Pikkujätin uniohjaaja

Pikkujätin uniohjaaja

Julkaistu

Uni on supervoima, etenkin lapsille. Unta ei voi korvata muuten kuin nukkumalla ja laadukas uni tukee lapsen kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Ei ole sattumaa, että lasten unen tarve on suurempi kuin meidän aikuisten. Lempein tapa tukea lapsen unta onkin aloittaa hyvään uneen kannustavien asioiden tekeminen jo vauvan ensikuukausien aikana. Näin vauva kulkee pehmeästi kohti ehjiä öitä.

Joskus käy niin, että hyvistä aikeista huolimatta, öistä on tullut resuisia ja lasta joudutaan ohjaamaan kohti uutta tapaa nukahtaa ja nukkua. Kun perhe valmistautuu pienen tai isommankin lapsen unikouluun, sitoo se molemmat vanhemmat saumattomaan yhteistyöhön. Ymmärtämällä, mistä lapsen rikkonaiset unet johtuvat ja tekemällä eri kehitysvaiheisiin ja ikäkausiin sopivia toimenpiteitä on mahdollisuus löytää tie kohti ehjiä öitä. Kun lapsen unen laatu paranee, jaksavat yleensä vanhemmatkin paremmin.

Olen ammatiltani terveydenhoitaja ja lisäkouluttautunut uniohjaajaksi. Teen uniohjausta 0-17 –vuotiaille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Minun luokseni voi tulla juttelemaan hyvästä unesta ja sen avaimista; myös silloin, kun perheeseen vasta odotetaan lasta. Olen työskennellyt sekä neuvolassa, että kouluterveydenhuollossa ja ylläpidän Facebookissa vertaistukeen perustuvaa Muksuperheen uni -keskusteluryhmää. Lisäksi toimin Uniliiton hallituksessa ja tuotan sisältöä heidän nettisivuilleen ja Uniuutiset -lehteen.


Tiedoksi Uniohjaukseen tuleville:

Uniohjausta varten täytetään esitietolomake ja unipäiväkirja, jotka voi tulostaa Palvelut-sivun alta kohdasta uniohjaus. Vanhemmat tuovat vastaanotolle valmiiksi täytetyt lomakkeet. Esitiedot, unipäiväkirja ja vastaanotolla käydyt asiat ovat pohjana perheelle laadittavassa yksilöllisessä unisuunnitelmassa. Tämä suunnitelma toimitetaan perheelle sähköpostitse jälkikäteen.

Vastaanotolle tulevat molemmat vanhemmat ja lapsi. Näin mahdollistetaan laadukas ja yksilöllinen työskentely koko perheelle. Mikäli vastaanotolla nousee esiin epäily uniongelman terveydellisestä syystä, ohjataan perhe parhaan asiantuntijan lisätutkimuksiin. Kun perhe on aloittanut unikoulutuksen, he voivat halutessaan varata seurantasoittoaikoja, jolloin voimme keskustella mieltä askarruttavista asioista ja varmistaa asioiden sujumisen myös jatkossa. Seurantasoittojen määrä ei ole rajattu ja niillä on erillinen hinta/ puhelu. HUOM! Uniohjausta ei voi aloittaa puhelimitse, vaan se vaatii aina alkuvastaanoton.

Sari Tammikari
Terveydenhoitaja, uniohjaaja
Ajanvaraus

« Takaisin ajankohtaista osioon