Koronavirus ja lapset

Koronavirus ja lapset

RASKAUS

Onko raskaana olevalla naisella tavallista isompi riski saada vakava COVID-infektio?
Sairastuneiden joukossa on ollut toistaiseksi vähän sairastuneita naisia. Riski ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla, tämän hetkisen kokemuksen perusteella.

Voiko raskaana oleva nainen tartuttaa COVID-19-infektion sikiöön tai vastasyntyneeseen?
Koronavirus ei tiettävästi ole tarttunut veriteitse äidistä syntymättömään lapseen.

 

LAPSET JA NUORET

Sairastuvatko lapset helposti COVID-19-koronavirusinfektioon?
Nykytiedon mukaan lapset eivät sairastu aikuisia helpommin.

Miten lapsi voi suojautua koronavirusinfektiolta?
Lapsi voi suojautua hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Kädet pestään saippualla ja yskiminen tapahtuu nenäliinaan tai hihaan, ellei nenäliinaa ole saatavilla.
Tartunnan saaneisiin ja riskiryhmiin kuuluviin ihmisiin kannattaa pitää etäisyyttä sekä jättää vierailut epidemian aikana.

Voiko lapsen viedä päiväkotiin?
Jos lapsella on nuhaa tai lieviä flunssan oireita hänen tulee jäädä kotiin. Päiväkotiin voi mennä, kun hän on ollut oireeton yhden vuorokauden ajan.


RISKIT

Koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat lapset?
Jos lapsella on vaikea perussairaus tai puolustuskykyä lamaava eli immunosuppressiivinen lääkitys ja hänelle tulee alla mainittuja oireita, ota yhteyttä lapsen omaan erikoissairaanhoidon yksikköön.

Vakavan taudin riskiryhmään kuuluvat lapset, joilla on

 • vastustuskykyä heikentävä eli immunosuppressiivinen lääkitys tai
 • jokin vaikea perussairaus, kuten krooninen keuhkosairaus, maksan tai munuaisen vajaatoiminta tai
 • vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Terveet ja perussairautensa, esim. astman tai diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu taudin riskiryhmään.

Millaiset ovat välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla?
Alla olevat ohjeet pätevät aina taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta.
Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

 • hengitysvaikeuksia
 • iho on sinertävä tai harmaa
 • lapsi ei juo tarpeeksi
 • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
 • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
 • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
 • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera

Mitkä ovat vaikean koronavirustaudin riski lapsilla ja nuorilla?
Vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen lapsilla. Vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt terveillä tai niillä lapsilla ja nuorilla, joiden perussairaus, esimerkiksi astma tai diabetes, on hoitotasapainossa.

Sairastumisriski ei ole yleensä kohonnut myöskään lapsilla, jotka sairastavat vaikeaa perussairautta tai tarvitsevat puolustuskykyä lamaavaa eli immunosuppressiivista lääkitystä. Sen sijaan lääkityksen lopettaminen voi olla vaarallista.

Jos tällaista lääkitystä tarvitseva lapsi tai nuori saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, huoltajan tulee ottaa herkästi yhteyttä siihen erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa lapsi tai nuori on perussairautensa vuoksi seurannassa.


HOITO-OHJEITA

Miten hoidan sairasta lasta?

 • Jos mahdollista, vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja.
 • Huolehdi, että lapsi saa riittävästi nestettä. Jos ruoka ei maistu esimerkiksi kurkkukivun vuoksi, energiaa saa sokeripitoisesta juomasta.
 • Kun pidät sairastunutta lasta sylissäsi, pyri siihen että lapsi ei yski suoraan kasvoillesi.
 • Lapsen tulee olla poissa päivähoidosta, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Myös muita kontakteja perheen ulkopuolelle tulee välttää.
 • Tarkkaile lapsen vointia ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen.

Voiko lapsi sairastaa taudin kotona?
Kyllä, jos oireet ovat lieviä ja henkilö ei kuulu riskiryhmään. Tarkkaile lapsen vointia ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen.

Voinko pyytää isovanhempia hoitamaan sairasta lasta?
Jos isovanhemmat ovat yli 70-vuotiaita he kuuluvat riskiryhmään. On kaikille parasta, että yksi aikuinen, joka ei kuulu riskiryhmään hoitaa lapsen kotona.

lähde:Thl 
Ajankohtaista koronaviruksesta  www.thl.fi

 

Yhteystiedot

Neuvontaa ja yleistä tietoa koronaviruksesta saa lisäksi valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta, joka on avattu tätä tarkoitusta varten. Palvelu on auki arkipäivisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei kuitenkaan saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen.

Pikkujätti palvelee

Jos lapsen vointi heikkenee ei kannata jäädä kotiin, vaan silloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle arvioon ja hoitoon.

Pikkujätin neuvontapalvelun numero 010 380 8000 palvelee sinua ja lastasi lapsen sairauteen ja hoitoon liittyvissä asioissa.

Puhelin etävastaanottoajan voit varata soittamalla Pikkujätin neuvontapalveluun 010 380 8000 tai internetajanvarauksen kautta. Vapaat puhelinvastaanottoajat näet internetajanvarauksessa valitsemalla hakukentästä toimipisteeksi Pikkujätti puhelinvastaanotto.

Videovastaanotolla voidaan kartoittaa erilaisia oireita ja huolia, antaa neuvontaa ja seurata sairauksia. Asiantuntijamme hoitavat videovastaanotolla vaivoja ja oireita, jotka eivät vaadi fyysisiä tutkimuksia. Tyypillisiä huolia voivat olla allergioihin ja kasvuun, kehitykseen tai käyttäytymiseen liittyvät pulma.

PikkuTsätti-palvelussamme voit keskustella lastenlääkärin kanssa kaikista lapsen terveyteen ja sairauteen liittyvistä asioista mobiililla, tietokoneella tai tabletilla. PikkuTsätti-etälääkärin löydät osoitteesta www.pikkujatti.fi/pikkutsatti

Kaikki etävastaanottopalvelut löytyvät täältä.

 

KATSO PIKKUJÄTIN ASIOINTIOHJEET 

LUE LISÄÄ