Puhelinvastaanotto

Puhelinvastaanotto

Puhelimitse tapahtuvalla etävastaanotolla voidaan ottaa kantaa lasten terveyden ja sairauden ongelmiin sekä antaa neuvoa ongelmien ja huolien ratkaisemiseksi asiantuntijan toimesta.

Puhelinvastaanotto on maksullinen, ajanvarauksellinen etävastaanotto puhelimitse, jossa lääkäri soittaa sinulle sovittuna ajankohtana.

Ajan varaaminen

Ajan voit varata internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvarauspalveluun 010 380 8000.
Vapaat puhelinvastaanottoajat näet internetajanvarauksessa valitsemalla hakukentästä toimipisteeksi Pikkujätti Etävastaanotto.

Jos et löydä haluamallesi asiantuntijalle sopivaa aikaa, ota yhteyttä neuvontapalveluumme. Puhelinvastaanottoaikoja on tarjolla osalle asiantuntijoistamme.

Puhelinvastaanottoajan varauksesta saat antamaasi matkapuhelinnumeroon vahvistuksen sekä muistutuksen  tekstiviestillä 24h ennen varattua aikaa.

Asiantuntija soittaa sinulle sovittuna ajankohtana. Varmista, että olet tällöin vapaana ja puhelin on lähellä. Hänelle ei voi soittaa takaisin. Perumattomasta puhelinvastaanottoajasta veloitetaan 50% käynnin hinnasta.

Mahdolliset muutokset  vähintään 12 tuntia ennen varattua aikaa joko ajanvarauksen vahvistusviestissä olevan peruutuslinkin kautta, tai soittamalla numeroon 010 380 8000. Aikaa ei voi perua sähköpostitse.

HUOM! Muistathan tarkistaa yhteystietosi ja tarvittaessa päivittää vaihtunut puhelinnumerosi PikkuTiedot -palvelussamme, jotta lääkäri osaa soittaa oikeaan numeroon.

Varaa puhelinvastaanotto tästä

Mitä lapsen asioita voi hoitaa puhelinvastaanotolla?

Puhelimitse tapahtuvalla vastaanotolla voidaan ottaa kantaa lasten terveyden ja sairauden ongelmiin sekä antaa neuvoa ongelmien ja huolien ratkaisemiseksi asiantuntijan toimesta.

Puhelinvastaanotolla voidaan hoitaa esimerkiksi:

 • Reseptin uusimiset
 • Lääkärin konsultointi aiemmin vastaanotolla hoidettuun asiaan
  (esim. kastelu, ummetus, astma tai allergia-asiat)
 • Lääkitys-  tai ruokavaliokokeilujen kontrollit
 • Allergiaoireet siitepölyaikana, astmaan liittyvät kontrolliasiat
  (reseptin uusinnat, lääkitysohjeet).
 • Kontrollilaboratoriovastausten läpikäyminen yleensä ennalta sovitusti, jos vaiva ei ole akuutti
 • Kysymykset koronavirukseen liittyen

Puhelimitse ei hoideta:  akuutit hätätilanteet, hengenahdistus, rintakipu, voimakasoireiset infektiot tai kiputilat, antibiootit infektiosairauksien hoitoon.

Antibioottihoidot edellyttävät lähes poikkeuksetta fyysistä tutkimusta ja/tai laboratoriotutkimusten tekemistä. Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ei määrätä etävastaanotolla.

 

Reseptien kirjoittaminen puhelimitse

Reseptit laaditaan tarvittaessa potilastietojärjestelmämme kautta Kanta-ohjelmaan. Reseptit ovat saatavilla haluamastasi apteekista kela-kortilla.

Reseptien laatiminen edellyttää, että lääkäri pystyy arvioimaan kyseisen lääkehoidon tarpeellisuuden lapselle. Lapsilla on aikuisiin nähden huomattavasti vähemmän pitkäaikaissairauksia. Lasten lääkehoito on osa kokonaisvaltaista hoitopolkua, jossa tapauskohtaisesti seurataan ja arvioidaan jokaisen yksittäisen lääkkeen tarpeellisuutta.

 

Laboratoriotutkimukset ja muut lähetteet puhelimitse

Etälääkäri voi määrätä Pikkujätin laboratorioon tutkimuslähetteitä, jos lähetteen tekeminen ei edellytä potilaan tutkimusta. Etälääkäri sopii vielä erikseen tulevan hoidon ja vastausten saamisesta potilaan kanssa.

Jatkolähetteet muihin tutkimuksiin tai toimenpiteisiin sovitaan lääkärin kanssa.

 

Todistusten kirjoittaminen puhelinvastaanotolla

Etävastaanotoilla lääkäri voi joissakin tilanteissa harkinnanvaraisesti laatia todistuksia, kuten sairauspoissaolotodistuksia lapsen sairastamisesta vanhemman työnantajaa varten.

Esim. ruokavaliotodistusten uusiminen voidaan tehdä puhelinvastaanoton yhteydessä.

 

Maksaminen ja kuitti

Voit maksaa puhelinvastaanoton nyt mm. verkkomaksuna, useilla eri maksukorteilla tai MobilePayllä, ja tulevaisuudessa vielä useammalla tavalla. Vastaavasti luovumme etukäteen maksukortille tehtävästä katevarauksesta, joka helpottaa vastaanoton varaamista.

Maksaminen on turvallista. Maksaminen tapahtuu kotimaisen maksuvälittäjämme Paytrailin verkkopalvelussa. Paytrail on Suomen suurin verkkomaksupalvelu, ja sille on myönnetty turvallisen maksamisen Safe Pay -sertifikaatti.

Palvelusta on mahdollista saada Kela-korvausta. Tallentamalla PikkuTiedot -palveluun lapsen Kela-kortin kuvan (kuva molemmista puolista), saat Kelan suorakorvauksen.

Eritellyn kuitin esimerkiksi vakuutusyhtiötä varten saat kätevimmin PikkuTiedot -palvelusta, kohdasta ”Laskut”. Saat lisäksi kuitit verkkomaksusuorituksista ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Hinnoittelusta voit lukea tarkemmin täältä.

 

Seuraavat asiat on hyvä varmistaa ennen etävastaanottoa:

 • Ovatko huoltajien puhelinnumerot ja muut yhteystiedot ajan tasalla?
  Jos lapsesi on jo Pikkujätin asiakas, muuttuneet yhteystiedot voit päivittää itse lapsen tietoihin PikkuTiedot-palvelun kautta tai soittamalla Pikkujätin neuvontapalveluun  010 380 8000.
 • Onko lapsi vähintään 12 -vuotias? Jos asioit 12 vuotta täyttäneen nuoren asioissa, on tarpeen saada hänen suostumuksensa. Tämä tapahtuu kätevimmin, jos nuori on mukana keskustelussa ainakin alussa tai muulla tavoin pystytte viestittämään nuoren luvan asiointiin (perustuu lainsäädäntöön ja alaikäisen oikeuksiin).
 • Oletko hyväksynyt potilastietojen luovutuksen?
  Huoltaja voi antaa luvan alle 10-vuotiaan lapsen potilastietojen luovutukseen Omakanta-palvelussa. Yli 10-vuotiaiden tulee tehdä se itse omilla verkkopankkitunnuksillaan verkossa. Kun lapsen terveystiedot seuraavat mukana, hoidon jatkuvuus ja suunnitelmallisuus paranee.
 • Onko lapsi ollut äskettäin hoidossa tai tutkimuksissa muualla?
  Ota esille muiden lääkärikäyntien sairauskertomukset ja tutkimustulokset. Tiedot Pikkujätin käynneistä löytyvät potilastietojärjestelmästämme.
 • Onko lapsella sairauskuluvakuutus?
  Tarkista korvaako vakuutus etävastaanoton.
 • Onko lapsella käytössä lääkkeitä?
  Ota esille tiedot lapsen käyttämistä lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen.

 

Varaa puhelinvastaanotto tästä

Tutustu myös Pikkujätin lastenlääkäreiden chat-palveluun PikkuTsättiin!