Ravitsemusterapeutin vastaanotto

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion perusta kannattaa luoda jo lapsena. Ravitsemusterapia on kokonaisvaltaista, koska hyvinvointiimme vaikuttaa syömisen lisäksi moni muukin asia. Yksilöllisessä ohjauksessa huomioidaan lapsen ja perheen huolet ja toiveet sekä lapsen yksilölliset voimavarat.

Mitä ravitsemusterapeutti tekee?

Ravitsemusterapeutti auttaa vatsan toimintaan, ruokailemiseen ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Lisäksi ravitsemusterapeutti tarjoaa tukea ruokavaliomuutoksiin ja painonhallintaan.

Ravitsemusterapeutti on yliopistossa maisterin tutkinnon suorittanut Valviran laillistama terveydenhuollon ammattilainen.

Miksi lapsi voi tarvita ravitsemusterapeuttia?

Lasten yleisimmät syyt ravitsemusterapeutilla käynteihin ovat ruoka-aineallergiat, vatsakivut, vatsan turvotus, ummetus, ylipaino tai syömishäiriöt. Erityisruokavaliota noudattavat voivat myös tarvita ravitsemusterapeutin ohjeita.

Ravitsemusterapeutti auttaa lasta muun muassa seuraavissa sairauksissa:

  • keliakia
  • toiminnalliset vatsavaivat, IBS
  • syömishäiriö (BED, bulimia, anoreksia)
  • diabetes
  • tuki- ja liikuntaelinsairaudet
  • ruoka-aineallergiat

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle kannattaa tulla myös, jos:

  • lapsi kaipaa apua painonhallintaan
  • lapsi on alipainoinen tai hänen kasvunsa on viivästynyt
  • lapsi syö valikoivasti
  • lapsi tarvitsee neuvoja kasvis- ja vegaaniruokavalioon
  • lapsi noudattaa jotakin erityisruokavaliota

Milloin kannattaa hakeutua ravitsemusterapiaan?

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle kannattaa varata aika, jos lapsen ruokavalio tai suhde ruokaan mietityttää tai jos lapsi ei voi hyvin.

Vastaanotolle saa tulla kaikkien lapsen ruokailuun liittyvien kysymysten ja huolien kanssa – ei ole olemassa liian arkista pulmaa.

Ravitsemusterapian tavoitteena on ylläpitää lapsen terveellistä elämäntapaa ja jaksamista. Yhteisenä päämääränä on parantaa lapsen suhdetta ruokaan ja helpottaa sairauksien hoitotasapainoa.

Akuutit sairaanhoidolliset oireet, kuten lapsen äkillisesti alkanut voimakas vatsakipu, on syytä hoitaa päivystyksessä. Pitkittyneissä vatsavaivoissa auttaa lasten gastroenterologi.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle valmistautuminen

Ennen vastaanottoaikaa olisi hyvä pitää ruokapäiväkirjaa kahdelta arkipäivältä ja yhdeltä viikonlopun päivältä. Tällöin ravitsemusterapeutti saa paremman käsityksen lapsen tavanomaisesta ruokailusta.

Lisäksi vanhempi voi kirjoittaa ylös kysymyksiä, haasteita tai mielenpäällä olevia pohdintoja, joista voidaan keskustella yhdessä vastaanotolla.

Mitä ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Ravitsemusterapeutin ohjaus on kokonaisvaltaista.

Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan tämän hetkinen ruokavalio, tottumukset ja ravinnon laatu. Lähtötilannetta käytetään pohjana, kun mietitään mahdollisia muutoksia.

Ohjaus on aina yksilöllistä ja ohjeet rakennetaan aina lapsen omien vahvuuksien mukaan ja arjen jaksamista tukemaan.

Ravitsemusterapeutin ohjauksen perustana on aina ravitsemustiede ja tutkimustieto.

Vastaanoton päätteeksi mietitään yhdessä tavoitteet seuraaville tapaamiskerroille. Lisäksi sovitaan, miten ja millä aikavälillä tavoitteiden toteutumista seurataan.

Ravitsemusterapeutin etävastaanotto

Ravitsemusterapeutin etävastaanotolla voidaan lähtökohtaisesti hoitaa kaikkia samoja vaivoja kuin lähivastaanotollakin.

Ennen etävastaanottoa täytetyn ruokapäiväkirjan voi toimittaa ennakkoon sähköpostitse.

Ensikäynneille suositellaan lähivastaanottoa, mutta esimerkiksi etäisyyden takia nekin on mahdollista hoitaa myös etänä. Monikieliset vastaanotot, joissa tulkki on puhelimessa, voivat olla hankalia toteuttaa etänä.  

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin ravitsemusterapeutille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla numeroon 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn