Lastenlääkärin terveiset

Lastenlääkärin terveiset

päivitetty 7.7.2020

Hyvä Pikkujätin asiakas,

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia herättää edelleen paljon huolta Suomessa ja muualla maailmassa. Muutama asia on hyvä muistaa koronaviruksen aiheuttamasta COVID-19 -tartuntatautiepidemiasta.

Taudin oireet; kuume, hengitystieoireet kuten yskä, kurkkukipua ja joskus suolioireita kuten löysävatsaisuutta, eivät mitenkään eroa muista erilaisten virusten aiheuttamista tavallisemmista taudeista. Sinänsä on siis mahdollista, että näillä oireilla voi olla COVID-19, mutta tällä hetkellä on huomattavasti todennäköisempää, että taustalla on jokin muu aiheuttaja.

Pikkujätissä emme ole juuri COVID-19 tartuntoja lapsilla havainneet. Lapsilla tautia esiintyy hyvin vähän ja vakavaa muotoa ei juuri koskaan.

Tautiin ei ole parantavaa täsmällistä hoitoa ja hoito, joka annetaan, on oireenmukaista hoitoa. Näin ollen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ei ole niinkään lapsen kannalta oleellista onko oireiden taustalla COVID-19 vai muu infektio.

Kuten kaikissa taudeissa, lasta on syytä pitää kotona, kunnes oireet väistyvät. Näin estetään myös mahdollinen COVID-19 infektion leviäminen.

Jos lapsen yleisvointi heikkenee, on aina syytä hakeutua heti hoitoon. Kotiin ei myöskään tässä tilanteessa kannata tartunnan pelossa jäädä.

Kaikissa lapsen hoitoon liittyvissä kysymyksissä, oli sitten koronavirustaudin epäilyä tai muuta askarruttavaa, voit aina olla yhteydessä Pikkujätin neuvontapalvelun numeroon 010 380 8000 ja/tai suoraan Pikkujätin etävastaanottopalveluihin PikkuTsätti-palveluun tai varaamalla aika Pikkujätti etäpuhelin– tai videovastaanotolle.

Pikkujätti huolehtii Sinusta ja lapsestasi

On paljon asioita, joita ei voida hoitaa etänä ja tämä luonnollisesti korostuu lapsipotilaiden joukossa.

Kun saavut asemalle, on hyvä asioida mieluiten vain yhden terveen aikuisen kanssa ilman sisaruksia. Asemalle ei pidä tulla liian aikaisin ennen sovittua ajanvarausta.

Kun saavut asemalle, ilmoittaudu henkilökunnalle, jos lapsellasi on hengitystieoireita, kuumetta tai löysävatsaisuutta. Asemalla on hyvä pitää etäisyyttä toisiin potilaisiin. Asemilla on tarjolla käsidesiä, kasvomaskeja isommille lapsille ja aikuisille, jos näin toivotte.

Helsingissä 7.7.2020

Erik Qvist
Johtava lääkäri Dosentti, LT, Lastentautien erikoislääkäri
Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasema

 

KATSO PIKKUJÄTIN ASIOINTIOHJEET