Nielurisaleikkauksen jälkihoito-ohje
Nielurisat sijaitsevat nielun sivuseinissä ja näkyvät suoraan suuhun katsottaessa. Nielurisaleikkauksessa nielurisat voidaan poistaa kokonaan (tonsillectomia) tai pienentää ne osittaisella poistolla (tonsillotomia).
Pian leikkauksen jälkeen voi juoda kylmiä juomia ja myöhemmin syödä kylmiä ruokia. Karkeita ja lämpimiä ruokia ei anneta leikkauspäivänä, mutta sen jälkeen saa syödä normaalisti. Lapselle helpointa on nauttia nestemäisiä ruokia kuten kiisseliä, velliä, soseita jne. Lapsen on hyvä juoda runsaasti parin viikon ajan leikkauksesta, koska se estää limakalvojen kuivumista.
Leikkauksen jälkeen kurkku voi olla kipeä runsaan viikon ajan ja kipu voi tuntua myös korvissa. Kipulääkettä tulee ottaa säännöllisesti lääkärin antaman ohjeen mukaan. Kipua voi lievittää myös jääpaloja imeskelemällä ja juomalla kylmää nestettä.
Leikkauksen jälkeen poistettujen risojen kohdalle muodostuu harmaat peitteet ja potilaan hengitys voi haista pahalle. Nestemäinen ruoka voi aluksi mennä niellessä nenään.
Kurkku voi tuntua tukkoiselta ja limaneritys lisääntyy. Limaa ei tule kakoa pois, koska se lisää jälkivuodon mahdollisuutta. Hampaat voi pestä normaalisti ja suuta saa huuhtoa syömisen jälkeen. Lievää lämpöä voi olla parina päivänä leikkauksen jälkeen.
Nielurisaleikkaukseen liittyy jälkivuodon mahdollisuus. Riski on suurimmillaan noin viikon kuluttua leikkauksesta peitteiden irrotessa. Jos vuoto on tihkuvaa, voi imeskellä jääpaloja ja laittaa jääpussin niskaan. Veri kannattaa sylkeä pois, koska nieltynä se aiheuttaa helposti pahoinvointia.
Tihkuvuodon jatkuessa tai vuodon ollessa runsasta, ottakaa yhteyttä leikkaavaan lääkäriin tai HUS/Korvaklinikalle puh.(09) 4711. Lääkäriin on myös syytä ottaa yhteyttä, jos kipu on kovaa lääkityksestä huolimatta, hengittäminen tuntuu vaikealta tai potilaalla jatkuu kuume yli kolme päivää leikkauksen jälkeen.
Saunaan ja uimaan saa mennä 10 päivän kuluttua leikkauksesta. Ponnistuksia esim. kuntourheilua, pallopelejä ja pyöräilyä on syytä välttää.
Jos tarvitsette lisäohjeita, ottakaa yhteyttä Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalle tai hoitavaan lääkäriin.