä se on?

  • Lapsen skolioosi tarkoittaa, että lapsen selkäranka on käyristynyt vähintään kymmenen asteen mutkalle.
  • Useimmiten lapsen skolioosi syntyy esiteini-iän kasvupyrähdyksen aikana. Se voi kuitenkin kehittyä minkä ikäiselle lapselle tahansa, myös vauvoille.
  • Skolioosi on itse asiassa melko yleinen ongelma, sillä se kehittyy noin yhdeksälle prosentille suomalaisista. Suurimmalla osalla skolioosi on kuitenkin niin lievä, ettei se edellytä hoitoa. Vaikea, hoitoa vaativa skolioosi on 0,2 prosentilla suomalaisista.

Mistä lapsen skolioosin tunnistaa?

Vanhemman on yleensä vaikea tunnistaa lapsen lievää skolioosia, sillä skolioosi lapsilla on useimmiten oireeton.

Suurin osa lasten skoliooseista löydetäänkin kouluterveydenhoidon seulonnoissa.

Lapsen ryhti on aika huono – voiko kyseessä olla skolioosi?

Ryhti ei yleensä paljasta lapsen skolioosia, ellei skolioosi ole vaikea ja selkä ihan selvästi käyristynyt.

Useimmiten lapsen huonon ryhdin syy on harmiton. Ehkä lapsi on esimerkiksi selaillut kännykkäänsä huonossa asennossa. Tällaisessa tapauksessa ryhti paranee yleensä iän myötä.

Lapsen skolioosin toteaminen?

Jos kouluterveydenhoidossa on epäilty skolioosia lapsella tai lapsen ryhti huolettaa, kannattaa varata aika meille Pikkujättiin lastenortopedille.

  • Lastenortopedi tutkii lapsen selän ja mittaa skoliometrin avulla, onko lapsella skolioosi. Skoliometri on kuin vatupassi, jonka lukemasta ortopedi näkee, kiertyykö lapsen selkäranka.
  • Mikäli skoliometri kertoo, että lapsella saattaa olla skolioosi, tehdään röntgentutkimus. Siitä selviää, kuinka vaikea lapsen skolioosi on.
  • Lääkäri arvioi hoidon ja seurannan tarpeen skolioosin vaikeusasteen ja jäljellä olevan kasvun perusteella. Jos skolioosi on lievä eli alle 25 astetta, sille ei yleensä tarvitse tehdä mitään. Lapsi voi siis jatkaa ihan normaalia elämää.

Lapsen skolioosi kannattaa hoitaa ajoissa – mutta miksi?

Jos lapsen skolioosi on vaikea eli yli 25 astetta, se on tärkeää löytää mahdollisimman aikaisin. Näin hoito voidaan aloittaa ennen kuin skolioosi ehtii pahentua.

Vaikka lapsen skolioosi on yleensä oireeton, tilanne muuttuu, kun ikää tulee lisää. Yli kolmikymppisillä skolioosi aiheuttaa usein selkäsärkyjä.

Jos skolioosi on yli 45 astetta, se pahenee loppuelämän, ellei sitä hoideta. Siksi lapsen skolioosi on tärkeää hoitaa ajoissa. Kun skolioosi etenee, se voi aikuisiällä aiheuttaa ahtauttavan keuhkosairauden sekä vaikeuttaa hengittämistä. Silloin myös sydän saattaa kuormittua ja sen toiminta voi heikentyä.

Lapsen skolioosin hoito?

Lapsen vaikeaan skolioosiin on erilaisia hoitoja:

  • Kun lapsen skolioosi on yli 25 astetta ja pituuskasvua on runsaasti jäljellä, skolioosia voidaan hoitaa korsetilla. Se pysäyttää skolioosin pahenemisen. Korsetteja on kahta tyyppiä: toista käytetään vähintään 20 tuntia päivässä, toista vain öisin. Korsettityypin valinta riippuu siitä, missä kohtaa selkärankaa skolioosi sijaitsee. Korsettihoito jatkuu, kunnes lapsen pituuskasvu on pysähtynyt.
  • Jos korsettihoito ei riitä tai ei onnistu, osalle lapsille voidaan tehdä pingotusleikkaus. Se tehdään tähystyksessä, jossa selkärankaan kiinnitetään ruuveja, joiden väliin pingotetaan vaijereita. Ne suoristavat lapsen selkärangan tämän kasvaessa. Perinteiseen leikkaukseen verrattuna pingotusleikkauksesta toipuminen on nopeampaa. Myös tulokset ovat parempia kuin perinteisessä luudutusleikkauksessa.
  • Luudutusleikkaus voidaan tehdä, jos lapsen skolioosi on yli 45 astetta ja hän on tarpeeksi pitkä. Käytännössä se tarkoittaa, että lapsen pitää olla yli 10-vuotias. Luudutusleikkauksessa selän nikamiin yhdistetään ruuveilla titaanitankoja, jotka jäykistävät ja suoristavat selän. Lapset toipuvat leikkauksesta onneksi nopeasti. Kouluun voi palata kuukauden ja urheilun voi aloittaa kolmen kuukauden kuluttua. Jos leikkaus tehdään vasta aikuisena, kun vaivoja jo on, toipuminen on hitaampaa ja tulokset huonompia.

Lapsen skolioosi ja fysioterapia – auttaisiko se?

Lapsen skolioosiin ei välttämättä suositella fysioterapiaa, sillä siitä on aika vähän apua.

Jotta fysioterapia auttaisi, siellä pitäisi käydä usein ja säännöllisesti vuosien ajan, ja hyöty jäisi silti vähäiseksi.

Lapselle on usein parempi vain liikkua monipuolisesti ja pitää sillä tavoin huolta selän lihaskunnosta.

Idiopaattinen skolioosi – mitä se tarkoittaa?

Suurin osa lasten skoliooseista on idiopaattisia, mikä tarkoittaa, että vaivan syy on tuntematon. Käytännössä kuitenkin tiedetään, että lapsen idiopaattisella skolioosilla on geneettinen tausta. Skolioosin syntymiseen vaikuttavat kymmenet tai jopa sadat geenit.

Idiopaattinen skolioosi ei periydy suoraan, mutta vanhemman skolioosi lisää lapsen todennäköisyyttä sairastua siihen.

Lapsen skolioosi voi johtua myös lihassairaudesta, hermoston sairaudesta tai synnynnäisestä nikamapoikkeavuudesta.

Asiantuntijana Pikkujätin ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Matti Ahonen, lastenortopedian ja traumatologian erikoispätevyys.

FacebookTwitterLinkedIn