Pienten lasten vatsavaivat

Pienten lasten vatsavaivat

Julkaistu

Vatsakivun epäily pienellä lapsella on verraten yleistä. Jos lapsella on tyytymättömyyttä, itkuisuutta ja levottomuutta epäilevät vanhemmat monesti lapsellaan myös vatsakipua.

Vauvat itkun taustalla voi olla monta syytä, mm. nälkä, kipu, väsymys, liian kuuma tai kylmä. Pieni lapsi reagoi kokonaisvaltaisesti epämiellyttäviin asioihin kuten kipuun ja vatsakivun tulkinta pienellä lapsella on vaikeaa. Äiti ja isä tuntevat lapsensa parhaiten. On tärkeää, että terveydenhoitaja ja lääkäri kuuntelevat hyvin ja selvittävät perheen kanssa yhdessä lapsen oireita perusteellisesti. On tärkeää, että perheelle jää tunne, että he tulevat kohdatuksi. Sitä kautta löytyy useimmiten ratkaisu ongelmiin.

Vauvan ensimmäiset merkittävät kontaktit vieraisiin valkuaisiin alkavat, kun lapsi siirtyy rintaruokinnasta saamaan vastikemaitoa tai lisäruokia. Monet vauvat tarvitsevat useita kokeiluannoksia ennen kuin uusi maku tulee tutuksi ja ruoka alkaa maistua. Uusien ruokien aloitukseen saattaa joillakin lapsilla liittyä lieviä oireita, kuten ilmavaivoja, jotka menevät ohi, kun lapsi on syönyt ruokaa useamman kerran. Asiasta ei ole tutkittua tietoa. Vauvan suolisto ja etenkin suolen immuunijärjestelmä tarvitsee kontakteja uusiin valkuaisiin uusien ruokien muodossa ja ympäristön mikrobeihin kehittyäkseen normaalisti. Norjalaisen tutkimuksen mukaan jopa 30 % vanhemmista epäilee lapsensa saavan oireita ruoka-aineesta yleisimmin vihanneksista, mutta usein myös lehmänmaidosta. Lohdullista oli kuitenkin, että 6 kk myöhemmin kysyttäessä oiretta ei enää ilmennyt epäillystä ruoasta. Suomalaisen allergiaohjelman yhtenä tavoitteena on sietokyvyn lisääminen.
Turhia välttämisruokavalioita on monessa kunnassa päiväkotiruokailussa onnistuneesti karsittu ja parannettu perheiden elämänlaatua.

TYYPILLISIN RUOKA-­AINEALLERGIAN OIRE ON IHOTTUMA

Ruoka­aineallergiaa on vain 5–7 % kaikista lapsista. Suolistoperäiset oireet ruoista ovat mahdollisia mutteivät yleisiä. Oireet ilmenevät tällöin nopeasti tietyn  ruoka-aineen jälkeen oksenteluna ja ripulina. Lapset voivat olla itkuisia. Yleisemmin ruoka-aineet aiheuttavat kuitenkin välittömiä iho-oireita kuten ihon punoitusta ja nokkosrokkoa ja atooppisen ihottuman merkittävää pahenemista oireita aiheuttavan ruoan syömisen jälkeen. Tyypillistä on, että oireet ilmenevät nopeasti yleensä 10–20 minuutin kuluessa syömisestä ja toistuvasti. Tavallisimmat ruoka-allergiaa aiheuttavat ruokaaineet ovat lehmänmaito, kananmuna ja vehnä, joita esiintyy 1–2 %:lla. Jos ruoka­aine ei ole lapsen kasvulle keskeinen kuten mansikka tai tomaatti voi sen jättää ruokavaliosta pois ja kokeilla uudestaan esimerkiksi puolen vuoden kuluttua. Jos ruoka on keskeinen lapsen kasvulle ja kehitykselle mm. lehmänmaito ja vilja, tulee asiaa tutkia tarkemmin eikä niitä pidä omin päin poistaa ruokavalioista pitkäksi aikaa.

Jos ruoka-aine ei ole lapsen
kasvulle keskeinen kuten
mansikka tai tomaatti voi sen
jättää ruokavaliosta pois ja
kokeilla uudestaan esimerkiksi
puolen vuoden kuluttua.

Allergiaohjelman tavoitteena on löytää oikeasti allergiset lapset ja auttaa heitä. Todettu ruoka-allergia paranee onneksi nopeasti. Maitoallergiasta useimmat lapset ovat jo 2–3 vuoden iässä toipuneet, etenkin jos oireet ovat ilmenneet suoliston alueelta ja allergiatestit ovat olleet kielteisiä. Yli vuoden ikäisellä lapsella uuden ruoka allergian ilmeneminen on harvinaista.

TAVALLISESTA TAAPERORIPULISTA EI TARVITSE HUOLESTUA

Vuoden ikäisillä lapsilla ilmenee useasti löysiä ulosteita, joita voi tulla useamman kerran päivässä ja sisältää osin sulanutta ruokaa kuten porkkanan paloja tai marjoja. Jos lapsi on muuten tyytyväinen ja kasvaa hyvin on kyseessä usein taaperoripuliksi nimetty oire. Se on hyvänlaatuinen ja itsestään rauhoittuva oire eikä vaadi hoitoa eikä ruokavaliomuutoksia vaan normaali iänmukainen ruoka on sopiva.

Jos lapsella on ripulia tai löysiä ulosteita eikä ole tyytyväinen ja voi olla kivulias, itkuinen tai kasvaa huonosti on syytä selvittää, ettei lapsella ole keliakiaa, jota esiintyy 1–2 % suomalaisista. Se ilmenee useimmin myöhemmin lapsuudessa ja nuorilla aikuisilla ja on yleisempi, jos suvussa esiintyy keliakiaa. Oireet johtuvat etenkin vehnän gluteenin aiheuttamasta suolen limakalvon tulehduksesta ja diagnosoidaan veren vasta-aineista ja suolinukan koepalasta. Se edellyttää elinikäistä vehnän, ohran ja rukiin välttämistä.

Laktoosi-intoleranssi on pääsääntöisesti aikuisten ja kouluikäisillä lapsilla ilmenevä vaiva eikä yleensä aiheuta oireita alle kouluikäisillä lapsilla. Oireita ovat löysät ulosteet, ilmavaivat ja vatsakipu.
Jos lapsi ulostaa harvoin, uloste on kovaa tai ulostaminen vaikeaa ja kivuliasta on syytä selvittää, onko lapsella ummetus. Silloin on usein kyse vähäisestä kuidun saannista ja niukasta nesteen juomisesta. Ulostamistottumukset on syytä selvittää.

Perhettä on tärkeää tukea vatsakipua epäiltäessä. Lieviä ja todennäköisesti ohimeneviä oireita voi jäädä seuraamaan jonkin aikaa. Perhe ei kuitenkaan saa jäädä huolensa kanssa yksin ja siksi pitää sopia yhteydenottotavasta elleivät oireet rauhoitu. Jos oireet ovat voimakkaat tai jatkuvat on syytä selvitellä lapsen oireita uudelleen.

Asiantuntijana Mikael Kuitunen
lastentautien ja allergologian erikoislääkäri, LT, dosentti

« Takaisin ajankohtaista osioon