Koronavirustesti lapselle

Koronavirustesti lapselle

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa lapsellasi, varaathan ensin ajan lääkärin (etä)vastaanotolle. Teemme testausta lääketieteellisen arvion perusteella, eli koronavirustestiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Voit varata lapsellesi ajan näytteenottoon Pikkujätin nettiajanvarauksesta (valitse palveluksi Laboratorio) tai soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000.

Miten varaan lapselleni ajan koronatestiin?

Kun lääkäri on todennut (etä)vastaanotolla tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen testitutkimukseen. Tässä yhteydessä sovitaan myös miten tutkimustulos ilmoitetaan.

Voit tämän jälkeen varata lapsellesi ajan koronaviruksen näytteenottoa varten Pikkujätin nettiajanvarauksesta (valitse palveluksi Koronanäytteenotto) tai soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000. Otathan lapsen Kela-kortin esille valmiiksi. Saat vahvistuksen varatusta ajasta tekstiviestinä.

Potilaan tulee olla kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan. Mikäli lääkäri arvioi, etteivät koronavirustestauksen kriteerit täyty, lääkäri antaa kotihoito-ohjeet.

Missä Pikkujätin toimipisteissä koronavirustestauksia tehdään?

Pikkujätissä koronatestejä tehdään toistaiseksi Itäkeskuksen, Järvenpään, Kampin, Myyrmäen ja Tapiolan lääkäriasemilla. Tampereella koronatestejä tehdään 9.11. alkaen.
Näyte otetaan Pikkujätin tiloissa, jotka on suunniteltu lapsia varten ja hoitajamme ovat tottuneita lasten näytteenottoon.

Koronatestauksia tehdään myös Lääkärikeskus Aavassa, lisätietoja Aavan nettisivuilta.

Koronatestiin valmistautuminen ja saapuminen

Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, sillä testauspaikalle ei voi tulla turvallisuussyistä odottamaan. Suosittelemme, että testaukseen saavutaan autolla.

Suojaudumme kaikissa hoitotilanteissa viranomaisten suosittamalla tavalla ja pidämme erityistä huolta hygieniasta. Toimipisteissä ohjaamme infektio-oireiset potilaat heille varattuun tilaan. Meille on turvallista tulla.

Koronavirustestissä näytteen ottavat hoitajat ovat pukeutuneet suojaimiin päästä varpaisiin, eli heillä on myssyt, visiirit, maskit, suojatakki ja suojakäsineet.

Koronavirusnäyte otetaan näytteenottotikulla lapsen nenänielusta eli sieraimesta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta se on nopeasti ohi.

Koronavirustestin tulokset

Koronatestin tulos valmistuu 1-3 vuorokauden kuluessa. Tämän ajan testattavan potilaan tulee olla karanteenin kaltaisissa oloissa kotona. Tulosten valmistuttua tulokset saa ennakkoon sovitulla tavalla.

Jos lapsen koronatestin tulos on negatiivinen, näet vastaukset nopeiten Pikkujätin PikkuTiedot –palvelusta. Vastaus lisätään myös Kanta-palveluun. Positiivisesta vastauksesta soitetaan aina asiakkaalle.

Mikäli lapsen koronatestin tulos on positiivinen, saatte lääkäriltä toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Henkilökuntamme selvittää puhelimitse myös tartuntaketjuun liittyviä taustatietoja ja ilmoittaa tiedot kotikuntasi tartuntatautivastaavalle. Saatte pian myös yhteydenoton kotikuntasi infektiolääkäriltä, joka tekee virallisen päätöksen eristyksestä ja antaa tarkempaa tietoa mahdolliseen jatkohoitoon liittyen.

Lapsen tai nuoren koronatestin hinta ja maksaminen

Koronavirustestauksen hinta on Pikkujätissä 202 euroa. Kela-vähennyksen (56 euroa) jälkeen asiakkaan maksettavaksi jää 146 euroa. Summa maksetaan kassalla.

Huomaathan, että (etä)vastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo tuloksen ja tekee arvion sekä suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto.


LUE LISÄÄ KORONAVIRUKSESTA LAPSILLA