Jee, hiihtolomamatka – ja kuume! Mitä vakuutus korvaa, ja milloin lääkäriin?
Hiihtoloma aluillaan, lennot varattuna lämpöön ja laukut valmiina odottamassa. Päivää ennen lähtöä lapselle nousee kuume. Miten tällaisessa tilanteessa kannattaisi toimia?
– Jos matkalle lähtö mietityttää, kannattaa aina kysyä lääkärin mielipidettä. On hyvä muistaa, että jos lapsen sairastelu on alkanut jo ennen reissua, matkalla vaadittavaa hoitoa ei yleensä korvata matkavakuutuksesta, kertoo henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto If vahinkovakuutusyhtiöstä.
Vuosittain Ifissä korvataan matkavakuutuksesta yli 5 000 eri syistä peruuntunutta henkilöasiakkaiden matkaa. Talvella peruuntumisia on hieman enemmän kuin muina vuodenaikoina.
– Talvella tyypillisesti erilaiset flunssat ja influenssa aiheuttavat sen, ettei odotetulle lomamatkalle päästä. Lapsilla etenkin akuutti korvatulehdus voi estää lentomatkan. Ei ole mitenkään tavatonta, että pieni lapsi sairastuu vaikka juuri matkaa edeltävänä iltana.
Yleisimmät sairaudet, joihin lapsi sairastuu kesken ulkomaan lomamatkan, ovat vatsataudit ja erilaiset infektiosairaudet. Ulkomaisen matkakohteen bakteerikanta voi olla varsin erilainen, ja sen seurauksena lapsella voi olla ripulia, oksentelua ja kuumeilua. Niin sanottu turistiripuli on kuitenkin perusterveelle ihmiselle yleensä vaaraton. Oireita voi ennaltaehkäistä maitohappobakteereilla, joita kannattaa tarjota lapselle jo ennen matkaa.
Hiihtoloma houkuttaa, mutta lähtöä on syytä punnita
Sairaan lapsen kanssa matkustamisessa on riskinsä, ja siksi matkapäätöstä kannattaa harkita tarkasti.
– Kyseeessä on tietysti lapsen oma terveys, sillä sairastuminen voi vaatia sellaista hoitoa, jonka vuoksi reissuun lähtö ei onnistu. Lisäksi täytyy huomioida myös kanssamatkustajat. Esimerkiksi vesirokon aikana ei saa lentää lainkaan — ilmatilassa rokko tarttuu toisiin täydellisesti, jos näin voisi sanoa, kertoo lääketieteen dosentti ja lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist Lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätistä.
Jos lapsi on jo toipumisvaiheessa, vanhemman voi olla vaikea arvioida, tarvitseeko puolikuntoisen lapsen kanssa jäädä kotiin. Houkutus lomamatkasta on ymmärrettävästi suuri.
– Kiltti flunssa voi parantua lomakohteessa itsestään, samalla tavalla kuin se paranisi kotonakin. Toisaalta, jos edessä on lentoreissu, se voi pahentaa toipilaan vointia. Lentokoneen paineolosuhteet ovat hyvin erilaiset, Qvist sanoo.
Jos lennolle päätetään lähteä puolikuntoisen lapsen kanssa, hänelle on hyvä antaa kipulääkettä ennen lentoa.
– Myös puuduttavat korvatipat toimivat ensiapuna koneessa, jos lapsella on korvakipua.
Vakuutukset kuntoon
Matkavakuutus on hyvä olla voimassa, sillä se voi olla ainoa tapa saada korvausta peruuntumisesta. Matkavakuutus korvaa esimerkiksi sellaisia lentolippuja, hotellivarauksia ja etukäteen maksettuja palveluja, joita ei voi enää peruuttaa. Oman sairastumisen lisäksi matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja, jos perheen lapsi sairastuu vakavasti tai loukkaantuu kriittisesti ennen matkaa.
– Jos kyseessä on pakettimatka, matkatoimisto korvaa matkan peruuntumisen lukuunottamatta toimistokuluja. Matkavakuutus taas korvaa toimistokulut. Omatoimimatkalla peruutusehdot kannattaa tarkistaa matkaa varatessa, Koivisto kertoo.
Matkavakuutus täytyy hoitaa ajoissa. Ifillä edellytyksenä on, että matkavakuutus on hankittu ennen sairastumista ja viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa. Kätevin tapa on hankkia jatkuva matkavakuutus, joka on voimassa aina.
– Nyrkkisääntö on, että jos matkustaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, jatkuva matkavakuutus tulee yleensä edullisemmaksi kuin matkakohtainen vakuutus. Silloin vakuutus on aina voimassa riippumatta siitä, kuinka kauas matkustaa.
Matka-apteekki mukaan
Kattava matka-apteekki pelastaa paljolta, jos kesken matkan tulee äkillinen hoidon tarve. Pakkaa mukaan ainakin:
- lasten aurinkosuojavoide
- kuumemittari
- kuumetta alentava lääke
- maitohappobakteereita
- suolaliuos ja nenäsumute
- ripulijuomajauhe
- käsidesi
- laastareita
- lapsille sopiva hyttysmyrkky
Muista myös selvittää kohteessa tarvittavat rokotukset 1,5 kuukautta ennen matkaa ja ota mukaan lapsen eurooppalainen sairaanhoitokortti.
Lähde: