Lasten ja nuorten psykoterapia

Pikkujätin lasten ja nuorten psykoterapeutit ovat kokeneita ja empaattisia ammattilaisia, joille lasten ja nuorten henkinen hyvinvointi on sydämen asia. Psykoterapia on tutkitusti tehokasta mielen hoitoa, olipa kyseessä sitten elämän isommat ongelmat tai pienemmät haasteet. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin lasten psykoterapeutin vastaanotolle?

Psykoterapeutit ovat psykoterapiakoulutuksen saaneita henkilöitä, joilla on soveltuva pohjatutkinto sekä työkokemus terveydenhuoltoalalta. Psykoterapeuttien peruskoulutus voi olla esimerkiksi lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja.

Lasten ja nuorten psykoterapeutit ovat koulutuksensa ja työkokemuksensa myötä erikoistuneet työskentelemään erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Lasten psykoterapiassa käsitellään ja hoidetaan:

  • rajattuja haasteita ja ongelmia, kuten lapsen tai nuoren sosiaalisten tilanteiden pelkoja, yksittäisiä traumakokemuksia, omaan tai läheisen krooniseen tai vakavaan sairauteen tai läheisen kuolemaan liittyviä psyykkisiä haasteita
  • laajempia ongelmia, kuten lapsen tai nuoren käyttäytymishäiriöitä, masennusta, ahdistusta tai muita psyykkisiä häiriöitä, syömishäiriöitä, pakko-oireita tai toistuvia traumakokemuksia

Lasten ja nuorten psykoterapeutin vastaanotolle tulo ei vaadi lääkärin lähetettä. Usein lääkärin tai psykiatrin tekemä arvio on kuitenkin hyvä olla, jotta näkemys lapsen tai nuoren tilanteesta on kokonaisvaltainen ja hoitopolku vaikuttava.

Usein myös vakuutusyhtiöt vaativat lääkärin arvion psykoterapian tarpeellisuudesta.

Mitä lasten ja nuorten psykoterapeutin vastaanotolla tyypillisesti tapahtuu?

Lasten psykoterapeutit voivat käyttää hoidossa useita eri suuntauksia taustastaan ja koulutuksestaan riippuen. Lasten ja nuorten kanssa työskennellessä tyypillisesti käytettyjä suuntauksia ovat muun muassa psykodynaaminen psykoterapia ja kognitiivinen käyttäytymisterapia.

Psykodynaamista terapiaa hyödynnetään usein esimerkiksi ahdistuksen ja masennuksen hoidossa ja silloin, kun lapsi, nuori tai vanhempi ei välttämättä tiedä, mistä edellä mainitut tai muut ongelmat johtuvat.

Psykodynaamisessa työskentelyssä terapeutti lähtee tutustumaan lapseen tai nuoreen, ja kasvavan ymmärryksen myötä sanoittamaan tälle tämän olotilaa sekä taustalla olevia syitä.

Kognitiivista käyttäytymisterapiaa voidaan puolestaan usein hyödyntää rajatumpien haasteiden tai ongelmien hoidossa.

Riippumatta terapiasuuntauksesta terapeutti sovittaa lähestymis- ja työskentelytapansa aina lapsen tai nuoren ikä- ja kehitystasoon sopiviksi. Pienillä lapsilla työskentelyn apuna voidaan käyttää esimerkiksi leikkiä. Isommat lapset tai nuoret voivat saada psykoterapeutilta puolestaan kotitehtäviä.

Yksilöpsykoterapiassa lasten terapeutti tapaa lasta useimmiten kahden kesken 1-2 kertaa viikossa. Alle kouluikäisen lapsen terapiassa vanhemmat ovat usein käynneillä mukana. Yksilöterapian kesto vaihtelee muutamasta käyntikerrasta 2-4 vuotta kestävään tiiviiseen hoitosuhteeseen.

Pikkujätin palveluihin kuuluu myös koko perheelle suunnattu perheterapia.

Mitkä ovat psykoterapian suurimmat hyödyt lapselle ja nuorelle?

Lasten psykoterapia on tutkitusti tehokas ja myös ainut hoitokeino, jolla pystytään vahvasti tukemaan lapsen tai nuoren identiteettiä ja näin ollen edistämään lapsen ja nuoren tulevaisuuteen yltävää psyykkistä hyvinvointia.

Ajanvaraus

Jos haluat arvion lapsen tai nuoren kokonaistilanteesta ennen psykoterapia-ajan varaamista, varaa ensin aika lasten tai nuorten psykiatrille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000. Halutessasi voit varata ajan myös suoraan lasten ja nuorten psykoterapeutille.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen_ahdistus Lapsen ahdistus – 7 voimaannuttavaa neuvoa vanhemmalle
Lapsen huolestuneisuus, pelot ja ahdistuneisuus hämmentävät helposti myös vanhempia. Kehityksen ja kasvatuksen erikoispsykologi Anu-Katriina Pesonen kertoo, miten ahdistunut lapsi voi saada tukea ja apua.
Lue lisää
apua_vanhemmuuteen Apua vanhemmuuteen – Helpottavat vastaukset tuoreiden vanhempien huoliin
Kun perheeseen syntyy vauva, elämä mullistuu monin tavoin. Äitiyden ja isyyden mukana tulevat usein myös huoli, syyllisyys, epävarmuus ja uupumus. Pikkujätin perhepsykoterapeutti Anne Lukkarila kertoo, miten pärjätä suorituspaineiden alla ja milloin vanhemmuuteen kannattaa hakea tukea. ”Lapsi ei tarvitse täydellisiä vanhempia, vaan inhimilliset vanhemmat”, Lukkarila sanoo.
Lue lisää
masentunut_lapsi Masentunut lapsi kaipaa lohduttavaa aikuista
Lapsi voi masentua siinä missä aikuinenkin. Aina lapsen masennusta ei ole kuitenkaan helppo tunnistaa. Pikkujätin nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Maarit Vesterinen kertoo, miten lapsen masennus voi oireilla ja millainen aikuisen tuki auttaa lasta.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn