Lasten toiminnallinen ummetus ja hoito

Lasten toiminnallinen ummetus ja hoito

Julkaistu

Terveen lapsen kakkapulmat ovat lähes aina toiminnallisia eli selkeää syytä ei ole osoitettavissa. Ne ovat kiusallisia ja voivat ilmetä monin eri tavoin. Kakan koostumus voi vaihdella papanoista ripuliin, lapsi käy kakalla harvemmin kuin kerran viikossa tai useamman kerran päivässä. Kakka saattaa olla kovaa ja kakkaaminen tekee kipeää johtaen herkästi panttaamiseen. Tuhrimista voi ilmetä, samoin kastelua.

Kakkamäärät voivat olla ikä huomioiden erittäin suuria ja kakka tahmaista. Vähäkuituinen, runsaasti rasvaa ja proteiineja sisältävä ruokavalio edesauttaa pulman kehittymistä. Toiminnallisen ummetuksen hoito aloitetaan ensisijaisesti arjen tapa-asioiden kartoittamisella, mihin kuuluu mm. ruokarytmi, ruokavalio, juomiset, niiden laatu ja määrä. Tärkeää olisi syödä säännöllisesti viisi ateriaa päivässä kuidut ja lautasmalli huomioiden. Suositeltavia ovat täysjyvätuotteet, joissa kuitua vähintään 6g/100g ja kasviksia viisi omaa kourallista per päivä. Veden juominen joka aterialla on kaikille lapsille tärkeää ja siihen on hyvä opetella. Maitotuotteiden määräksi riittää 4–5dl/pv. Päivä-kotilapsilla veden juominen osoittautuu usein haasteeksi pääsääntöisen juoman ollessa siellä maitoa. On hyvä totuttaa lapsi juomaan heti aamulla lasillinen vettä ennen päiväkotiin tai kouluun lähtöä.

Säännöllinen kakka-aika on hyvä ottaa päivärutiiniksi jonkin pääaterian jälkeen, vaikka hätä ei tuntuisikaan. Paras ajankohta saattaa olla aamupalan tai päivällisen jälkeen, koska lapset eivät välttämättä halua käydä päiväkodissa tai koulussa kakalla. Hyvä ja rento istuma-asento on tärkeä. Pikkujakkara jalkojen alla on välttämätön isommallekin lapselle. Lapsen jalkojen tulee olla tukevasti jakkaralla, istuma-asento etukumara, kädet jalkojen päällä, ei pöntön reunoilla. Potalla asento on aina hyvä, joten kiirettä pöntölle ei ole syytä pitää.

Mikäli lapsi ei halua käydä päiväkodissa/koulussa kakalla, niin tuolloin hyvä antoaika ”apuaineelle” on päivällisen yhteydessä. Iltapalalla annettuna se tulee liian myöhään ja voi haitata nukkumista. Hoidon alussa kakka voi olla hyvinkin löysää ja tuhriminen lisääntyy, mutta syynä tähän harvemmin on liian iso lääkeannos vaan aluksi kakkaradalta poistuu löysä ohivuotokakka koostumuksen vähitellen kiinteytyessä.

Lääkettä ei pidä tästä syystä kiirehtiä vähentämään. Mikäli kolmen–neljän viikon kohdalla on edelleen tuhrimista, annosta pitää yleensä nostaa – ei vähentää. On syytä muistaa myös, että päiväkohtaisen kovan tai löysän kakan vuoksi ei annoksia muuteta.

Ummetuksen hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Noin puolella ummetus uusii vähintään kerran jossain vaiheessa. Näin ollen laksatiivin käyttöaika on pitkä ja aikanaan vähennykset tehdään hyvin varovasti pitkällä aikavälillä. Vähennyksiä ei ole syytä tehdä ennen juhlapyhiä tai lomia, jolloin ruokavalio ei ole aivan arjen tasolla. Kakkapäiväkirja on tärkeä hoidon suunnittelussa ja seurannassa.
Mikäli haastetta kotona riittää, apu saattaa löytyä kakkakoulusta, jonne useampi saman pulman kanssa elävä lapsi tulee harjoittelemaan asioita yhdessä. Ryhmiin pyritään ottamaan saman ikäisiä lapsia ja ryhmän koko yleensä 4–6.

Toiminnallinen ummetus ei siis ole sairaus ja siksi sen ensisijainen hoito ei ole lääkehoito vaan arjen tapa-asioiden ohjaaminen. Vastaanotolla tutustumme lapsen kanssa – ikä huomioiden – muunmuassa kuvien, animaatioiden tai videoiden avulla ruuan kulkuun elimistössä ja mietimme, mitä hän itse voi vanhempien tukemana tehdä, jotta kakka-autot parhaiten maaliin pääsevät. Tärkeää on, että lapsi itse ymmärtää, mistä on kyse, jolloin hänen on helpompi motivoitua hoitoon. Kotiin lapsi saa omia pikkutehtäviä motivaation ylläpitämiseksi. Tapaamisia on yleensä 2–4.

Asiantuntijana Riitta Koppeli uroterapeutti, ESH

Varaa aika Riitta Koppelille

« Takaisin ajankohtaista osioon