Lastenlääkärin terveiset

Lastenlääkärin terveiset

Julkaistu 19.3.2020

päivitetty 17.4.2020

Hyvä Pikkujätin asiakas,

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia herättää paljon huolta Suomessa ja muualla maailmassa. Muutama asia on hyvä muistaa koronaviruksen aiheuttamasta COVID-19 -tartuntatautiepidemiasta.

Tauti on lähtökohtaisesti lapsilla lievempi, mutta lapsi voi tehokkaasti levittää tautia riskiryhmiin kuuluviin ihmisiin kuten vanhuksiin.
Tautiin ei ole parantavaa täsmähoitoa ja hoito, joka annetaan on oireenmukaista hoitoa.
Tauti on oireiden perusteella vaikea tai mahdoton erottaa muista hengitystieoireita aiheuttavista viruksista.

Yleisestä matkailukiellosta huolimatta taudin voi saada myös kotimaasta.

Viranomaisten tavoitteena on hillitä tartuntojen määrän nopeaa etenemistä ihmisten keskuudessa. Tämän takia on hyvä tiedostaa seuraavia asioita:

Jos lapsen yleisvointi on hyvä, tiedolla, onko kyseessä koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatauti ei ole keskeistä merkitystä, koska useat tavanomaisemmat taudit aiheuttavat samanlaisia oireita.
Koronaviruksen keskellä on toistaiseksi suuri joukko muitakin sairauksia, jotka vaativat huomiota ja näiden hoitamatta jättäminen pitkäksi aikaa ei yleensä ole viisasta. Oireiden taustalla voi olla myös muita vakavia infektioita, jotka vaativat nopeata kannanottoa.

Jos lapsen vointi heikkenee ei kannata jäädä tartunnan pelossa kotiin, vaan silloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle arvioon ja hoitoon.

Kaikissa lapsen hoitoon liittyvissä kysymyksissä, oli sitten koronavirustaudin epäilyä tai muuta askarruttavaa, voit aina olla yhteydessä Pikkujätin neuvontapalvelun numeroon 010 380 8000 ja/tai suoraan Pikkujätin etävastaanottopalveluihin PikkuTsätti-palveluun tai varaamalla aika Pikkujätti etäpuhelinvastaanotolle.

Pikkujätti huolehtii Sinusta ja lapsestasi

On paljon asioita, joita ei voida hoitaa etänä ja tämä luonnollisesti korostuu lapsipotilaiden joukossa.

Kun saavut asemalle, on hyvä asioida mieluiten vain yhden aikuisen kanssa ilman sisaruksia. Asemalle ei pidä tulla liian aikaisin ennen sovittua ajanvarausta. Infektiopotilaat hoidetaan erillään potilaista, joilla ei ole infektio oireita, osittain yhteistyössä Lääkärikeskus Aavan kanssa. Infektiopotilaat eristetään myös toisista infektio potilaista.Pikkujätille on oleellisen keskeistä, että myös infektiossa olevat potilaat voivat asioida sujuvasti altistumatta muille infektioille ja tällä hetkellä erityisesti COVID-19 infektiolle. Näillä toimenpiteillä varmistetaan, että Sinä ja potilaasi voivat asioida meillä sujuvasti oli asianne mikä tahansa.

Helsingissä 27.3.2020

Erik Qvist
Johtava lääkäri
Dosentti, LT, Lastentautien erikoislääkäri
Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemat

KATSO PIKKUJÄTIN ASIOINTIOHJEET 

LUE LISÄÄ