Koronavirustesti lapselle

Koronavirustesti lapselle

Mikäli lapsellasi on hengitystieinfektion oireita, epäilet koronavirustartuntaa tai tarvitset koronatestin muusta syystä, ole yhteydessä neuvontapalvelu- ja ajanvarausnumeroomme 010 380 8000. Teemme koronatestausta lääketieteellisen arvion perusteella. Koronavirustestiin tarvitaan siis aina lääkärin lähete.

Voiko kyseessä olla korona?

Flunssaoireisen lapsen kohdalla moni huoltaja pohtii voiko kyseessä olla koronavirustartunta. Lapsilla koronatartuntoja on kuitenkin todettu vähän, minkä vuoksi on todennäköisempää, että hengitystieoireiden taustalla on jokin muu aiheuttaja kuin koronavirus. Perheessä todettu koronatartunta lisää selvästi lapsen riskiä sairastua.

Koronavirusinfektion oireet

Koronatartunnan oireet ovat täysin samat kuin muissakin virusten aiheuttamissa tavallisemmissa hengitystieinfektioissa. Oireita ovat muun muassa:

  • kuume
  • yskä
  • nuha
  • kurkkukipu
  • päänsärky
  • suolisto-oireet kuten löysävatsaisuus (harvinainen)

Pikkujätissä koronavirustartuntoja on todettu lapsilla hyvin vähän, ja kaikki tartunnat ovat olleet lieväoireisia.

Lieväoireisuudesta huolimatta koronatartuntojen löytäminen on erittäin tärkeää, jotta lapsi eristetään ja vähennetään taudin leviäminen ja erityisesti riskiryhmien sairastuminen.

Yhtä tärkeää on päästä mahdollisten muiden oireiden taustalla olevien infektioiden, kuten influenssan ja angiinan, jäljille.

Kuinka toimia, kun lapsellani ilmenee hengitystieinfektio-oireita tai epäilen koronavirustartuntaa?

Jos lapsellasi ilmenee hengitystieinfektion oireita, Pikkujätissä pystymme selvittämään pikamenetelmillä sekä mahdollisen koronatartunnan että muita keskeisiä tauteja samalla käyntikerralla. Koronatestin pikatestinä toimi antigeenitesti, jolla vastaus saadaan noin kahden tunnin kuluessa näytteenotosta.

Teemme myös koronan PCR-testejä, joiden tulos valmistuu 1-2 vuorokauden kuluessa.

Lääkäri määrittää, mikä testi/testit sopivat lapsesi tilanteeseen parhaiten, joten sinun ei tarvitse osata itse pyytää tiettyä testiä.

Mikäli lapsellasi on hengitystieinfektio-oireita, epäilet koronavirustartuntaa tai tarvitset koronatestin muusta syystä, ole yhteydessä neuvontapalvelu- ja ajanvarausnumeroomme 010 380 8000. Teille varataan aika lääkärin etä- tai lähivastaanotolle. Lähivastaanotolla mahdolliset tutkimukset voidaan tehdä saman tien.

Mikäli lapsellesi tehdään etävastaanotolla sähköinen lähete koronan PCR-tutkimukseen, voit varata ajan näytteenottoa varten Pikkujätin nettiajanvarauksesta (valitse palveluksi Koronatesti) tai soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000. Otathan lapsesi Kela-kortin valmiiksi esille. Saat vahvistuksen varatusta ajasta tekstiviestinä.

Mikäli lääkäri arvioi, etteivät koronavirustestauksen kriteerit täyty, saatte lääkäriltä kotihoito-ohjeet lapsenne hoitoa varten.

Missä Pikkujätin toimipisteissä koronavirustestauksia tehdään?

Pikkujätissä koronatestejä tehdään kaikilla lääkäriasemilla. Koronatestaukseen on mahdollista hakeutua myös lääkärikeskus Aavaan, lisätietoja Aavan nettisivuilta.

Koronatestiin valmistautuminen ja saapuminen

Lapsen tulee olla kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan.

Huomaattehan, että varattuja lääkäri- ja testausaikoja tulee noudattaa täsmällisesti. Turvallisuussyistä paikalle ei pidä tulla liian aikaisin. Toivomme, että lapsen saattajana toimii yksi vanhempi ilman sisaruksia. Suosittelemme, että saavutte testaukseen autolla.

Suojaudumme kaikissa hoitotilanteissa viranomaisten suosittamalla tavalla ja pidämme erityistä huolta hygieniasta. Toimipisteissä ohjaamme infektio-oireiset potilaat heille varattuun tilaan. Meille on turvallista tulla.

Koronavirustestissä näytteen ottavat hoitajat ovat pukeutuneet suojaimiin päästä varpaisiin. Hoitajat käyttävät myssyä, visiiriä, maskia, suojatakkia sekä suojakäsineitä.

Näyte otetaan Pikkujätin tiloissa, jotka on suunniteltu lapsia varten. Hoitajamme ovat tottuneita lasten näytteenottoon ja osaavat ottaa lapsen pelon ja jännityksen hyvin huomioon. Näyte otetaan näytteenottotikulla lapsen nenänielusta eli sieraimesta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi.

Koronavirustestin tulokset

Antigeenitestin tulos saadaan noin kahden tunnin kuluessa näytteenotosta.

Koronan PCR-testin tulos valmistuu pääsääntöisesti 1-2 vuorokauden kuluessa. Tämän ajan testattavan lapsen tulee olla karanteenin kaltaisissa oloissa kotona.

Koronatestin (PCR) tulos ilmoitetaan tekstiviestitse, mikäli annoit ajanvarauksen yhteydessä matkapuhelinnumerosi sekä luvan hoito-ohjeiden ja tutkimustulosten lähettämiseen tekstiviestitse.

Jos lapsen koronatestin tulos on negatiivinen, mutta tarvitset kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa hoitavan lääkärisi kanssa.

Positiivisesta vastauksesta soitetaan aina asiakkaalle. Mikäli tulos on positiivinen, saatte lääkäriltä toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Henkilökuntamme selvittää puhelimitse myös jäljityslomake asiakkaalle ja ilmoittaa tiedot kotikuntasi tartuntatautivastaavalle. Saatte pian myös yhteydenoton kotikuntasi tartuntatautiyksiköstä, joka tekee virallisen päätöksen eristyksestä ja antaa tarkempaa tietoa mahdolliseen jatkohoitoon liittyen.

Lapsen tai nuoren koronatestin hinta ja maksaminen

Koronan PCR-testin hinta on Pikkujätissä 208 euroa. Kela-vähennyksen (100 euroa) jälkeen asiakkaan maksettavaksi jää 108 euroa.

Koronan antigeenitestin (sis. myös muut tarvittavat virusnäytteet, mm. influenssa) hinta on Pikkujätissä 173 euroa. Kela-vähennyksen (36 euroa) jälkeen asiakaan maksettavaksi jää 137 euroa.

Testit voidaan maksaa asemalla asioidessa.

Huomaathan, että (etä)vastaanotto tai puhelinaika on erikseen laskutettava vastaanotto.


Lue lisää koronaviruksesta lapsilla: