Puutiaiset eli punkit

Puutiaiset eli punkit

Julkaistu

Tarvitseeko Ahvenanmaalle, Keski-Eurooppaan tai Baltiaan matkaava aina puutiaisaivotulehdusrokotetta?
Näillä alueilla esiintyy puutiaisaivotulehdusta, joten tartuntariski on olemassa. Oleellista kuitenkin on, mitä matkalla aikoo tehdä. Jos viettää kaupunkilomaa, ei rokotetta tarvitse. Rokotetta suositellaan niille, jotka liikkuvat luonnossa ja siten altistuvat puutiaisaivotulehdusvirukselle.

Tehoaako rokote borreliaan?
Rokote ei tehoa borreliaan. Borreliaa vastaan ei ole rokotetta – sitä vastaan voi suojautua vaatetuksella ja jokailtaisella punkkisyynillä.

Estääkö rokote punkkia puremasta?
Rokote ei estä punkkia kiinnittymästä ihoon – rokote ehkäisee ainoastaan infektoituneen punkin levittämää puutiaisaivotulehdusta.

Millaisessa maastossa punkkeja esiintyy?
Aivotulehdusta levittävä punkki viihtyy kosteassa, vehmaassa maastossa. Punkkien tyypillisiä esiintymisalueita ovat lehdot, pellonpientareet, rantapensaikot ja korkeat heinikot.

Kuinka paljon puutiaisaivotulehdusvirusta esiintyy punkeissa verrattuna borreliaan?
Ahvenanmaalla yksi 100 – 200 punkista kantaa TBE-virusta. On arvioitu, että esimerkiksi Helsingissä yksi kolmesta punkista kantaa borreliabakteeria.

Voivatko kotieläimet tartuttaa ihmiseen punkkeja?
Koira tai kissa voi tuoda punkkeja turkissaan sisätiloihin, missä ne voivat siirtyä ihmiseen. Jos eläimen kanssa esimerkiksi nukutaan samassa sängyssä, punkit voivat siirtyä ihmiseen.

Voiko puutiaisaivotulehdus tarttua muuten kuin punkeista?
Puutiaisaivotulehduksen voi saada myös infektoituneiden lehmien, vuohien ja lampaiden pastöroimattomasta maidosta. Pastöroimattomien meijerituotteiden nauttimista onkin syytä välttää alueilla, joilla tautia esiintyy.
On myös huomattava, että kolmasosa sairastuneista on saanut viruksen punkin pienikokoisen nuoruusmuodon välityksellä eikä siksi muista kohdanneensa punkkia.

Miten punkin puremaa voi ehkäistä? Miten punkki irroitetaan?
Punkin puremalta voi suojautua vaatetuksella. Hyvä keino on pukeutua pitkähihaisiin vaatteisiin ja vetää pitkävartiset sukat housunlahkeiden yli. Voi myös kokeilla vaatteisiin suihkutettavia hyönteiskarkotteita. Jos liikkuu alueella, jolla on runsaasti punkkeja, kannattaa ulkona liikkumisen jälkeen tarkistaa iho ja vaatteet. Suihkussa käymällä voi poistaa iholta ja hiuksista vielä kiinnittymättömiä punkkeja. Punkki monesti hakee jonkin aikaa sopivaa paikkaa kiinnittyä.
Ohjeita suojautumiseen ja punkin irrottamiseen

lähde: thl.fi/Terveyden ja hyvinvoinnin laitos


Kysy lisää punkkirokotteista henkilökunnaltamme tai varaa jokaiselle rokotettavalle oma vastaanottoaika (rokotamme koko perheen).

Neuvontapalvelu ja ajanvaraus puh. 010 380 8000.   

Voit varata punkkirokoteajat Rokotushoitajaltamme internetajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 380 8000.

sivu päivitetty 21.3.2019

« Takaisin ajankohtaista osioon